Ολυμπιακός: Ποιος σας είπε ότι το πρωτάθλημα τελείωσε στη Λεωφόρο;

EUROKINISSI

Κανένα πρωτάθλημα δεν κέρδισε ο Ολυμπιακός όταν πήρε διπλό στην «Αγιά Σοφιά» και καμιά χρονιά δεν τελείωσε επειδή έχασε στη Λεωφόρο. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μπροστά τους άλλους εφτά τελικούς που κρίνουν όχι μόνο τη φετινή, αλλά και την επόμενη σεζόν τους!

Ήταν… μαθηματικά δεδομένο ότι η εξέλιξη της φετινής σεζόν θα δοκίμαζε τα όρια αντοχής των φίλων του Ολυμπιακού και κυρίως θα αποτελούσε ένα φροντιστήριο διαχείρισης συναισθημάτων.

Αν επιχειρούσε κάποιος μια βόλτα στην κοινωνία των social media μετά τους θριάμβους των «ερυθρόλευκων» επί της ΑΕΚ ή του ΠΑΟΚ, θα πίστευε ότι οι Πειραιώτες βρίσκονταν… δέκα βαθμούς μπροστά από τους υπόλοιπους μνηστήρες του τίτλου και πολύ απλά… δεν τους έβλεπαν!

Από το βράδυ της Κυριακής η ίδια βόλτα οδηγούσε στα μονοπάτια της ισοπέδωσης και της απαξίωσης. Λογικό, υπό μία έννοια, καθώς η εικόνα του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο σε ένα από τα πιο κρίσιμα παιχνίδια της σεζόν ήταν επιεικώς αποκαρδιωτική.

Οι πρωταθλητές, όμως, δεν έχουν την πολυτέλεια ούτε να πετούν στα σύννεφα μετά από σπουδαίες νίκες, ούτε να… βουλιάζουν στα Τάρταρα μετά από απογοητευτικές βραδιές. Και όλα τα μέλη του «ερυθρόλευκου» οργανισμού οφείλουν να κατανοήσουν ότι κάθε παιχνίδι πρέπει να παίρνει τη θέση του άμεσα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας παίρνοντας μαζί και τα όποια ακραία συναισθήματα προκαλεί. Κρατάς τα θετικά, παλεύεις να διορθώνεις τα αρνητικά και πας στο επόμενο. Τόσο απλά!

Να διευκρινίσουμε κάτι, γιατί πολύς κόσμος ακόμη δεν το έχει καταλάβει: Στις εναπομείνασες εβδομάδες μέχρι το τέλος της σεζόν, ο Ολυμπιακός δεν έχει να διεκδικήσει μόνο το στόχο της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Πάνω απ’ όλα καλείται να μη ναρκοθετήσει το χτίσιμο της επόμενης μέρας του, πριν καν αυτό καλά-καλά ξεκινήσει!

Πώς θα συμβεί αυτό; Χτίζοντας τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να βρεθεί στη φάση των ομίλων μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης και για να μεταθέσει (αν είναι αυτό εφικτό) όσο πιο αργά γίνεται την ημερομηνία έναρξης της καλοκαιρινής του προετοιμασίας.

Η θέση που θα τερματίσει αφορά και την επόμενη χρονιά, όχι μόνο τη φετινή!

Έχει τεράστια σημασία η θέση στην οποία θα τερματίσουν οι «ερυθρόλευκοι» ακόμη κι αν δεν καταφέρουν να ολοκληρώσουν την απόλυτη ανατροπή (βάσει των δεδομένων που υπήρχαν το φθινόπωρο) και τερματίσουν πρώτοι στα playoffs.

Η δεύτερη, η τρίτη και η τέταρτη θέση στο φετινό πρωτάθλημα επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα ξεκινήσουν όλες οι ομάδες το επόμενο! Οι λόγοι είναι προφανείς:

Ο δεύτερος του βαθμολογικού πίνακα, όχι μόνο εξασφαλίζει μια ευκαιρία (μικρή ή μεγάλη δεν έχει σημασία) να διεκδικήσει την παρουσία του στους ομίλους του Champions League, αλλά το καλοκαίρι θα χρειάζεται μόλις μία πρόκριση σε τρεις απόπειρες για να εξασφαλίσει θέση στη φάση των ομίλων οποιασδήποτε ευρωπαϊκής διοργάνωσης (ακόμη κι αν αυτή είναι το Europa ή το Conference League).

