Ολυμπιακός: Ο Σκάρπα, ο Ριβάλντο και ο Ζάχοβιτς…

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος θυμάται παλιές… ιστορίες στον Ολυμπιακό με τον Ριβάλντο και τον Ζάχοβιτς, βρίσκει ομοιότητες και διαφορές με την περίπτωση του Γκουστάβο Σκάρπα, ενώ αναλύει τη μοναδική εκκρεμότητα για να κλείσει η μεταγραφή Ορτέγκα.

Δεν είμαι πολύ σίγουρος για το αν οι περισσότεροι έχουν καταλάβει τι ποδοσφαιριστή πήρε ο Ολυμπιακός και αναφέρομαι στον Γκουστάβο Σκάρπα, του οποίου την περίπτωση αποκάλυψε στις 29 Ιουλίου το SportDay.gr. Για να το γράψω λίγο διαφορετικά, αν ο Βραζιλιάνος ερχόταν απευθείας από την πατρίδα του κι όχι μέσω Νότιγχαμ στον Πειραιά, ως ο κορυφαίος παίκτης του πρωταθλήματος την προηγούμενη σεζόν, θα είχε γίνει το «έλα να δεις».

Εκείνο, βέβαια, που μετράει -σε τελική ανάλυση- είναι το τι θα δούμε πάνω στο χορτάρι. Ο 29χρονος Σκάρπα είναι ένας λόγος για να πας και να ξαναπάς στο γήπεδο. Οι μερακλήδες του ποδοσφαίρου θα τον λατρέψουν. Έχει τέτοια ικανότητα με το αριστερό πόδι που μπορεί να δέσει τη μπάλα… κόμπο. Απίθανος αρτίστας, με τρομερή φαντασία στο παιχνίδι του κι άλλη τόση αποτελεσματικότητα.

Το ότι δεν έπιασε στη Νότιγχαμ, δεν λέει πολλά, μάλλον τίποτα… Οι παλιότεροι ίσως να θυμούνται ότι πριν έρθει ο Ριβάλντο στον Ολυμπιακό είχε κοπεί από τα εργομετρικά της Μπόλτον! Όπως το γράφω. Ακόμη και ο τεράστιος «Ρίμπο», κάτοχος της «χρυσής μπάλας» δεν είχε πιάσει τις επιδόσεις που θα του επέτρεπαν να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο της Αγγλίας, στα 32 χρόνια του. Αυτό, ωστόσο, δεν τον εμπόδισε να έρθει έπειτα από μερικές μέρες στον Πειραιά και να κάνει τα μαγικά του κόλπα όπως μόνο εκείνος ήξερε.

Αγωνιστικά, μιας και πιάσαμε τις ρετρό ιστορίες, θα έλεγα ότι ο Σκάρπα, θυμίζει αρκετά τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς! Όχι στην… τρέλα, αλλά στο αγωνιστικό «πακέτο». Έχουν την ίδια επαφή με τη μπάλα, την ίδια έκρηξη, τον ίδιο υψηλό δείκτη τεχνικής κατάρτισης, την ίδια πάνω – κάτω ικανότητα στα «στημένα». Απλά ο Σλοβένος μπαλαντέρ έπαιζε μερικά μέτρα πιο ψηλά στο γήπεδο, ήταν πιο κοντά στο γκολ, απ’ ότι ο Σκάρπα, ο οποίος αρέσκεται να παίρνει περισσότερες μπάλες στα πόδια του και να τις… μοιράζει.

Ολικό λίφτινγκ στον άξονα

Δύο από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχει κάνει ο Ολυμπιακός στη διάρκεια του καλοκαιριού, αφορούν το κέντρο του γηπέδου. Εκεί δαπανήθηκαν κάποια εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποκτηθούν ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος (σ.σ. το γκολ του καθόρισε και την πρόκριση σε βάρος της Γκενκ) και ο Σαντιάγκο Έσε. Δύο παιδιά που στα 22 τους χρόνια, έχουν ήδη ξεχωρίσει, βρίσκονται μπροστά στη νέα μεγάλη πρόκληση της καριέρας τους.

