Ολυμπιακός: Φορτούνης, ο αρχηγός σε νέο ρόλο…

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει το πλάνο του Ντιέγκο Μαρτίνεθ για τον Κώστα Φορτούνη, τα νέα καθήκοντα του αρχηγού – Πως θα τοποθετηθούν γύρω του Ιμπόρα, Χουάνγκ, Μαντί και η έκπληξη Ζοάο Καρβάλιο – Οι σκέψεις για τις επόμενες προσθήκες και το αγκάθι.

Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη επίσημη υποχρέωση του Ολυμπιακού ξεκίνησε. Οι «ερυθρόλευκοι» ετοιμάζονται να προβάρουν επίσημα τη νέα τους φορεσιά μπροστά στο κοινό τους το βράδυ της Πέμπτης, στον κρίσιμο αγώνα με τη Γκενκ. Ο καθένας μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι το νέο συγκρότημα που ετοιμάζει ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ, θα στηριχθεί κυρίως σε παλιά… υλικά.

Από τους νεοφερμένους, αναμένεται να βρίσκονται στην ενδεκάδα μόνο οι έμπειροι Ισπανοί Ιμπόρα και Κίνι, οι οποίοι ακολούθησαν το μεγαλύτερο διάστημα της προετοιμασίας, έδειξαν ότι ξέρουν το… έργο, ενώ βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα προσαρμογής.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες θέσεις της ενδεκάδας, η σκυτάλη παραμένει στην παλιά φρουρά. Με το σημείο αναφοράς, τουλάχιστον στο επιθετικό σκέλος, να ακούει στο όνομα του Κώστα Φορτούνη. Πέρυσι τέτοιο καιρό, ο αρχηγός του Ολυμπιακού ήταν στο… ψυγείο. Φέτος, επιστρέφει δριμύτερος και είναι έτοιμος να ηγηθεί, ακόμη κι αν ο ρόλος του είναι λίγο διαφορετικός σε όσα είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Το νέο τεχνικό τιμ, δεν έχει τοποθετήσει τον «μίστερ 7» στο ρόλο του μπαλαντέρ, του επιτελικού μέσου, αλλά σε ένα από τα δύο άκρα της επίθεσης. Εκεί εκτίμα ότι μπορεί να γίνει περισσότερο επικίνδυνος και να δημιουργήσει ρήγματα προς την αντίπαλη περιοχή. Θα έχει, λοιπόν, τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε πως ο 30χρονος πλέον «Φορτού» θα επανέλθει όχι απλά ως αρχηγός των «ερυθρολεύκων», αλλά και στα νέα του καθήκοντα…

Η μεγάλη ρεβάνς του Καρβάλιο…

Από το ξεκίνημα της προετοιμασίας, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ ήταν πολύ ξεκάθαρος αναφορικά με το βασικό σκεπτικό του. «Δείξτε μου τι αξίζετε κι εγώ είμαι εδώ για να σας δώσω την ευκαιρία», είχε πει ο Ισπανός τεχνικός από την πρώτη μέρα και στην πορεία έδειξε να κάνει πράξη τα λόγια του. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι ο 26χρονος Ζοάο Καρβάλιο όχι απλά θα εκμεταλλευόταν τη δεύτερη ευκαιρία, αλλά θα έφτανε σε σημείο να αποτελεί το μεγάλο φαβορί για τη θέση του επιθετικού/δημιουργικού χαφ.

Μετά από μία γεμάτη σεζόν στην πατρίδα του με τη φανέλα της Εστορίλ (36 παιχνίδια, τρία γκολ και ισάριθμες ασίστ), ο Πορτογάλος μέσος είναι έτοιμος για τη δική του προσωπική ρεβάνς. Κι επειδή ίσως κάποιοι να μπερδεύονται, ο Ζοάο είναι διεθνής με όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες της χώρας του, πριν από πέντε χρόνια η αξία του υπολογιζόταν στα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει την ικανότητα να παίζει με την ίδια ευχέρεια από τη θέση «6» μέχρι το «10». Για να δούμε, θα αποτελέσει τελικά σοβαρή εσωτερική μεταγραφή; Τα ίδια πάνω – κάτω ισχύουν και για τον Μαντί Καμαρά αν τελικά η διάταξη από 4-2-3-1, γυρίσει στο 4-3-3 όπως στο φιλικό με τη Ρέιντζερς.

