Ολυμπιακός: Έπρεπε να βάλει 6 γκολ, πού να ‘ρθουν και οι… μεταγραφές

Ο Ολυμπιακός του Ντιέγκο Μαρτίνεθ έκανε μια μπουκιά την Τσουκάριτσκι, άγγιξε την πρόκριση στους ομίλους του Europa και δημιούργησε γλυκές προσδοκίες για το τι θα γίνει μόλις ενσωματωθούν όλες οι μεταγραφές – Το «μήνυμα» σε Φορτούνη, ο «έλεγχος» Καμαρά, Ελ Καμπί, Μπιέλ και όχι μόνο…

Δεν βγήκε από τα αποδυτήρια για να… παίξει ο Ολυμπιακός με αντίπαλο την Τσουκάριτσκι, αλλά για να… δαγκώσει! Στο 4ο επίσημο παιχνίδι τους οι «ερυθρόλευκοι» και χωρίς να έχουν ενσωματωθεί τουλάχιστον 4-5 νέα πρόσωπα, έβγαλαν δόντια και δικαίωσαν τον προπονητή τους, ο οποίος εξήγησε μια μέρα νωρίτερα ότι «χτίζουμε μια γέφυρα, την ίδια στιγμή που πρέπει να την περπατήσουμε».

Απέναντι στο συγκρότημα-έκπληξη του περσινού πρωταθλήματος Σερβίας, το νέο σύνολο της ομάδας του Πειραιά έδειξε… άγριες διαθέσεις. Με τον Καμαρά να κόβει και να ράβει στον άξονα, τον Φορτούνη να κεντάει και τον Ελ Καμπί να βρίσκει δίχτυα δύο φορές, το ματς εξελίχθηκε σε παράσταση για έναν ρόλο και δημιούργησε γλυκές προσδοκίες.

Ένας Ολυμπιακός παθιασμένος, πιστός στο τακτικό πλάνο, με καλά αποθέματα φυσικής κατάστασης, έκανε μια μπουκιά την αντίπαλό του, την κυνήγησε όπως η γάτα το ποντίκι, της έβαλε τρία γκολ σε ένα ημίχρονο, έχασε ευκαιρίες για άλλα… τόσα τουλάχιστον, ενώ η τεχνική ηγεσία αξιοποίησε το β’ μέρος για να δώσει ανάσες και να κάνει δοκιμές.

Με 23 τελικές, τις 14 εντός εστίας, την κατοχή μπάλας στο 74% οι γηπεδούχοι αδίκησαν την προσπάθειά τους με το γκολ που δέχθηκαν στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, αλλά το γενικό συμπέρασμα δεν αλλάζει. Το 3-1 δεν ενοχλεί ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μάχη της πρόκρισης, αφού οι δύο ομάδες είναι η μέρα με τη νύχτα, αλλά το τελικό σκορ θα μπορούσε να είναι -βάσει εικόνας- πολύ πιο εντυπωσιακό.

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ, ωστόσο, αξιοποίησε το β’ μέρος για να δώσει χρόνο συμμετοχής σε νέα παιδιά όπως ο -πολύ κοντρολαρισμένος και ποιοτικός- Έσε, ο Αλεξανδρόπουλος, αλλά και ο Πορόσο που έγραψε τα πρώτα του χιλιόμετρα με τη νέα φανέλα.

Ο Ολυμπιακός δείχνει να αποκτά νέα και καλογραμμένη ταυτότητα, έχει βάλει ξανά αρχές στο παιχνίδι του, βελτιώνει τη χημεία του και ομορφαίνει διαρκώς. Θα έχει, λοιπόν, τεράστιο ενδιαφέρον να μάθουμε τι άλλο κρύβουν στη… φαρέτρα διοίκηση και Αντόνιο Κορδόν μέχρι το τέλος του μήνα. Αν σε αυτό το φρέσκο και γεμάτο δυναμική συγκρότημα προστεθούν και κάποια νέα εργαλεία, ο πήχης των απαιτήσεων θα εκτοξευθεί και ο κόσμος μπορεί να περιμένει πολλές ευχάριστες βραδιές στη διάρκεια της σεζόν…

Φορτούνης, Καμαρά και Ελ Καμπί στο πρώτο μέρος, με τον Μπιέλ να ακολουθεί υπήρξαν στιγμές που έκρυψαν τη μπάλα και την εμφάνισαν στα αντίπαλα δίχτυα, ενώ η άμυνα κράτησε σε ικανοποιητικό βαθμό για τα δεδομένα της εποχής. Τα καλύτερα έρχονται…

Ο Φορτούνης πήρε το μήνυμα

Στα επιμέρους της αναμέτρησης, ο Κώστας Φορτούνης που πέτυχε ένα υπέροχο γκολ και έδωσε άλλο ένα έτοιμο στον Ελ Καμπί, πήρε το μήνυμα παραμονής από την εξέδρα. Το εύκολο είναι η διοίκηση του Ολυμπιακού να του προσφέρει νέο συμβόλαιο, όπως έχει συμβεί τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν. Το πιο δύσκολο είναι να συνειδητοποιήσει ο ίδιος ο «μίστερ 7», το πόσο επιδραστικός παραμένει στην ομάδα, όσο κι αν περνούν τα χρόνια. Παίκτες έρχονται και φεύγουν, αλλά εκείνος αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς και πλέον με την ωριμότητα της ηλικίας (30), οφείλει να ηγηθεί της προσπάθειας σε όλα τα επίπεδα.

