Σλάβια Πράγας: Ο εφιάλτης της Ελλάδας που μας... βάζει τα γυαλιά!

Σλάβια Πράγας: Ο εφιάλτης της Ελλάδας που μας… βάζει τα γυαλιά και εκφράζει την απειλή της Τσεχίας για να αποσπάσει τη 15η θέση από την Ελλάδα στη βαθμολογία της UEFA.

Από το 2003, με την πορεία του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο UEFA, είχε να δει το ελληνικό ποδόσφαιρο μια ομάδα μας να φτάνει στα προημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Τα κατάφερε φέτος ο ΠΑΟΚ στο νεόδμητο Conference League, το οποίο σε δυναμική θυμίζει το παλιό Κύπελλο Κυπελλούχων.

Κι όμως, η Σλάβια Πράγας, μια από τις σημαντικότερες ομάδες του τσέχικου ποδοσφαίρου, ένα από αυτά τα κλαμπ που όταν κληρώνεται μαζί του ελληνικός σύλλογος πανηγυρίζει σαν να προκρίθηκε, πέτυχε τις τέσσερις τελευταίες χρονιές να έχει περάσει τρεις φορές σε προημιτελικά: δύο στο Europa και φέτος στο Conference League. Μόνο το 2020 δεν τα κατάφερε, καθώς τερμάτισε 4η σε όμιλο του Champions League.

Αυτή η ομάδα φιλοδοξεί να εμποδίσει την Ελλάδα από την κατάληψη της 15η θέσης στην κατάταξη της UEFA και προβάλει ως πολύ μεγάλη απειλή μετά το 3-3 που απέσπασε στο «Ντε Κάουπ» από τη Φέγενορντ στον πρώτο προημιτελικό.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές πορείες και οι αποτυχίες στο Champions League

Τα πεπραγμένα της Σλάβια στη διοργάνωση των αστέρων θυμίζουν λίγο… ΠΑΟΚ. Έχει προσπαθήσει να μπει σε ομίλους 13 φορές και τα κατάφερε μόλις δύο, το 2008 και το 2020 περνώντας στον τελευταίο γύρο της Ζίλινα και Γιανγκ Μπόις. Τα πέντε τελευταία χρόνια γνώρισε τέσσερις αποκλεισμούς από ομάδες που δεν τις λες και μεγαθήρια: ΑΠΟΕΛ, Διναμό Κιέβου, Μίντιλαντ και Φερεντσβάρος.

Αυτή η μετάθεση στο Europa League, μπορεί να στεναχώρησε μεν αρχικά, δεν πτόησε δε στη συνέχεια τους Τσέχους. To 2018-19 πέταξε έξω στα νοκ-άουτ την Γκενκ και την έξι φορές νικήτρια της διοργάνωσης, Σεβίλλη πριν βρει το μάστορά της από την Τσέλσι. Πέρυσι απέκλεισε τις Λέστερ και Ρέιντζερς για να λυγίσει απέναντι στην Άρσεναλ.

Φέτος πήρε δύο μεταθέσεις, αφού μετά τον αποκλεισμό από τη Φερεντσβάρος στο Champions League, δεν κατάφερε να περάσει ούτε τη Λέγκια στα πλέι-οφ του Europa και βρέθηκε στο Conference. Απέκλεισε εύκολα τις Φενερμπαχτσέ και ΛΑΣΚ και ξανασυναντήθηκε, μετά τους ομίλους, με τη Φέγενορντ.

Οι Κινέζοι ιδιοκτήτες που άλλαξε τη φιλοσοφία της Σλάβια

Ιδιοκτήτρια εταιρία της Σλάβια είναι από το 2018 η κινεζική κρατική επενδυτική, CITIC Group, που διαδέχτηκε την CEFC μια άλλη εταιρία από την Κίνα με αντικείμενο την ενέργεια, που μπήκε στην τσέχικη αγορά το 2015.

Οι Κινέζοι, άμα τη εμφανίσει τους, άλλαξαν τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας στα μεταγραφικά. Παλαιότερα οι μικρομεσαίοι της τσέχικης λίγκας αγόραζαν νεαρούς παίκτες από τις Σλάβια και Σπάρτα και έδιναν πίσω όσους διακρινόντουσαν, σε μεγαλύτερη τιμή. Η Σλάβια δεν πουλά, πλέον, στην εγχώρια αγορά, αλλά δανείζει.

Αντίθετα, πουλά και μάλιστα ακριβά στη διεθνή αγορά. Μετά τη μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία του 2018-19 και τον αποκλεισμό της Σεβίλλης, πούλησε τον Τόμας Σούτσεκ στη Γουέστ Χαμ προς 16,2 εκ. ευρώ και τον Άλεξ Κραλ στη Σπαρτάκ Μόσχας για 12 εκ. ευρώ. Το περασμένο καλοκαίρι έφυγαν ο Νταβίντ Ζίμα για τη Τορίνο έναντι 5.9 εκ. ευρώ και ο Αμπντάλα Σίμα για την Μπράιτον με 6.7 εκ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή η Σλάβια διαθέτει 28 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της. Οι 16 είναι Τσέχοι 7 από αυτούς διεθνείς και άλλοι 2 Σλοβάκοι. Οι υπόλοιποι ξένοι είναι ως επί το πλείστον άσημοι. Έχει δώσει 30 ακόμα παίκτες δανεικούς και άλλοι 20 ανήκουν στη Β’ ομάδα.