Ο ρυθμιστής Χουάνγκ…

Όσοι παρακολούθησαν προσεκτικά την προετοιμασία του Ολυμπιακού μέχρι τώρα, γνωρίζουν το πόσο σημαντική θεωρεί και ο νέος προπονητής την παρουσία του Χουάνγκ. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στο διάστημα που απείχε από τις προπονήσεις λόγω τραυματισμού. Παρότι το πρόβλημα που αντιμετώπισε δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαρό, οι αρμόδιοι του τεχνικού τιμ δεν ρίσκαραν στο ελάχιστο την επιστροφή του. Δεν τον πίεσαν να γυρίσει ούτε μια μέρα νωρίτερα, επειδή τον ήθελαν πανέτοιμο για να δύο ματς με τη Γκενκ, παρότι έως τώρα δεν πήρε πολλά λεπτά συμμετοχής.

Ο Φρέιρε και ο «Αλεξανδρό»

Το ό,τι ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ υπολογίζει μόνο τους δύο έμπειρους συμπατριώτες του ως βασικές επιλογές στον αγώνα της προσεχούς Πέμπτης, δεν σημαίνει πως έχει εκτός πλάνου τα υπόλοιπα νέα μεταγραφικά αποκτήματα. Ο Φρέιρε χτυπά ακόμη και την πόρτα της ενδεκάδας, παρότι είναι λίγες μέρες κάτοικος Πειραιά. Ο Αλεξανδρόπουλος έχει αφήσει ως τώρα πολύ καλές εντυπώσεις και αναμένεται να αποτελέσει μία από τις εναλλακτικές επιλογές.

Ακόμη και ο Τζάκσον Πορόσο που αποκτήθηκε πριν μερικές ημέρες από την Τρουά, είναι υποψήφιος για να πάρει χρόνο συμμετοχής, έστω και με περιορισμένες πιθανότητες. Γενικά, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ δεν είναι από τους προπονητές που διστάζουν να δείχνουν εμπιστοσύνη, ακόμη κι αν ο χρόνος προσαρμογής μοιάζει περιορισμένος.

Υ.Γ.1: Είναι αλήθεια πως το πιο πιθανό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού ενόψει του πρώτου αγώνα με τη Γκενκ είναι ο Ρέτσος με τον Ντόη;

Υ.Γ2: Ο Ελ Αραμπί όχι απλά έβαλε… πλάτη για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του Ελ Καμπί, αλλά είναι σίγουρος πως μαζί με τον συμπατριώτη του θα κάνουν άλλα… κόλπα στην επίθεση του Ολυμπιακού. Για την ιστορία το νέο μέλος της… παροικίας από το Μαρόκο ήταν σε καλό επίπεδο από πλευράς αγωνιστικής ετοιμότητας, παρότι ανενεργός από τον Μάιο…

Υ.Γ.3: Ένα από τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα το νέο αθλητικό διευθυντή και το νέο κόουτς του Ολυμπιακού είναι οι θέσεις των ξένων. Από τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα δεν διαθέτουν κοινοτικό διαβατήριο ο Ελ Καμπί κι ο Τζάκσον Πορόσο, ενώ ο Αργεντινός Φρέιρε λύνει τα χέρια, καθώς έχει και ισπανική υπηκοότητα. Πάντως, ακόμη και μετά τη μετακίνηση του Αγκιμπού Καμαρά στον Ατρόμητο (θα τεθεί εκτός ευρωπαϊκής λίστας) οι μη κοινοτικοί περισσεύουν. Όχι για την Ευρώπη, αλλά σίγουρα για το πρωτάθλημα, όπου υπάρχει περιορισμός στον αριθμό 5 για κάθε αγώνα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News