ΑΕΚ – Ολυμπιακός: Τι περιμένει ο Μαρτίνεθ και τι ετοιμάζει – Το κόλπο με Κίνι, ο Έσε, οι σκέψεις για Ποντένσε – Γιόβετιτς

Το πλάνο, τα διλήμματα, οι αποφάσεις και τα τρικ που σκέφτεται ο Μαρτίνεθ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ – Ο διπλός ρόλος του Κίνι, το διαγώνισμα του Έσε, το σχέδιο για Ποντένσε, Γιόβετιτς και η προσέγγιση του ντέρμπι απ’ τον Ισπανό. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο συναρπαστικό άθλημα, επειδή πολύ απλά δεν μπορείς ποτέ να προδικάσεις τι θα συμβεί σε έναν αγώνα, αν δεν τσουλήσει το τόπι στο χορτάρι. Σε λιγότερες από 48 ώρες θα τεθούν αντιμέτωπες στο χορτάρι της OPAP Arena, η πρωταθλήτρια ΑΕΚ και ο πολυνίκης του θεσμού Ολυμπιακός σε μια μάχη που κόβει –προκαταβολικά- την ανάσα.

Κι αν από την πλευρά της Ένωσης είναι μάλλον γνωστό και αναμενόμενο το τι θα δούμε ως αγωνιστική προσέγγιση, το ζητούμενο είναι πως θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του αγώνα ο –ανανεωμένος και με νέο προφίλ- Ολυμπιακός του Ντιέγκο Μαρτίνεθ.

Με βάση την περσινή της εικόνα, είναι δεδομένο ότι η ΑΕΚ θα επιχειρήσει να μπει με ορμή στο γήπεδο, να πιέσει από το πρώτο λεπτό και από την πρώτη πάσα, με δύναμη κι ένταση στις προσωπικές μονομαχίες, προκειμένου να επιβάλλει το ρυθμό της στην αναμέτρηση.

Οι «ερυθρόλευκοι» με το υλικό που διαθέτουν φέτος, ασφαλώς κι έχουν τη δυνατότητα όχι απλά να ορθώσουν ανάστημα, αλλά και να χτυπήσουν τους «κιτρινόμαυρους» στις αμυντικές τους αδυναμίες, ωστόσο, πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να θωρακιστούν στο ανασταλτικό κομμάτι.

Και σε αυτό το σκέλος οι πρώτοι που πρέπει να δείξουν συνέπεια και ζήλο είναι οι επιθετικοί. Μου έλεγε πρόσφατα ο Αλέξης Αλεξανδρής στο περιθώριο μιας συνέντευξης που θα απολαύσετε τις επόμενες ημέρες στο SportDay.gr πως όταν εκείνος και ο Γκόγκιτς, οι δύο επιθετικοί εκείνης της ομάδας δηλαδή, αποφάσιζαν να μαρκάρουν, ο Καραταΐδης, με τον Ανατολάκη ή τον Αμανατίδη που έπαιζαν στόπερ, έτρωγαν σίδερα. Όταν ο επιθετικός σκυλιάζει (και) στην άμυνα, ο στόπερ… τρώει λαρύγγια. Έτσι πάνε αυτά…

Με άλλα λόγια, μέχρι να μπορέσει ο Ολυμπιακός να κάνει το παιχνίδι του μέσα στο γήπεδο της ΑΕΚ, θα πρέπει να πολεμήσει με την ομάδα του Αλμέιδα για να μην της επιτρέψει να επιβάλλει το ρυθμό της… Όσο απλό ακούγεται, τόσο δύσκολο είναι.

Διαγώνισμα για τον Έσε

Ένας παίκτης-πολεμιστής όπως ο Βιθέντε Ιμπόρα ήταν δεδομένο πως θα έκανε τα πάντα προκειμένου να προλάβει τη σπουδαία μάχη με την ΑΕΚ. Ο Ισπανός μέσος «τρέφεται» από τα μεγάλα ματς. Δεν είναι τυχαίο ότι με τη φανέλα της Σεβίλλης έχει κατακτήσει τρία Europa League κι άλλο ένα με τη Βιγιαρεάλ.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι αν με το βαρύ του σκαρί, έχει αγοράσει τον απαραίτητο χρόνο, προκειμένου να φτάσει στο 100% από πλευράς ετοιμότητας για το συγκεκριμένο -σούπερ απαιτητικό- ματς. Ο ρόλος του είναι κομβικός, καθώς για να ελευθερώσει την επιθετική τετράδα ο Μαρτίνεθ, θέλει έναν λίμπερο μπροστά από τα στόπερ, έναν παίκτη-σκούπα, να αποτελεί την πρώτη γραμμή ανασταλτικά, πριν η ευθύνη περάσει στους στόπερ. 

