Ολυμπιακός: Ο Γιόβετιτς, ο Σολμπάκεν, ο… Ντεσπόντοφ και η παράνοια με τα social media!

Ποιος Γιόβετιτς, ποιος Σολμπάκεν και ποιος… Κορδόν; Ο Ολυμπιακός βρήκε ξανά ταυτότητα, οι μεταγραφές βγαίνουν ή μία πίσω απ’ την άλλη, η ομάδα είναι πρώτη στη βαθμολογία και στους ομίλους του Europa, με πλάνο, ωραία μπάλα, αλλά πάντα κάποιοι θα γκρινιάζουν!

Ξημερώματα Δευτέρας και μετά την οριστικοποίηση της άφιξης του Στέφαν Γιόβετιτς στον Ολυμπιακό, έκανα μια γύρα στο Twitter. Τι το ήθελα; Μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα, έψαχνα στα ντουλάπια για κανένα παρατημένο… xanax! Χωρίς την παραμικρή διάθεση υπερβολής…

Τόσα χρόνια σε αυτή τη δουλειά και στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, έχω μάθει να σέβομαι όλες τις απόψεις. Ακόμη κι εκείνες που στερούνται επιχειρημάτων και προκύπτουν από την οπαδική τρέλα. Ο καθένας έχει την άποψή του, είτε είναι γνώστης, είτε περαστικός, είτε… αλεξιπτωτιστής.

Το όνομα του Στέφαν Γιόβετιτς βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων. Του Μαυροβούνιου διεθνούς που πάτησε Ελλάδα για να υπογράψει στον Ολυμπιακό. Διέκρινα σε μερίδα των φίλων του Ολυμπιακού προβληματισμό και ανησυχία για την επιλογή του 33χρονου επιθετικού. «Περιμέναμε τρεις μήνες για να έρθει ο Γιόβετιτς…», έγραφε ο ένας. «Ο Κορδόν μίλησε με τόσους παίκτες για να καταλήξει στον Γιόβετιτς…», έλεγε ο άλλος. «Σιγά μην τον διάλεξε ο Κορδόν», ήταν μια άλλη τοποθέτηση. Ό,τι να ‘ναι λέω εγώ και εξηγούμαι…

Κορδόν μέχρι να σβήσει ο ήλιος!

Είχα γράψει και πριν από λίγο καιρό στη SportDay, ότι από τη στιγμή που η διοίκηση του Ολυμπιακού κατάφερε να συνάψει συνεργασία με έναν τόσο σπουδαίο ποδοσφαιράνθρωπο για να πάρει τα κλειδιά και να χτίσει την ομάδα από τα θεμέλια και τον… Καραταΐδη με τον Αμανατίδη να φέρει πίσω για στόπερ, «ναι» θα πω! Γιατί; Επειδή -σε τελική ανάλυση- έκαστος στο είδος του κι αυτό πρέπει κάποια στιγμή να το… κατανοήσουμε και ως λαός και ως φίλαθλοι.

Δηλαδή δεν ξέρει ο Κορδόν και ξέρουμε εμείς… Αντί να σταθούμε στην ουσία που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έχτισε χωρίς μεγάλα λόγια και μεταγραφές-κράχτες ένα νέο, πολύ δυνατό και ανταγωνιστικό σύνολο, ασχολούμαστε με το αν θα μπορούσε να έρθει καλύτερος ή νεότερος από τον Γιόβετιτς! Ήμαρτον ρε ‘σεις που θα έλεγε και ο συγχωρεμένος Γιώργος Γεωργίου.

Το ξέρουμε όλοι, αλλά και να μην το ξέραμε προκύπτει από τη χρονική στιγμή ότι ο έμπειρος παίκτης ήταν καιρό στη λίστα του Ολυμπιακού, αλλά όχι πρώτη επιλογή. Προτάθηκε από τον ίδιο ατζέντη που εκπροσωπεί και τον Λούκα Γιόβιτς, για τον οποίο πάλεψαν δυνατά οι «ερυθρόλευκοι», αλλά αφού βρήκε θέση στο ρόστερ της Μίλαν, λογικό ήταν να ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή.