Είναι γεγονός ότι ο άξονας των «ερυθρολεύκων» είναι φέτος εντελώς διαφορετικός, αλλά σίγουρα πιο γεμάτος. Δεν βρίσκονται πλέον στο ρόστερ ο Γιαν Εμβιλά, ο Ινμπόμ Χουάνγκ, ο Χάμες Ροντρίγκες, αλλά έχουν έρθει ήδη πέρα από τους δύο πιτσιρικάδες, ο πολύπειρος Ιμπόρα, ο ζογκλέρ Σκάρπα, ενώ επέστρεψε… δριμύτερος και ο Μαντί Καμαρά, τον οποίο ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ πιστεύει πολύ κι έχει εισηγηθεί την παραμονή του στο ρόστερ τουλάχιστον για τη φετινή σεζόν.

Βιογραφικά που… ζαλίζουν

Δεν χρειάζεται να έχει παρακολουθήσει κάποιος τον Γκουστάβο Σκάρπα για να καταλάβει τι παίκτης είναι. Μια πρόχειρη ματιά στο βιογραφικό του να ρίξει, αρκεί για να σχηματίσει μια πρώτη εικόνα. Ο Βραζιλιάνος μετράει 332 συμμετοχές σε τοπ επίπεδο, με 53 γκολ και 76 ασίστ. Με απλά λόγια είναι μέσα σε ένα γκολ, ανά δύο συμμετοχές. Επίσης, ξέρει καλά από πρωταθλητισμό, καθώς έχει κατακτήσει δύο τίτλους κι ένα Κύπελλο με τη Παλμέιρας, άλλα δύο Κόπα Αμερίκα κι ένα Κόπα Σουνταμερικάνα.

Όσο για τον πιτσιρικά Έσε που συμπληρώνει 22 χρόνια ζωής τον Οκτώβρη, έχει προλάβει να παίξει ήδη σε 122 επίσημα παιχνίδια, με 9 γκολ, 8 ασίστ, ενώ ήρθε και ως αρχηγός της Ουρακάν. Εκείνο που απομένει να μάθουμε και αποτελεί ερωτηματικό για κάθε παίκτη που έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είναι ο χρόνος προσαρμογής…

Η λεπτομέρεια για Ορτέγκα

Δεκάδες είναι τα δημοσιεύματα στην Αργεντινή για την υπόθεση Ορτέγκα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν φτάσει την προσφορά τους στα 3,7 εκατ. € (4 εκατ. $), ουσιαστικά έχουν καλύψει τις απαιτήσεις της Βελέζ, αλλά υπάρχει ένα τελευταίο εμπόδιο να ξεπεραστεί. Ποιο είναι αυτό;

Όπως συζητούν στα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης, για μία ακόμη φορά ξεφυτρώνουν ο ένας μάνατζερ πίσω από τον άλλο διεκδικώντας μερίδιο από τη μεταγραφή. Δεν είναι υπερβολή ότι ο ίδιος ο Αντόνιο Κορδόν έλεγε πως του έχουν βγάλει τα… συκώτια για την ολοκλήρωση της μεταγραφής, αλλά η γενικότερη αίσθηση είναι πως έχουμε μπει για τα καλά στην τελική ευθεία. Χρειάστηκε, όπως μαθαίνω, να σηκώσει κάποια τηλέφωνα και ο Βαγγέλης Μαρινάκης για να τελειώσει το θέμα του αριστερού μπακ.

Υ.Γ.1: Είναι αλήθεια ότι για την επίθεση γίνεται κουβέντα με σέντερ φορ-δυναμίτη και πως δεν αποκλείεται τελικά να έρθει και δεύτερος επιθετικός, αν φέρει πρόταση ο Ελ Αραμπί;

Υ.Γ.2: Ο υγιής Αζάρ θα ήταν εκπληκτική περίπτωση για τον Ολυμπιακό, αλλά ποιος μπορεί να το ρισκάρει μετά τα περσινά με τον Μαρσέλο;

Υ.Γ.3: Ο Ολυμπιακός θα καλύψει εξ ολοκλήρου το συμβόλαιο του Σκάρπα στη Νότιγχαμ και για όσους δεν το γνωρίζουν ο Βραζιλιάνος αμειβόταν στην Αγγλία με περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News