Ολυμπιακός: Όταν τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα, θα… γίνουν!

Ολυμπιακός: Όταν τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα, θα… γίνουν! Αποκλεισμός από το Κύπελλο από τον ΠΑΟΚ μέσα στο Καραϊσκάκη

Όταν στο 105ο λεπτό ο Ελ Αραμπί μιμούνταν τον Μπενζεμά ο οποίος μία μέρα νωρίτερα είχε μιμηθεί τον Πανένκα (όπως χιλιάδες ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος) οι περισσότεροι πίστεψαν ότι έστω και δύσκολα ο Ολυμπιακός θα έπαιρνε την πρόκριση για τον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ με το υπέρ του 1-0. 

Ο Τσόλακ ωστόσο ισοφάρισε μόλις τρία λεπτά μετά χαρίζοντας την πρόκριση στον δικέφαλο του βορρά και έριξε κι άλλο… αλάτι στην «πληγή» από την αμφισβήτηση και τη μουρμούρα των πρωταθλητών επιβεβαιώνοντας έναν από τους νόμους του «μέρφι» που λέει: όταν τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα, θα γίνουν.

Γιατί αυτό συνέβη. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός έχει δώσει δικαίωμα σε φίλους και εχθρούς να μουρμουρίζουν και να τον αμφισβητούν και ο κυπελλικός αποκλεισμός από τον βασικό του αντίπαλο (ο οποίος τον είχε κερδίσει και πέρυσι στον τελικό) ήρθε να προστεθεί σε μια αλυσίδα γεγονότων τον τελευταίο καιρό. 

Ίδιο πλάνο, μία (αναγκαστική) αλλαγή

Ο Μαρτίνς δεν άλλαξε τον Ολυμπιακό σε σχέση με το πρώτο ματς στην Τούμπα. Κράτησε τη διάταξη και κράτησε τους 10 από τους 11 στο αρχικό σχήμα πραγματοποιώντας, μόνο, μία αναγκαστική αλλαγή, αυτή του Σισέ αντί του Μανωλά που είχε πρόβλημα τραυματισμού. Και απέδωσε ως ένα βαθμό. Όχι, όπως προείπαμε, δεν έκανε εμφανισάρα ο Ολυμπιακός. Απλά όπως και στην Τούμπα ήλεγχε το ματς. Μάλιστα για περίπου 10-15 λεπτά πίεσε πολύ τους φιλοξενούμενους και κράτησε το ματς στο μισό του γηπέδου που «ανήκε» στον ΠΑΟΚ.

Η μπάλα πλάγιο και ο Μασούρας

Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν καν συμπληρωθεί το 2ο λεπτό οι ασπρόμαυροι είχαν αναγκαστεί να πετάξουν τη μπάλα πλάγιο για να αποφύγουν λάθος που θα έφερνε τον πρωταθλητή σε θέση βολής. Στο 11′ συνέβη και αυτό, δηλαδή ο Ολυμπιακός ήρθε σε θέση βολής αλλά ο Τικίνιο δεν κατάφερε να πιάσει «γεμάτη» την κεφαλιά μετά τη σέντρα του Γκάρι από δεξιά και η μπάλα πέρασε παράλληλα. Η προϋπόθεση ήταν εξαιρετική όπως ήταν στο 26′ και το 28′ όταν η μπάλα στρώθηκε σε Μπουχαλάκη και Μαντί για να σουτάρουν άουτ κι ενώ μπορούσαν αμφότεροι ΠΟΛΥ καλύτερα… Όπως πολύ καλύτερα μπορούσε ο Μασούρας που στο 41′ βρέθηκε μόνος προ του Πασχαλάκη, μετά από σέντρα του Εμβιλά, αλλά σούταρε / πλάσαρε πάνω στο κορμί του πορτιέρο του ΠΑΟΚ συνεχίζοντας το σερί σπουδαίων χαμένων ευκαιριών του τελευταία. Σπουδαία ευκαιρία έχασε ο Έλληνας εξτρέμ και στο 73′ όταν σε αντεπίθεση του πάσαρε ο Τικίνιο αλλά ο Μασούρας έκανε «τζούφιο» πλασέ με το αριστερό. 

