ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΜΟΓΛΟΥ: Ολυμπιακός – ΑΕΚ, κούρσα για δύο; Μην το… δένετε κόμπο!

Με τον ΠΑΟΚ εκτός διεκδίκησης τίτλου, ο Αλέξανδρος Σόμογλου αναρωτιέται πόσο πιεστική μπορεί να γίνει η ΑΕΚ στη μετωπική με τον Ολυμπιακό!

Από το βράδυ της Κυριακής, όταν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ καταδίκασαν ουσιαστικά την ομάδα τους για όλο το υπόλοιπο της σεζόν, εισβάλλοντας στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, έγινε και με… τη βούλα αντιληπτό, αυτό που φαινόταν δια γυμνού οφθαλμού εδώ και εβδομάδες στο χορτάρι: Ότι ο φετινός ΠΑΟΚ δεν μπορεί να λογίζεται ως διεκδικητής του τίτλου και ισότιμος ανταγωνιστής του πρωταθλητή Ολυμπιακού.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο μοναδικός μνηστήρας που έμεινε ζωντανός στη διεκδίκηση των σκήπτρων της Super League; Η ΑΕΚ του Αργύρη Γιαννίκη!

Από την αρχή της σεζόν, εξέφραζα την προσδοκία και την πίστη ότι φέτος θα ζήσουμε για πρώτη φορά πλέι οφ με ουσιαστικό νόημα και ανάδειξη του πρωταθλητή μέσα από τη διαδικασία του μίνι πρωταθλήματος των μεγάλων (έστω κι αν με αυτά που βλέπουμε κάθε Σαββατοκύριακο το συγκεκριμένο σενάριο μοιάζει από… τρομακτικό έως εφιαλτικό).

Μπαίνοντας, ωστόσο, στον Δεκέμβριο αναρωτιέμαι πόσο ορατή είναι πλέον αυτή η προοπτική; Πόσο αληθινά ανταγωνιστική και πιεστική, δηλαδή, μπορεί να αποδειχτεί η ΑΕΚ στην κατά μέτωπο μονομαχία της με τον Ολυμπιακό; Πάμε να εξετάσουμε κάποια δεδομένα:

  • Ο Ολυμπιακός έχει χτίσει μια διαφορά +6 βαθμών από την «Ένωση» στο πιο δύσκολο τρίτο της σεζόν για τον ίδιο, καθώς σε αντίθεση με τους «κιτρινόμαυρους» (που αποκλείστηκαν πρόωρα από το Conference League) οι «ερυθρόλευκοι» κλήθηκαν να κουβαλήσουν και το βαρύ ευρωπαϊκό καρπούζι στις μασχάλες τους. Το βαθμολογικό χάντικαπ, δηλαδή, που χωρίζει τους δύο διεκδικητές χτίστηκε σε μια περίοδο που ο μεν Ολυμπιακός έπρεπε να ξεπερνάει και την κούραση των ευρωπαϊκών του παιχνιδιών, η δε ΑΕΚ διέθετε την πολυτέλεια να σχεδιάζει ξεκούραστη τα πλάνα της για τα παιχνίδια του πρωταθλήματος.
  • Για να φτάσουμε στο +6 ο Ολυμπιακός χρειάστηκε να κερδίσει το πρώτο… εξάποντο ντέρμπι της χρονιάς και μάλιστα στην έδρα της αντιπάλου του.
  • Αν δεχτούμε το… αθάνατο ποδοσφαιρικό δόγμα ότι «η επίθεση κόβει τα εισιτήρια, αλλά η άμυνα φέρνει τους τίτλους», ειλικρινά αδυνατώ να βρω τρόπο με τον οποίο η ΑΕΚ δεν θα πληρώσει σε κάποια από τα επόμενα παιχνίδια της την τραγική αμυντική της λειτουργία. Στα Γιάννινα είδαμε, πράγματι, μια εξαιρετική στο τελευταίο τέταρτο ΑΕΚ να βγάζει χαρακτήρα και να φτάνει σε ένα σπουδαίο διπλό. Νωρίτερα, όμως, είχαμε αντικρίσει στο χορτάρι των «Ζωσιμάδων» τις ίδιες αμυντικές παθογένειες, που έφτασαν στο σημείο να επιτρέψουν στον Περέα να βρεθεί σε θέση βολής απέναντι στον Στάνκοβιτς μόλις στα… 15 δευτερόλεπτα από την έναρξη του αγώνα!

