Ολυμπιακός: Τα διλήμματα, το δεδομένο ρίσκο, ο Ποντένσε, η έκπληξη Σολμπάκεν και το κίνητρο του Μαρτίνεθ

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει τα φανερά και… κρυφά διλήμματα του Ντιέγκο Μαρτίνεθ για το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, το δεδομένο ρίσκο στο κέντρο της άμυνας και γιατί μπορεί ξαφνικά να βρεθεί ο Όλα Σολμπάκεν στην αρχική ενδεκάδα.

Έχει τεράστιο ενδιαφέρον από κάθε άποψη το κυριακάτικο ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στο κατάμεστο και με τη βούλα -ανακοινώθηκε sold out- «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (19.30). Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ δήλωσε χθες στην κάμερα της Cosmote ότι ένας από τους λόγους που αποδέχθηκε την πρόταση των «ερυθρολεύκων» είναι αυτά τα μεγάλα παιχνίδια που αποτελούν κίνητρο για κάθε προπονητή.

«Γι’ αυτά τα ματς ήρθα» ξεκαθάρισε ο Ισπανός τεχνικός, έχει μεγαλύτερη σημασία, όμως, πως βγαίνεις από αυτά τα ντέρμπι κι όχι πως… μπαίνεις. Υπό την έννοια ότι τα αποτελέσματα, κυρίως σε αυτούς τους κρίσιμους και σημαντικούς αγώνες, καθορίζουν εν πολλοίς τους στόχους, αλλά και την πορεία ενός προπονητή στον πάγκο μιας μεγάλης ομάδας. Ο Ίβηρας είναι ένας παθιασμένος και φιλόδοξος κόουτς, διαθέτει τεράστια διάθεση να αναδειχθεί πρωταθλητής με τον Ολυμπιακό και φέτος του δίνεται η μεγάλη ευκαιρία με την ομάδα του να έχει πάρει ήδη κεφάλι στην κορυφή της βαθμολογίας.

Κι αν για τους άλλους διεκδικητές δεν σημαίνει και πολλά το να βρεθούν από τόσο νωρίς στη θέση του οδηγού, για τον Ολυμπιακό που ξέρει καλά από μανούβρες και αντοχές πρωταθλητισμού, το να βρεθεί στην κορυφή σημαίνει τις περισσότερες φορές και παράσταση νίκης! Σε περίπτωση νίκης, άλλωστε, αφήνει πίσω με 6 βαθμούς τον «αιώνιο» αντίπαλο και δεν θα αποτελέσει μικρό κατόρθωμα, έστω κι αν είμαστε ακόμη στην 8η στροφή του φετινού μαραθωνίου.

Καλά είναι όλα αυτά, σε ό,τι αφορά τις σκέψεις που μπορούν να γίνουν πριν από τη σέντρα, ωστόσο, επί του αγωνιστικού, ο 42χρονος τεχνικός έχει τρία διλήμματα, ενώ είναι δεδομένο ότι θα πάρει κι ένα πολύ σημαντικό ρίσκο το οποίο αφορά το κέντρο της άμυνας, τομέας που ο Ολυμπιακός ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ και πέρυσι, έστω κι αν φέτος υπάρχει δεδομένη και αξιοσημείωτη βελτίωση.

Το ρίσκο αφορά δεδομένα στον παρτενέρ του Παναγιώτη Ρέτσου, ο οποίος έρχεται με φόρα από τα δύο αμφίρροπα παιχνίδια της Εθνικής ομάδας. Μπορεί και σε αυτές τις διεθνείς αναμετρήσεις να μην απέφυγε κάποια λάθη επιπολαιότητας, αλλά σε γενικές γραμμές και την ίδρωσε και την τίμησε τη φανέλα, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που ξεκίνησε από το καλοκαίρι.

Το δεδομένο ρίσκο

Το ποιος θα είναι ο παρτενέρ του δεν μπορεί να προκαλέσει αίσθημα απόλυτης ασφάλειας, όποια κι αν είναι η απάντηση. Ο Νίκο Φρέιρε προέρχεται από τραυματισμό και δεν μπορεί να είναι 100% έτοιμος μέσα από δύο-τρεις προπονήσεις σε φουλ ρυθμό. Ο 20χρονος Ντόη είναι φιλότιμος, δυναμικός, δίνει σε κάθε του συμμετοχή ό,τι καλύτερο μπορεί, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι έχει έλλειψη εμπειρίας και ταχύτητας, όπως είδαμε πολύ ξεκάθαρα και στο πρόσφατο παιχνίδι με την Τσουκαρίτσκι.

Από πλευράς σωματοδομής, ταιριάζει αρκετά με τον φορμαρισμένο και πάντα επικίνδυνο Φώτη Ιωαννίδη, ακόμη καλύτερα θα ταίριαζε ο Πορόσο από τον Ισημερινό που είναι θηρίο, αλλά ακόμη δεν έχει πείσει ότι μπορεί να σταθεί ως βασική επιλογή. Το γεγονός ότι ο πρώην παίκτης της Τρουά είναι ακόμη ατσούμπαλος και απρόσεκτος στα μαρκαρίσματά του δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από κανέναν.