Το πιο λογικό σενάριο, ωστόσο, θέλει τον πιτσιρικά Έσε να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να βρίσκεται στο αρχικό σχήμα και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα ανταποκριθεί ο πολυτάλαντος πιτσιρικάς σε ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι, πλάι στο «αγριόσκυλο» Μαντί Καμαρά.

Προβάδισμα για τον Κίνι

Ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά στην ερυθρόλευκη ενδεκάδα ενόψει του ντέρμπι είναι το ποιον θα επιλέξει ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ για το αριστερό άκρο της άμυνας. Στο δίλημμα Ορτέγκα ή Κίνι, η πλάστιγγα γέρνει πιο πολύ προς τον πολύπειρο Ισπανό, αλλά υπάρχει και μία ενδεχόμενη έκπληξη στο μυαλό του κόουτς. Ποια είναι αυτή; Να βάλει δεξιά τον Κίνι και αριστερά τον Ορτέγκα και σε μια τέτοια περίπτωση θα κρατήσει τον Ροντινέι στον πάγκο. Γιατί εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο; Επειδή ο Βραζιλιάνος είναι καλύτερος επιθετικά παρότι αμυντικά και σε αρκετά ματς έχει παρατηρηθεί να… τρώει μπάλες στην πλάτη του.

Ο παράγοντας Γιόβετιτς…

Όπως στα δύο προηγούμενα παιχνίδια, με την Εθνική ομάδα του Μαυροβουνίου, έτσι και αύριο, ο Στέβαν Γιόβετιτς αναμένεται να παρακολουθήσει το ξεκίνημα του αγώνα με την ΑΕΚ από τον πάγκο της ομάδας του. Λογικά θα κληθεί από τα μισά του αγώνα και μετά να πάρει θέση στο τερέν, σενάριο που δεν χαλάει καθόλου τον προπονητή του, ο οποίος θέλει όσο το δυνατόν περισσότερα διαθέσιμα όπλα που να μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη του αγώνα.

Το πολύ καλό για τον Μαρτίνεθ είναι ότι ο Γιόβετιτς δεν είναι απλά σε καλή κατάσταση. Είναι και… φτιαγμένος να επανέλθει στη δράση επειδή πέρυσι έχασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν λόγω τραυματισμών. Και ο φτιαγμένος Γιόβετιτς μπορεί να αποδειχθεί… πυρηνικό όπλο.

Υ.Γ.1: Είναι αλήθεια ότι ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ, μέσα από το διάβασμα της ΑΕΚ, ετοιμάζει μία ή δύο εκπλήξεις στον Ματίας Αλμέιδα, αναφορικά με την ενδεκάδα που θα παρατάξει; Ο Ποντένσε θα είναι στον πάγκο ή μήπως τελικά κερδίσει μια θέση στο αρχικό σχήμα;

Υ.Γ.2: Ο Ζουλιάν Μπιανκόνε, δεν ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τον Ολυμπιακό, επειδή με την ολοκλήρωση της μεταγραφής του από τη Νότιγχαμ, ζήτησε μερικές μέρες άδεια από τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ, προκειμένου να οργανώσει την οικογένεια για μόνιμη εγκατάσταση και το αίτημά του έγινε δεκτό.

Υ.Γ.3: Απόλυτο σεβασμό τρέφει ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ, όχι μόνο στο πρόσωπο, αλλά και στη δουλειά του Ματίας Αλμέιδα. Κι επειδή γνωρίζει το βαθμό δυσκολίας της αυριανής αναμέτρησης, αλλά και την κρισιμότητα του αγώνα, φρόντισε να βάλει τους παίκτες του σε συνθήκες… πολέμου από το ξεκίνημα της εβδομάδας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News