Το μπάτζετ των 50 εκ. και ο «ίσα βάρκα, ίσα πανιά» ισολογισμός

Οι μεταγραφές είναι σημαντικές για να κρατηθεί ο προϋπολογισμός του τμήματος στα 50 εκ. ευρώ. Τα τηλεοπτικά έσοδα οριακά αγγίζουν τις 500.000, ενώ το έπαθλο για την κατάκτηση του τίτλου είναι μόλις 50.000 ευρώ!

Για να μην «μπαίνει μέσα», η Σλάβια είναι υποχρεωμένη να μετέχει και να διακρίνεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομεί περισσότερα έσοδα μέσω των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών σε ισχυρά ευρωπαϊκά κλαμπ. Τα δε έσοδα από τα εισιτήρια δεν αποτελούν ισχυρή ένεση στα οικονομικά της, αφού στο χωρητικότητας 20.232 θέσεων γήπεδό της, η ακριβότερη κάρτα διαρκείας κοστίζει 155 ευρώ. Ακόμα κι αν πουλούσε όλα τα διαρκείας σε αυτήν την τιμή τα «μικτά» έσοδα μόλις και μετά βίας θα ξεπερνούσαν τα 3 εκ. ευρώ.

Από τη στιγμή που οι μικρομεσαίες ομάδες της Τσεχίας έχουν ένα μπάτζετ γύρω στα 5 εκ. ευρώ και ο μέσος μισθός είναι 400 ευρώ, η Σλάβια των 50 εκ. έχει εξασφαλισμένη την έξοδο στην Ευρώπη. Ουσιαστικά εντός των τειχών έχει να ανταγωνιστεί μόνο τη Σπάρτα και την Πλζεν, γι’ αυτό και σε αυτήν πενταετία με τις επιτυχημένες ευρωπαϊκές πορείες έχει κατακτήσει 3 πρωταθλήματα και ισάριθμα κύπελλα.

Ο κόουτς Τρπισόφσκι με το καπελάκι και το «μάτι» που βλέπει μπροστά

Η χρονιά που γύρισε ο διακόπτης για τη Σλάβια ήταν το 2017. Έπειτα από οχτώ άνυδρα χρόνια κατέκτησε τον τίτλο με μια ομάδα όμως με μεγάλο μέσο όρο ηλικία. Οι ιδιοκτήτες στράφηκαν προς τη Λίμπερετς και τον ανερχόμενο 41χρονο τότε κόουτς Γίντριχ Τρπισόφσκι, έναν παλιό άσημο τερματοφύλακα της Καρλίν. Από την ίδια ομάδα πήραν 5 παίκτες, μεταξύ των οποίων ο Σούτσεκ, ακόμα και τον εκπρόσωπο Τύπου!

Στην Τσεχία λένε ότι ο Τρπισόφσκι, που δεν αποχωρίζεται ποτέ το καπελάκι του, είναι μακράν ο καλύτερος προπονητής που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια από τη λίγκα. Είναι φίλος και αφεντικό με τους παίκτες, διακρίνει εύκολα ποιος ταιριάζει και ποιος όχι στο σύστημα, ποιος έχει προοπτικές εξέλιξης.

Η θέση της Σλάβια δεν είναι στο Champions League

Ο αθλητικός διευθυντής της Σλάβια και παλαίμαχος διεθνής στόπερ, Γίρι Μπίλεκ, ξέρει πού πατά η ομάδα του και πού μπορεί να στοχεύσει: 

«Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε το ρυθμό των ισχυρών πρωταθλημάτων. Θέλουμε να είμαστε πρώτοι στη χώρα μας. Όσον αφορά την Ευρώπη, θέλουμε να μετέχουμε στον Champions League, αλλά οι κανόνες έχουν αλλάξει και οι διαθέσιμες θέσεις είναι πολύ λίγες. Ο ρεαλιστικός μας στόχος είναι το Europa και το Conference League».

Στη δεύτερη και τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση η Σλάβια δεν θα ξεκουράσει παίκτες, δεν θα τις δει με… μισό μάτι, επειδή δεν τα κατάφερε στο Champions League. Και θα χτυπήσει στα ίσα τις ομάδες από τα ισχυρότερα πρωταθλήματα που θα βρει στο δρόμο της και θα υποτιμήσουν την ίδια και τη διοργάνωση. Το έχει αποδείξει και δεν θα σταματήσει ποτέ να προσπαθεί. Είναι θέμα επιβίωσης…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News