ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΜΟΓΛΟΥ: Ρικ, σ’ ευχαριστούμε που μας ξεφτίλισες (κι εσύ)…

Λίγες ώρες πριν τη μεγάλη μάχη με την Τσεχία, ο Αλέξανδρος Σόμογλου, στέλνει τις… διαφορετικές ευχές του στον Ρικ Πιτίνο και τους «καμικάζι» του.

Γράφω αυτές τις γραμμές πριν το μεγάλο τελικό της εθνικής μας ομάδας με την Τσεχία και δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξω ούτε… σημείο στίξης αύριο το πρωί, ακόμη κι αν η «επίσημη αγαπημένη» δεχτεί καμιά σαρανταριά πόντους στο κεφάλι από τον Σατοράνσκι και την παρέα του! Γιατί με το ρόστερ που ταξιδέψαμε στη Βικτώρια τις σαραντάρες και τις τριαντάρες τις είχαμε δεδομένες! 

Είτε κερδίσει, είτε χάσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, τις τελευταίες μέρες στον Καναδά συντελέστηκε ένα προπονητικό θαύμα από τον Ρικ Πιτίνο. Έναν ζωντανό θρύλο του Πανεπιστημιακού μπάσκετ στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον οποίο στην Ελλάδα ούτε λίγο, ούτε πολύ αρχίσαμε να τον αντιμετωπίζουμε ως… δημόσιο υπάλληλο και τουρίστα πολυτελείας. Γιατί; Επειδή ήταν επιλογή του Γιώργου Βασιλακόπουλου και της νυν διοίκησης της ΕΟΚ, επειδή τον έφερε στην Ελλάδα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, επειδή, επειδή, χίλια δύο «επειδή», κανένα όμως τεκμηριωμένο με μπασκετικά κριτήρια.

Ξέρετε, είμαι σίγουρος ότι αν τελικά η εθνική μας ομάδα δεν πάρει το εισιτήριο για το Τόκιο – ιδιαίτερα αν γνωρίσουμε καμιά βαριά ήττα στον τελικό – ο Πιτίνο θα… σταυρωθεί, όπως σταυρώνεται στη χώρα μας οποιοσδήποτε προπονητής δεν φέρνει το αποτέλεσμα που κάποιοι προσδοκάμε. Είναι, επίσης βέβαιo, ότι κάποιοι περιμένουν στη γωνία με το… σφυρί και τα καρφιά στο χέρι, όχι επειδή έχουν κάτι με τον άνθρωπο, αλλά επειδή μέσω της δικής του αποτυχίας θα θεωρούν ότι απέκτησαν ένα ακόμη επιχείρημα στη μάχη κατά του «μαθουσάλα» Βασιλακόπουλου (που πλάκα, πλάκα, δεν έχει γαντζωθεί στην καρέκλα του με καρφιά, αλλά με… ηλεκτροκόλληση).

Ο Ρικ Πιτίνο ανήκει ήδη στην κατηγορία των προπονητών που… ξεφτίλισαν τη νοοτροπία μας! Ξεφτίλισαν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον αθλητισμό.

Για να είμαστε σοβαροί. Ο Ρικ Πιτίνο ανήκει ήδη στην κατηγορία των προπονητών που… ξεφτίλισαν τη νοοτροπία μας! Ξεφτίλισαν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον αθλητισμό. Ξεφτίλισαν την απλοϊκότητα με την οποία ισοπεδώνουμε τα πάντα μόνο και μόνο για να τεκμηριώσουμε μια προσωπική μας άποψη.

Λες και από την επιτυχία ή την αποτυχία της εθνικής θα κριθεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και οι συνεργάτες του ευθύνονται για την… κατρακύλα του ελληνικού μπάσκετ σε οργανωτικό και αγωνιστικό επίπεδο, τουλάχιστον για την τελευταία δεκαετία.

Να μείνουμε, λοιπόν, στα αγωνιστικά και να αφήσουμε τα… Βασιλακοπουλικά στην άκρη! Περίμενε κανείς ότι η εθνική μας ομάδα θα διεκδικεί απόψε την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες με παίκτες – ρολίστες, όπως ο Γιαννόπουλος, ο Καββαδάς, ο Κατσίβελης, ο Χρυσικόπουλος, ο Κασελάκης, όταν τα τελευταία χρόνια μετρούσαμε με το τσουβάλι αποτυχίες με δωδεκάδες στις οποίες φιγουράριζε ακόμη και το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο; Εννοείται πως όχι! Με τα στιλό και τα… πληκτρολόγια ανά χείρας ήμασταν όλοι έτοιμοι να πυροβολήσουμε τους υπευθύνους μιας ακόμη αποτυχίας!

Για πολλοστή φορά κοιτάξαμε το δέντρο των εσωτερικών και οπαδικών αντιπαραθέσεών μας και αντιμετωπίσαμε προσβλητικά μια τεράστια προσωπικότητα, μια αλεπού των πάγκων, όπως είναι ο Ρικ Πιτίνο!

Απόψε, λίγες ώρες πριν τον τελικό με τους Τσέχους θα πρέπει να τον ευχαριστήσουμε που μας ξεφτίλισε! Θα πρέπει να τον ευχαριστήσουμε που μας έδωσε το ερέθισμα να αναθεωρήσουμε (ή έστω να προβληματιστούμε) για τον τρόπο που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τον αθλητισμό σε αυτή τη χώρα. Έναν αθλητισμό στον οποίο έχουμε μάθει να δίνουμε μεγαλύτερη αξία στον οποιονδήποτε παράγοντα, οποιονδήποτε Βασιλακόπουλο, από τον οποιονδήποτε αληθινό πρωταγωνιστή των γηπέδων και των παρκέ.

ΥΓ: Για όσους υπέρμαχους του Βασιλακόπουλου ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν από τη δική τους  πλευρά ενδεχόμενη πρόκριση – θαύμα της εθνικής μας στην Βικτώρια, ένα έχω να ρωτήσω: Δεν σας ενοχλεί που όλα αυτά τα χρόνια η εθνική μας είχε γίνει περίγελος σε όποια διοργάνωση κι αν συμμετείχε, επειδή ένας άνθρωπος 80 χρονών υποφέρει από σύνδρομο μεγαλομανίας; Δεν σκεφτήκατε πόσες όμορφες στιγμές στερηθήκαμε τα τελευταία χρόνια επειδή ο Βασιλακόπουλος επέλεγε για την εθνική προπονητές… χαμηλού ειδικού βάρους (όπως ο Θανάσης Σκουρτόπουλος) αντί για προπονητές με τα παράσημα ενός Πιτίνο;
Όχι, ακόμη κι αν η εθνική μας προκριθεί τελικά στο Τόκιο, κανένας Βασιλακόπουλος και καμιά ΕΟΚ δεν δικαιούνται ούτε χιλιοστό στην επιτυχία. Το «θαύμα της Βικτόρια» (γιατί είτε ολοκληρωθεί, είτε μείνει 40 λεπτά από την ολοκλήρωση πάλι… θαύμα θα είναι) ανήκει αποκλειστικά στον Ρικ Πιτίνο και τους καμικάζι του!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News