Καταλύτης και χθες ήταν ο Μαντί Καμαρά. Όταν ο διεθνής από τη Γουινέα μέσος έχει κέφια αποτελεί τεράστια δύναμη για κάθε ομάδα. Η αγκαλιά του με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ τη στιγμή που αντικαταστάθηκε, φανερώνει προθέσεις. Και του παίκτη και του προπονητή. Αν θέλετε την ταπεινή μου άποψη, ο Μαντί θα είναι καλό να μείνει. Και για τον εαυτό του, προκειμένου να ανεβάσει ξανά τις μετοχές στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο (σ.σ. είναι αστείο να έρχονται προτάσεις 4 και 5 εκατομμύρια γι’ αυτόν τον παίκτη) και για το κλάμπ, αφού δεν θα είναι εύκολο να τον αντικαταστήσει, τουλάχιστον άμεσα.

Ο Έσε έδειξε πολύ καλά στοιχεία. Το πιο σημαντικό; Δεν βλέπεις στο γήπεδο ένα παιδί μόλις 21 ετών. Βλέπεις έναν έτοιμο παίκτη που ξέρει τι θα κάνει τη μπάλα πριν την πάρει στα πόδια του, θα πασάρει με άνεση είτε με αριστερό είτε με το δεξί, θα κινηθεί σωστά στο χώρο, θα ψάξει τη συνεργασία, πατώντας μέχρι την αντίπαλη περιοχή.

Ο Τζάκσον Πορόσο στο πρώτο του 25άλεπτο λογικό είναι να εμφανιστεί… ψαρωμένος. Ο Ρέτσος είναι σαφώς πιο έτοιμος σε αυτή τη φάση και έχει όλο το δίκιο του κόσμου ο κόουτς να τον στηρίζει, από τη στιγμή που κάνει μεστές και πολύ σοβαρές εμφανίσεις. Ο Φρέιρε ήταν σχεδόν αλάνθαστος, ο Βρουσάι ανταποκρίθηκε άνετα σε ρόλο δεξιού μπακ κι έφτιαξε το πρώτο γκολ, ενώ ο Κίνι έβγαλε ξανά το 90άλεπτο τίμια, κάνοντας σωστά τα απαραίτητα.

Σταθερός ο Ιμπόρα, τον οποίο μέσα στη σεζόν -εκτιμώ- θα διαδεχθεί σταδιακά ο Έσε, ο Μπιέλ πίσω από τον Ελ Καμπί έδειξε να μπορεί να προσφέρει πολλά σε ρόλο ψευτοδεκαριού, ενώ ο νεοφερμένος Μαροκινός φορ, αυτή τη φορά τα έβαλε μαζεμένα. Στο πρώτο ήταν σωστά μέσα στη φάση, στο δεύτερο μέτρησε σωστά μπάλα και αντίπαλο για να γράψει το 3-0.

Ο Σκάρπα που έπαιξε δεξιά αντί του -πάντα χρήσιμου και πολύτιμού- Μασούρα που ουσιαστικά προκάλεσε το 1-0, παίζει σα να έχει ένα περιττό… άγχος. Νιώθεις ότι προσπαθεί να… δείξει και αρκετές προσπάθειές του διακρίνονται από επιπολαιότητα, ίσως και από βιασύνη. Μόλις εγκλιματιστεί, ηρεμήσει και βρει καλύτερο τον ρόλο του στο γήπεδο, νομίζω ότι ο Ολυμπιακός θα πάρει πάρα πολλά επειδή ο Βραζιλιάνος και καντάρια μπάλα ξέρει και διάθεση έχει.

Υ.Γ.1: Ο Ορτέγκα έρχεται για το αριστερό άκρο, ακολουθούν ένα ακόμη «βαρβάτο» σέντερ φορ κι ένας ακραίος κυνηγός πρώτης γραμμής… Θα έχει πολύ ενδιαφέρον τώρα που μπήκαν τα θεμέλια, να δούμε και κομπλέ -κάποια στιγμή- την ομάδα. Όταν βρει χημεία θα είναι ικανή να σπείρει… τρόμο, αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News