Ουδείς μπορεί να αποκλείσει την έκπληξη Μπιανκόν, ο οποίος έχει δείξει ως τώρα πολύ καλά στοιχεία και προσωπικότητα, αλλά πόσα κοινά μπορεί να έχει το ντέρμπι της χρονιάς στην Ελλάδα με δύο παιχνίδια της Β’ ομάδας, έστω και υψηλής έντασης; Εδώ είναι το πρώτο διαγώνισμα που πρέπει να γράψει από πολύ καλά έως άριστα όχι μόνο εκείνος που θα επιλεγεί για το κέντρο της άμυνας, αλλά κυρίως εκείνος που θα τον επιλέξει και θα τον προετοιμάσει για τη «μητέρα των μαχών».

Στην αμυντική τετράδα, θεωρώ ότι υπάρχει ένα ακόμη αναπάντητο ερωτηματικό. Οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένη την παρουσία του Αργεντινού Ορτέγκα στο αριστερό άκρο, προσωπικά θα μου επιτρέψετε να διατηρώ επιφυλάξεις και να πιστεύω ότι υπάρχει σοβαρόενδεχόμενο να δούμε τον πολύπειρο Κίνι. Ο Ισπανός μπορεί να μην έχει θέλξει ως τώρα με την ποιότητά του, αλλά τέτοια παιχνίδια τα έχει φάει με το κουτάλι, είναι πολύ συνεπής στο ανασταλτικό σκέλος και αποφεύγει κάθε περιττή ενέργεια. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Ροντινέι, ο οποίος, ωστόσο, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην πλάτη του, αλλά και στο τεχνητό οφσάιντ και να μην την πατήσει ως πρωτάρης όπως έγινε στο πρόσφατο ματς με τη Μπάτσκα Τόπολα στη φάση του 2-2.

Ώρα να «μιλήσει» ξανά ο Πασχαλάκης

Εκείνος που χρειάζεται να ακούσει μια καλή κουβέντα στήριξης κι εμπιστοσύνης θεωρώ ότι είναι ο Πασχαλάκης, ο οποίος μοιάζει να περνά κακό φεγγάρι. Δεν ξέρω αν έχει επηρεαστεί από τα σενάρια του θέρους ότι θα ερχόταν κι άλλος κίπερ. Εκείνο που έχει σημασία είναι πως δεν ήρθε πιθανός αντικαταστάτης, διοίκηση, τεχνική ηγεσία και κόσμος τον στηρίζουν, άρα κι εκείνος οφείλει να σταθεί στο ύψος του όπως το απαιτούν οι περιστάσεις.

Στη μεσαία γραμμή δε νομίζω ότι μπορεί να σπάσει το δίδυμο των Έσε, Καμαρά, οι οποίοι πήραν και τις ανάσες τους αυτό το διάστημα, ο Φορτούνης δεν βγαίνει από την ενδεκάδα ούτε με… πραξικόπημα, όπως -εκτιμώ- και ο Ελ Καμπί, ο οποίος πρόσθεσε άλλα δύο τεμάχια στη φετινή του συγκομιδή με τη φανέλα του Μαρόκου.

Ο Ποντένσε που ακόμη και σβηστός κάνει τη διαφορά, θα βρίσκεται στο αρχικό σχήμα, άρα απομένει μία θέση για να δούμε πως θα ολοκληρωθεί το παζλ της ενδεκάδας. Θα διατηρηθεί σε αυτήν ο σούπερ φορμαρισμένος Γιώργος Μασούρας ή ο κόουτς έχει κάτι άλλο στο μυαλό του που μπορεί να είναι και έκπληξη; Ο 29χρονος διεθνής κυνηγός ουσιαστικά τράβηξε όλο το κουπί στα πρόσφατα ματς της Εθνικής. Από εκείνο με την Ιρλανδία βγήκε στο 87′ και από τη μάχη με τους Ολλανδούς αντικαταστάθηκε δέκα λεπτά νωρίτερα (77′).

Ο έξτρα λόγος για Σολμπάκεν

Κάποιοι λένε ότι μπορεί να τον κρατήσει ο κόουτς στον πάγκο με σκοπό να τον έχει φρέσκο για το δεύτερο ημίχρονο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα πρέπει να προκαλέσει μεγάλη εντύπωση αν δούμε τον φορμαρισμένο Σολμπάκεν στο αριστερό άκρο, ο οποίος έχει όλο το πακέτο και για να φρενάρει και για να τρέξει τον αντίστοιχο «πράσινο» μπακ.

Αν επιλεγεί τελικά για το αρχικό σχήμα ο Νορβηγός, ο οποίος έπαιξε για μια ώρα πριν δέκα μέρες κόντρα στην Κύπρο, ο Φορτούνης θα πάρει θέση κοντά στο Ελ Καμπί. Αν η τελική επιλογή είναι ο Πεπ Μπιέλ, ο «Φορτού» μάλλον θα ξεκινά τις επελάσεις του από αριστερά και ο Ισπανός θα πάρει θέση πίσω από τον Μαροκινό φορ. Η επιλογή Σολμπάκεν, πάντως, συγκεντρώνει πιθανότητες και για έναν ακόμη λόγο που λίγοι έχουν  σκεφτεί. Ο δανεικός από τη Ρόμα εξτρέμ με μπόι 1,86 προσθέτει ένα ακόμη ψηλό κορμί στην ενδεκάδα για τα στημένα, όχι μόνο τα επιθετικά, αλλά κι εκείνα που θα κερδίσει ο αντίπαλος…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News