Ολυμπιακός: Η πρώτη μεγάλη αλλαγή…

Μέχρι να αρχίσουν οι αφίξεις στον Ολυμπιακό, άρχισαν οι αποχωρήσεις και οι περισσότερες έχουν κοινό παρονομαστή. Τη μείωση του Μ.Ο. ηλικίας. Κορδόν και Μαρτίνεθ ετοιμάζουν μια πολύ… φρέσκια ομάδα. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος

Την Τετάρτη (5/7) αναχωρεί για την Αυστρία ο Ολυμπιακός όπου θα διεξαχθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας κι έως τότε είναι πιθανό να έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες αφίξεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Μέχρι να αρχίσουν οι προσθήκες εκείνο που ξέρουμε είναι ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη αλλαγή στη φιλοσοφία.

Διαφαίνεται ήδη η πρόθεση να μειωθεί αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ευχαρίστησε για τη συνεργασία μετά από 2,5 χρόνια, ο Ματιέ Βαλμπουενά, παρά τη δηλωμένη επιθυμία του, θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, εκτός κι αν αποφασίσει να βγάλει τη φόρμα και να βάλει γραβάτα, ενώ ήδη έχει μπει πωλητήριο στον Ελ Αραμπί. Σήμερα (5/7), επίσης, ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα η λήξη της συνεργασίας με τον 33χρονο Γιαν Εμβιλά

Υπό άλλες συνθήκες είναι πολύ πιθανό να είχαν γίνει κουβέντες ανανέωσης ακόμη και με την «παλιά φρουρά», από τη στιγμή που πρόκειται για παίκτες με τεράστια εμπειρία, προσωπικότητα και ατελείωτα χιλιόμετρα στα γήπεδα. Αυτή η αλλαγή πλεύσης έχει ονοματεπώνυμο. Αντόνιο Κορδόν. Ο νέος αθλητικός διευθυντής είναι αυτής της λογικής.

Να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας και να γεμίσει το ρόστερ με παίκτες που θα έχουν περισσότερη διάθεση, μεγαλύτερες αντοχές και αυξημένο κίνητρο, για να βελτιώσουν το βιογραφικό τους. Δεν είναι τυχαίο ούτε ότι την ομάδα ανέλαβε ένας προπονητής 42 ετών, αλλά ούτε και το ότι σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι μεταγραφικοί στόχοι είναι κάτω των 30…

Επιμένει πολύ στην ένταση…

Λίγα πράγματα έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα από τις εγκαταστάσεις του Ρέντη αναφορικά με τον τρόπο δουλειάς του Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Είναι λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που δεν έχουν ενταχθεί στην προετοιμασία οι διεθνείς, αλλά και όσα νέα πρόσωπα θα ολοκληρώσουν το παζλ της επόμενης περιόδου.

Το πρώτο και βασικό στοιχείο, ωστόσο, των προπονήσεων που έχουν γίνει ως τώρα είναι πως η νέα τεχνική ηγεσία δίνει μεγάλο βάρος στην ένταση, αλλά και στην πίεση σε μικρό χώρο. Σε αυτό το σκέλος η κεντρική ιδέα του Ντιέγκο Μαρτίνεθ μοιάζει με εκείνη του Πέδρο Μαρτίνς. Θέλει δηλαδή από τους παίκτες του να πιέζουν στη μπάλα για άμεση ανάκτηση, αλλά πιο σοφοί για το πλάνο του θα γίνουν από τα μέσα της εβδομάδας που η αποστολή θα αναχωρήσει για το χτίσιμο στην Αυστρία.

Το… δίκτυο στη Λ. Αμερική

Ο Αντόνιο Κορδόν τις δουλειές του τις κάνει στα… ισπανικά. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Δεν του αρέσει ιδιαίτερα η αγγλική γλώσσα και την αποφεύγει. Κάνει, λοιπόν, όλες τις επαφές στη μητρική του. Αυτό του παρέχει τη δυνατότητα να καλύπτει και καλύτερα τα… χνάρια του, καθώς οι άνθρωποι με τους οποίους έρχεται σε επαφή για μεταγραφικές υποθέσεις, είναι μετρημένοι στα δάκτυλα και… τσεκαρισμένοι.

Από ‘κει και πέρα, ο νέος αθλητικός διευθυντής έχει χτίσει εδώ και χρόνια δίκτυο και στη Λατινική Αμερική. Ξέρει πού θα απευθυνθεί, ποιες πόρτες να χτυπήσει και πάνω απ’ όλα πως να ξεκαθαρίζει το τοπίο για να φέρει έναν παίκτη στην Ευρώπη, χωρίς να χρειαστεί να πληρωθεί όλο του το γενεαλογικό δέντρο.

Το ελληνικό στοιχείο…

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ έχει ρίξει πολύ μεγάλο βάρος και στο ελληνικό στοιχείο που πρέπει να παραμείνει ισχυρό στον Ολυμπιακό της νέας χρονιάς. Ήδη αποχώρησε ο πολύπειρος Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ενώ στην προετοιμασία κλήθηκαν και παίκτες της Ακαδημίας, μέχρι και ο πολυτάλαντος 16χρονος Χαράλαμπος Κωστούλας. Η νέα τεχνική ηγεσία θα περάσει από… σκανάρισμα όλους τους Έλληνες παίκτες, προκειμένου να τους αξιοποιήσει στον καλύτερο δυνατό βαθμό.

Για παράδειγμα, ο Θανάσης Ανδρούτσος που θα υπογράψει το νέο του συμβόλαιο σήμερα – αύριο, ο Παναγιώτης Ρέτσος, αλλά και ο Ανδρέας Ντόη, ο οποίος επιλέχθηκε και για την παρουσίαση της νέας φανέλας, θα περάσουν από το μικροσκόπιο του νέου κόουτς, ενώ θα γίνει προσπάθεια να αποκτηθούν κι ένας δύο Έλληνες ακόμη ποδοσφαιριστές, είτε από το εσωτερικό, είτε από το εξωτερικό.

Υ.Γ.1: Οι Άγγλοι επιμένουν ότι η Νότιγχαμ Φόρεστ δίνει «Γη και ύδωρ» για να αποκτήσει τον Μαυροπάνο από τη Στουτγάρδη. Άραγε αυτή η κίνηση γίνεται αποκλειστικά για να παίξει στο «Σίτι Γκράουντ»;

Υ.Γ.2: Πάνω στον Κώστα Φορτούνη θα χτιστεί ο Ολυμπιακός και της επόμενης σεζόν. Αθλητικός διευθυντής και προπονητής γνωρίζοντας τις ικανότητες του διεθνούς μπαλαντέρ, σκοπεύουν να τον αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να του το… δείξουν!

Υ.Γ.3: Για να μην μπει καν ο Ολυμπιακός σε διαδικασία να συζητήσει το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας με τον Sokratis σημαίνει ότι έχουν ληφθεί πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις για το κέντρο της άμυνας. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εντοπιστεί στόπερ με στοιχεία… Ρούμπεν Σεμέδο, ο οποίος, όμως, θα είναι σαφώς πιο επαγγελματίας από τον Πορτογάλο. Επίσης, στον Πειραιά, άρεσε και αρέσει ο Χατζηδιάκος. Αυτό μπορεί να μη λέει τίποτα, μπορεί να λέει και πολλά…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News