«Έδωσε» κατοχή και ο παράγοντας Γκάρι

Ότι ο Ολυμπιακός πίεσε στην αρχή του αγώνα δε σημαίνει ότι είχε κατοχή μπάλας. Αυτή την είχε ο ΠΑΟΚ που επιχειρούσε να «ροκανίσει» χρόνο και να αντιμετωπίσει τις αρχικές ερυθρόλευκες επιθέσεις αλλάζοντας πάσες, κυρίως μεταξύ των αμυντικών του και του Πασχαλάκη. Γι’ αυτό και στο ημίωρο η κατοχή ήταν 62-38% υπέρ των φιλοξενούμενων. Το κακό για τους ερυθρόλευκους ήταν πως ο Γκάρι Ροντρίγκες, μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις στο α’ ημίχρονο σε Λεωφόρο και Τούμπα ήταν σαφώς πιο υποτονικός στο α’ ημίχρονο του Καραϊσκάκης. Έβγαλε 1-2 συνεργασίες με τον Λαλά από δεξιά αλλά όχι όσες μπορούσε. Μπορούσε πάντως να σκοράρει ο εξτρέμ από το Πράσινο Ακρωτήρι στο 73′ με δυνατό δεξί διαγώνιο βολέ που απέκρουσε ο Πασχαλάκης. 

Πρώτη κίνηση ο Καρβάλιο, σωτήρας Βατσλίκ

Στο 61′, κι ενώ έβλεπε ότι η ομάδα του δεν είχε τη ζωηράδα που είχε στο ξεκίνημα του α’ μέρους ο Μαρτίνς έκανε την πρώτη του κίνηση. Έβγαλε τον Μαντί και έβαλε στη θέση του τον πιο δημιουργικό Καρβάλιο. Το κακό για τον Μαρτίνς και τον Ολυμπιακό είναι ότι δεν πήρε ουσιαστικά τίποτα από τον Πορτογάλο. Αντιθέτως ένα «πούλημα» μπάλας, σε παράλληλη πάσα στη μεσαία γραμμή, λίγο έλειψε να στοιχίσει ένα γκολ που θα ήταν καταδικαστικό αλλά ο Βατσλίκ έσωσε. Και δεν ήταν η μοναδική φορά που έσωσε ο Βατσλίκ, το έκανε πολλάκις στο ματς ειδικά στο β’ ημίχρονο που οι περισσότεροι συμπαίκτες του ξέμεναν από ανάσες και έκαναν φτηνά και πολύ σοβαρά λάθη φέρνοντάς τον σε δύσκολη θέση. 

Παντού ο Σωκράτης

Ο Βατσλίκ θα είχε πολλή περισσότερη δουλειά αν δεν υπήρχε ο Σωκράτης ο οποίος στα 90 λεπτά του αγώνα τους… κατάπινε όλους. Κυρίως τον Άκπομ αλλά και όλους όσοι επιχειρούσαν να μπουν στην περιοχή. Αλλά και όταν εκείνος δεν προλάβαινε έσωζε ο Τσέχος. Το κακό για τον Σωκράτη, τον Βατσλίκ και τον Ολυμπιακό ήταν ότι αναγκάζονταν να καλύπτουν και τις κουτουράδες του Σισέ που είχε σε ουκ ολίγες περιπτώσεις έλλειψη συγκέντρωσης κάνοντας χοντράδες. Εν τέλει κανείς δεν σκόραρε στα 90′ και οι διαφορές λύθηκαν στην παράταση.  

Πανένκα Γιουσέφ αλλά…

Ο Ελ Αραμπί ανατράπηκε στο 101′ από τον Πασχαλάκη και χρειάστηκε να φτάσει στο 105′ για να εκτελέσει, αλά Πανένκα, το πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος και να σκοράρει. Δεν πρόλαβαν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί ωστόσο και τρία λεπτά μετά ο Τσόλακ με κοντινή προβολή (πόσα να προλάβει ο Σωκράτης;) ισοφάρισε και έδωσε την πρόκριση στον ΠΑΟΚ αφού και οι αλλαγές έκτακτης ανάγκης του Μαρτίνς μετά (Βρουσάι και Κούντε αντί Λαλά και Μπουχαλάκη) δεν μπόρεσαν να κάνουν καμία διαφορά. 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News