Θα μου πείτε, ο Ολυμπιακός «πετάει»; Όχι φυσικά. Απλά οι «ερυθρόλευκοι» του Μαρτίνς διαθέτουν και τις προσωπικότητες και την ποδοσφαιρική «τεχνογνωσία του πρωταθλητισμού» που τους επιτρέπει να κερδίζουν τρίποντα, ακόμη και στην κακή τους μέρα.

Σε κάθε περίπτωση αν και εύχομαι ολόψυχα να διεκδικήσουν οι δύο ομάδες το πρωτάθλημα μέχρι την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ (για να ζήσουμε – με τους όποιους κινδύνους – μια συναρπαστική μάχη κορυφής που τόσο πολύ μας έχει λείψει τα τελευταία χρόνια), δεν είμαι τόσο σίγουρος πλέον ότι θα φτάσουμε στο συγκεκριμένο σκηνικό.

Με απλά μαθηματικά, αν ο Ολυμπιακός πετύχει το μίνιμουμ μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, που σημαίνει να φέρει τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα με την ΑΕΚ στα παιχνίδια με τις υπόλοιπες ομάδες και να την κερδίσει στο ντέρμπι του δεύτερου γύρου στο «Καραϊσκάκη», αυτομάτως η βαθμολογική διαφορά που θα χωρίζει τους δύο διεκδικητές του τίτλου στην έναρξη των πλέι οφ θα είναι εννέα ολόκληροι βαθμοί!

Πόσες πιθανότητες ανατροπής θα δίνατε αλήθεια με το χέρι στην καρδιά, ακόμη κι αν είστε φίλος της «Ένωσης»;

Η λογική, πάντως, λέει ότι τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και η ΑΕΚ θα παρουσιάσουν καλύτερο πρόσωπο στη συνέχεια της σεζόν. Οι μεν «ερυθρόλευκοι» θα είναι πιο ξεκούραστοι και θα κερδίζουν σταδιακά πράγματα από ποδοσφαιριστές που ουσιαστικά ήταν ανενεργοί στο πρώτο τρίμηνο, οι δε «κιτρινόμαυροι» θα αφομοιώνουν καλύτερα το αγωνιστικό σχέδιο του Αργύρη Γιαννίκη που ακόμη είναι πολύ φρέσκος στον πάγκο της «Ένωσης».

Ο Δεκέμβριος, ενδεχομένως να είναι και ο μήνας που θα μας δώσει οριστική απάντηση στο ερώτημα. Το πρόγραμμα των δύο: ΟΦΗ στο Ηράκλειο, Άρης στο Καραϊσκάκη, Ατρόμητος στο Περιστέρι και Λαμία στο Φάληρο για τον Ολυμπιακό.

Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ, Αστέρας στην Τρίπολη, Ιωνικός στη Νεάπολη και ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ για την ΑΕΚ. Αν μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων, η διαφορά των δύο δεν έχει μειωθεί θα προέβλεπα ότι το πρώτο δίμηνο του 2022 θα παρουσιάσει αυξητικές τάσεις.

Αν, όμως, η ΑΕΚ έχει κλείσει την ψαλίδα μέχρι τη… γαλοπούλα, ενδεχομένως η πίεση που θα ασκήσει στον Ολυμπιακό να μας οδηγήσει στη μετωπική των δύο για τον τίτλο. Εδώ θα είμαστε να τα συζητάμε…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News