Πλάκα θα κάνει στα καλά του

Για τον Γιόβετιτς, ο Ολυμπιακός έπαιξε… άμυνα, όχι επειδή δεν είναι καλός ποδοσφαιριστής, πλάκα θα (τους) κάνει στα καλά του, αλλά επειδή έχει βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και βαδίζει στα 34, με τον Ελ Αραμπί στα 36 και τον Ελ Καμπί στα 30. Το βιογραφικό του Γιόβετιτς το έχουν λίγοι στην πιάτσα. Παίκτης που έχει περάσει από Ίντερ, Μάντσεστερ Σίτι, Φιορεντίνα, Χέρτα, Σεβίλλη, Μονακό και είναι αρχηγός της Εθνικής του ομάδας με 68 συμμετοχές και 31 γκολ, δεν μπορεί να μην είναι υψηλής ποιότητας. Ένα γκολ ανά δύο ματς έχει με το Μαυροβούνιο, όχι με τη Βραζιλία

Αυτό δεν αμφισβητείται. Όπως δεν αμφισβητείται ότι ο Κορδόν χτένισε τουλάχιστον άλλες δέκα περιπτώσεις επιθετικών πριν καταλήξει στον Μαυροβούνιο. Ξεχνάμε, ωστόσο, κάτι πολύ σημαντικό. Πως για να γίνει μια μεταγραφή, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να μη θέλει μόνο η νύφη (η ομάδα), αλλά και ο γαμπρός (ο ποδοσφαιριστής) κι επίσης πως για κάθε προσθήκη υπάρχει συγκεκριμένο μπάτζετ.

Ο Κορδόν και ο κάθε σοβαρός αθλητικός διευθυντής έχει δημιουργήσει μια λίστα με ονόματα και… νούμερα. Ξέρει για τον κάθε ποδοσφαιριστή ποιο είναι το «σωστό» κατά την κρίση του ποσό για να διατεθεί. Αν ερχόταν ο Μπενζεμά, για παράδειγμα, θα του προσφερόταν το μάξιμουμ ποσό που θα μπορούσε να διαθέσει το κλαμπ, συν ό,τι επιπλέον ήθελε να… τσοντάρει ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Να το κάνω ακόμη πιο λιανά; Ο Ορτέγκα και ο Έσε στοίχισαν «πακέτο» γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ! Χρήματα που έδωσε ο Ολυμπιακός επειδή οι αρμόδιοι έκριναν ότι οι δύο Αργεντινοί αξίζουν αυτά τα χρήματα και θα τα βγάλουν πάνω στο χορτάρι. Η απόσβεση ήδη ξεκίνησε…

Πάμε παρακάτω να μιλήσουμε για την επίθεση. Ο Ράφα Μιρ δεν ήθελε να έρθει Ελλάδα, όπως και ο Γιόβιτς. Τα ίδια και ο Ντενίς της Νότιγχαμ. Ο Μπόαντου της Μονακό είναι πανάκριβος και περιζήτητος, ο Αργεντινός Καράντζα είναι καλός φορ, αλλά όχι των 10 εκατομμυρίων που τον κοστολογεί η ομάδα του στο MLS.

Δεν είναι μόνο ο Γιόβετιτς

Εδώ θα πρέπει να εξετάσουμε και μια άλλη παράμετρο. Ο Ολυμπιακός έχει πάρει σέντερ φορ, εν δυνάμει βασικό, τον Ελ Καμπί, ο οποίος μέχρι τώρα έχει βάλει 3 γκολ σε 7 συμμετοχές. Ο Γιόβετιτς που η μεταγραφή του λογικά θα ανακοινωθεί επίσημα μέσα στις επόμενες ώρες, θα δώσει τη μάχη του κι αν είναι καλύτερος από τον Μαροκινό θα πάρει τη φανέλα.

Αν όχι, θα καθίσει στον πάγκο και θα παίζει όποτε τον επιλέξει ο προπονητής. Μην ξεχνάμε ότι στο ρόστερ υπάρχει ακόμη ο Αιγύπτιος Χασάν, ο πιτσιρικάς Αλγασίμ Μπα, ενώ δεν έχει φύγει ούτε ο Αμπουμπακάρ Καμαρά, άσχετα αν εδώ και καιρό έχει τεθεί εκτός πλάνων. Με άλλα λόγια, στο ρόστερ δεν υπάρχουν μόνο τρεις επιθετικοί, αλλά έξι και συνολικά 35 παίκτες που με τον Στέφαν θα γίνουν 36! 

Για να φτάσει, λοιπόν, ο Κορδόν στο σημείο να προκρίνει την επιλογή του Γιόβετιτς, προφανώς έκρινε πως είναι κατάλληλος για να κάνει τη δουλειά. Άρα, όλοι εμείς, οι απ’ έξω οφείλουμε -αν μη τι άλλο- να περιμένουμε, να δούμε και μετά να κρίνουμε! Να δούμε στο γήπεδο αν ο Γιόβετιτς θα εξελιχθεί στον παικταρά που πέρασε από μισή ντουζίνα τοπ ομάδες, ή αν θα αποδειχθεί «γυάλινος» όπως κάποιοι υποθέτουν.

Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι απόψε δηλώνεται η λίστα για το Europa League. Δεν τελειώνουν οι μεταγραφές. Υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 15/9. Και κάτι ακόμη. Στην επιλογή Γιόβετιτς έπαιξε ρόλο και το ότι είναι κοινοτικός, καθώς οι θέσεις των ξένων παραμένουν… υπεράριθμες.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΟΛΑ ΣΟΛΜΠΑΚΕΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI)

Και κάτι ακόμη… Πριν από μερικές ημέρες, ο Ολυμπιακός έκλεισε έναν σπουδαίο ακραίο επιθετικό, τον Όλα Σολμπάκεν. Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι παιχτάρα ο συγκεκριμένος, αλλά όπως όλοι, θα πρέπει να το δείξει στο γήπεδο.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αυτή τη στιγμή για την τριάδα πίσω από τον φορ (σ.σ. ο όρος… εξτρέμ τείνει προς εξαφάνιση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο) τους Φορτούνη, Καρβάλιο, Μασούρα, Μπιέλ, Μπρίνιτς (σ.σ. είναι σαΐτα ο νεαρός Κροάτης και αρέσει πολύ ως τώρα…). Κλείνει, λοιπόν, τον Σολμπάκεν από τη Ρόμα που μέχρι πριν από μία εβδομάδα έπαιξε στο «καμπιονάτο» έστω και ως αλλαγή, μπορεί να προκύψει κάτι ακόμη ως… κερασάκι και διαβάζεις στο διαδίκτυο «ναι, αλλά δεν πήρε τον Ντεσπόντοφ»! Ξανά ήμαρτον!

Αν ήθελε πραγματικά τον Ντεσπόντοφ…

Αν ο Ολυμπιακός ήθελε να πάρει τον Ντεσπόντοφ θα μπορούσε να τον πάρει από πρόπερσι! Δεν τον πήρε για τρίτο στη σειρά καλοκαίρι. Αυτό προφανώς σημαίνει ότι έψαχναν για κάτι πιο δυνατό και προτίμησαν τον Σολμπάκεν που κατά την ταπεινή μου άποψη είναι καλύτερο «πακέτο» από κάθε άποψη. Στα social media, όμως, κάποιοι το… βιολί τους! Μέχρι που χρειάστηκε να τοποθετηθούν δημόσια από την ΠΑΕ (Κ. Καραπαπάς) για να ξεκαθαρίσουν το… αυτονόητο. «Αυτόν που θέλαμε, αυτόν που είχαμε πιο ψηλά στη λίστα, τον αποκτήσαμε».

Τι τα θες, τι τα γυρεύεις; Στον θαυμαστό κόσμο του διαδικτύου, όλοι έχουν άποψη για όλα. Τσάμπα είναι. Τη μία μέρα λες «έτσι» και την άλλη «γιουβέτσι». Τη μία μέρα ο Κορδόν είναι «καθηγητής» και «αλεπού», την άλλη «μυρωδιάς» επειδή δεν πήρε και τον… Ντεσπόντοφ που πήγε στον ΠΑΟΚ (με γεια του, με χαρά του) και κατέληξε για την επίθεση στον Γιόβετιτς. Εδώ έχουμε -όλοι- άποψη και μάλιστα απόλυτη, για την πανδημία, τις πυρκαγιές, την περιβαλλοντική κρίση, την οικονομία, την πολιτική, επί παντός επιστητού! Δεν θα έχουμε για τις μεταγραφές; Τι να μας (τους) πεις κι εσύ κ. Κορδόν;

Το ότι μέχρι τώρα όλες οι μεταγραφές με πρώτη τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ, έχουν βγει… αλφάδι από τον Ιμπόρα και τον Κίνι, μέχρι τον Έσε και τον Ορτέγκα, δεν μας λέει… τίποτα! Ότι ο Ολυμπιακός μοιράζει τριάρες και ντόρτια παίζοντας πολύ ωραία μπάλα και με μπροστάρηδες τους «παλιούς» του ρόστερ, πάλι δεν λέει τίποτα για τους ανυπόμονους οπαδούς!

Σηκώνεις απλά τα χέρια ψηλά και συμβιβάζεσαι με την ιδέα ότι ορισμένα πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ… Οι λέξεις «υπομονή» και «εμπιστοσύνη» δεν έχουν βρει ακόμη θέση… διαρκείας στο «Γ. Καραϊσκάκης» και όχι μόνο…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News