Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Πλέον τα χέρια που τρέμουν στο τέλος είναι... πράσινα

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Πλέον τα χέρια που τρέμουν στο τέλος είναι… πράσινα. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διασταύρωσαν για πέμπτη φορά στη σεζόν τα ξίφη τους, με τους «ερυθρόλευκους» να κατακτούν την τέταρτη νίκη τους και μάλιστα διαδοχική.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διασταύρωσαν για πέμπτη φορά στη σεζόν τα ξίφη τους, με τους «ερυθρόλευκους» να κατακτούν την τέταρτη νίκη τους και μάλιστα διαδοχική.

Αν ψάξει κανείς το ποιος εκ των Ολυμπιακού ή Παναθηναϊκού έχει το πάνω χέρι στις αναμετρήσεις των δύο, αρκεί να ρίξει μία ματιά στο μεταξύ τους σκορ τη φετινή σεζόν. Οι «πράσινοι» ναι μεν πήραν την πρώτη παρτίδα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αλλά έκτοτε μετρούν μόνο ήττες στις τέσσερις «μονομαχίες» που ακολούθησαν.

Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που βγήκε νικητής στα δύο παιχνίδια για την Euroleague, τον τελικό του Κυπέλλου αλλά και το παιχνίδι του δευτέρου γύρου για την Basket League. Μάλιστα το κατάφερε έχοντας να αντιμετωπίσει διαφορετικές συνθήκες κάθε φορά και παίζοντας μόνο μία εκ των τεσσάρων στην έδρα του.

Είτε τα τρικ του Πρίφτη με τη ζώνη, είτε τα ξεσπάσματα του Νέντοβιτς, μπορεί να δίνουν προσωρινά… ζωή στον Παναθηναϊκό, αλλά εν τέλει δεν είναι αρκετά να υπερκεράσουν την ποιότητα των Πειραιωτών. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει την ευτυχία να κοιτάζει στον πάγκο του και να βλέπει διαρκώς πρωταγωνιστές που μπορούν να φέρουν στα μέτρα της ομάδας του τέτοια ματς.

Αν κοιτάξει κανείς το τελευταίο δεκάλεπτο της πρόσφατης συνάντησής τους στο ΟΑΚΑ θα αντιληφθεί τη διαφορά τόσο της ποιότητας, όσο και της νοοτροπίας. Ο Ολυμπιακός γνωρίζει πως είναι η καλύτερη ομάδα και αφήνει το παιχνίδι να έρθει πάνω του, με τους Βεζένκοφ, Σλούκα, Φαλ, Γουόκαπ και φυσικά τον εκπληκτικό ΜακΚίσικ να αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και σύνεση τις καταστάσεις, την ώρα που ο Οκάρο Γουάιτ ή ο Μέικον εκβιάζουν τις ευκαιρίες τους για σκορ και τις περισσότερες φορές… τρακάρουν σε τοίχο.

Κάτι που πάντοτε είναι βασικό σε ένα ντέρμπι μεταξύ των δύο, αφού η ένταση κάνει την πνευματική ετοιμότητα το νούμερο ένα συστατικό της επιτυχίας. Με αυτόν τον τρόπο ο Παναθηναϊκός έχτισε την κυριαρχία του στα εγχώρια ντέρμπι όλα αυτά τα χρόνια, με το ίδιο νόμισμα ο Ολυμπιακός του αφαιρεί κάθε πιθανότητα στα τέσσερα εκ των πέντε ντέρμπι.

Κάτι που φυσικά είναι και απότοκο της ποιότητας, αφού πέραν της καλής λειτουργίας μίας ομάδας παίζει ρόλο και το ατομικό ταλέντο. Ο Νέντοβιτς μπορεί να γίνει παράγοντας στα ντέρμπι, αλλά όχι όταν του ζητάνε να περνάνε όλα από τα χέρια του και τον κυνηγάει μία σκυταλοδρομία από αμυντικούς με προεξάρχοντα τον Γουόκαπ.

Ο Παπαπέτρου έδειξε πόσα έχανε με την απουσία του όλο αυτό το διάστημα, παίρνοντας τις ευθύνες που του αναλογούν, ενώ ο Παπαγιάννης γεμίζει τα καλάθια, βάζοντάς τα με τον Φαλ, αλλά Γιόβιτς δεν υπάρχει. Και άλλο… ουδέν για τον Παναθηναϊκό, που στο φινάλε την πατάει ελέω της έλλειψης προσωπικότητας των παικτών του, που έγινε εμφανές και στην Euroleague.

Είναι ο Ολυμπιακός αυτός που μπαίνει με τα λευκά πιόνια στην παρτίδα των τελευταίων περιόδων, αφού τα δικά του χέρια είναι ασφαλή ακόμα και με τους παλμούς στα κόκκινα, ενώ των αντιπάλων… τρεμάμενα. Όταν μάλιστα βάζει και τα σουτ με μεγάλη συχνότητα, όπως στο πρόσφατο παιχνίδι της Euroleague στο Φάληρο, δεν μπλέκει καν σε κλειστό σκορ και «καθαρίζει» από νωρίς την υπόθεση νίκη.

Φυσικά όλα αυτά δεν έρχονται μόνα τους, αφού η διαύγεια μετατοπίζεται στο παρκέ και από τον πάγκο. Ο Μπαρτζώκας δεν άκουσε λίγα στο πρώτο πέρασμά του από τον «ερυθρόλευκο» πάγκο, για τις επιδόσεις της ομάδας του απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο, αλλά αυτές οι τέσσερις διαδοχικές νίκες αποτελούν σφραγίδα και της δικής του δουλειάς, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων!

Πέραν όλων των άλλων, ο Ολυμπιακός απόψε απέκτησε -το τυπικό απομένει αφού οι Πειραιώτες πήραν και τη διαφορά- και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας και θα κληθεί να επιβεβαιώσει την ανωτερότητά του μέσα από το ΣΕΦ, για να φτάσει στον διπλασιασμό των φετινών εντός των τειχών τίτλων, βάζοντας στους «πρασίνους» έναν ακόμα… γρίφο στους «πρασίνους» αν θέλουν να διατηρηθούν στην κορυφή, κάτι που με τη διαφορά της ποιότητας αλλά και της προσέγγισης των δύο ρόστερ, φαντάζει… βουνό!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News