Έχει τεράστια σημασία η θέση στην οποία θα τερματίσουν οι «ερυθρόλευκοι» ακόμη κι αν δεν καταφέρουν να ολοκληρώσουν την απόλυτη ανατροπή (βάσει των δεδομένων που υπήρχαν το φθινόπωρο) και τερματίσουν πρώτοι στα playoffs.

Ιδιαίτερη αξία έχει και το τρίτο εισιτήριο που θα οδηγήσει τον κάτοχό του στους προκριματικούς γύρους του Europa League. Κι αυτό γιατί η ομάδα που θα το πάρει στα χέρια της αφενός θα ξεκινήσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις τον Αύγουστο και πιθανότατα θα συμμετάσχει απ’ ευθείας στα play offs της διοργάνωσης, κάτι που θα σημαίνει ότι ακόμη και σε περίπτωση αποκλεισμού θα έχει θέση στους ομίλους του Conference.

Η ομάδα που θα πάρει το τρίτο προνομιούχο εισιτήριο θα είναι είτε η κυπελλούχος Ελλάδος, είτε η τρίτη του βαθμολογικού πίνακα, αν η ομάδα που κατακτήσει το κύπελλο έχει τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και έχει εξασφαλίσει θέση στα προκριματικά του Champions League.

Tα δύο τελευταία εισιτήρια (αυτά που οδηγούν στο Conference League) και θα δυσκολέψουν το σχεδιασμό της επόμενης σεζόν για τους κατόχους τους, καθώς θα τους υποχρεώσουν να ξεκινήσουν πολύ νωρίς την καλοκαιρινή προετοιμασία, και επιπλέον θα τους αφαιρέσουν το δικαίωμα λάθους στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Αποκλεισμός θα σημαίνει αυτομάτως… όμιλοι από την τηλεόραση!

Κι αν την επόμενη αγωνιστική κερδίσουν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ;

Πάμε, όμως, και στα μαθηματικά του πρωταθλήματος. Προφανώς Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν αποκτήσει πολύ σημαντικό προβάδισμα για τη μάχη του τίτλου με το +6 από τον Ολυμπιακό. Με έναν σημαντικό αστερίσκο.

Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των playoffs. Εκκρεμεί η τελευταία αγωνιστική (αμέσως μετά το Πάσχα) που περιλαμβάνει τα παιχνίδια Ολυμπιακός – ΑΕΚ και ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός.

Πόσο απίθανο θεωρείτε ότι είναι να επικρατήσουν οι δύο γηπεδούχοι; Γιατί σ’ αυτό το σενάριο ο πρώτος γύρος των playoffs θα ολοκληρωθεί με τον Ολυμπιακό σε απόσταση μιας νίκης από τους δύο πρωτοπόρους. Και θα γνωρίζει ότι αν κερδίσει όλα τα παιχνίδια του μέχρι το φινάλε θα στεφθεί και μαθηματικά πρωταθλητής.

Τι θα λέμε τότε; Ότι ο Ολυμπιακός που σήμερα εμφανίζεται να έχει κατέβει από το τρένο της διεκδίκησης του τίτλου… θα ανέβει πάλι στον επόμενο σταθμό; Το επαναλαμβάνουμε από το ξεκίνημα της χρονιάς. Η πνευματική διαχείριση των αποτελεσμάτων θα παίξει τεράστιο ρόλο στην έκβαση της σεζόν, όχι μόνο για τους «ερυθρόλευκους», αλλά για όλες τις ομάδες. 

Την Τετάρτη υπάρχει ακόμη ένας τελικός

Μην τρέχουμε, όμως! Ο Ολυμπιακός δεν έχει την πολυτέλεια να εξετάζει αυτή τη στιγμή τι θα συμβεί μετά το Πάσχα. Έχει μπροστά του έναν ακόμη τελικό το βράδυ της Τετάρτης. Ο στόχος της κατάκτησης του κυπέλλου (άρα και της εξασφάλισης ενός προνομιούχου ευρωπαϊκού εισιτηρίου) δεν νοείται να χαθεί χωρίς μάχη, παρά το σχεδόν απαγορευτικό 3-0 του πρώτου ημιτελικού με την ΑΕΚ.

Ένας ακόμη τελικός βρίσκεται προ των πυλών. Όχι μόνο για τον Ολυμπιακό, αλλά και για την «Ένωση». Και κάθε τελικός απαιτεί μυαλό, ψυχή και ορθολογικές αποφάσεις από τον πάγκο. Τρία στοιχεία που οι πρωταθλητές εμφάνισαν και σε… περίσσευμα απέναντι στον ΠΑΟΚ, αλλά ξέχασαν να πάρουν μαζί τους στη Λεωφόρο! 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News