Σταύρος Γεωργακόπουλος: Δύο αριστεροπόδαροι στόπερ; Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Ηταν πριν από 10 χρόνια, όταν στη διάρκεια της πρώτης θητείας ενός άλλου κόουτς από την Ιβηρική, του Μίτσελ, ο Ολυμπιακός έπαιξε με δύο αριστεροπόδαρους κεντρικό αμυντικό δίδυμο.

Ποιος περίμενε άραγε ο Νταβίντ Κάρμο να επιστρέψει στον Πειραιά μετά τα όσα έγιναν πριν από περίπου ενάμιση μήνα, με τον Ολυμπιακό να έχει συμφωνήσει σε όλα με την Πόρτο και τον Ανγκολέζο στόπερ να κάνει πίσω την τελευταία στιγμή;

Ουδείς, είναι η απάντηση αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Αν υπήρχε έστω κι ένας που να περίμενε ότι θα γύριζαν όλα τούμπα και ο ψηλός θα έριχνε τελικά άγκυρα στο μεγάλο λιμάνι, πιθανότατα δεν θα είχε αποκτηθεί ο Λορέντσο Πιρόλα.

Oχι επειδή δεν είναι άξιος να σηκώσει την ερυθρόλευκη φανέλα, το αντίθετο ισχύει και το έχει αποδείξει. Απλά, είναι κι αυτός αριστεροπόδαρος όπως και ο Κάρμο, με αποτέλεσμα ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να ετοιμάζει κάτι σπάνιο για τον αγώνα του Σαββάτου με τη Λαμία.

Γράφω σπάνιο κι όχι πρωτοφανές επειδή στον Ολυμπιακό έχει ξανασυμβεί να αγωνιστεί με δύο αριστεροπόδαρους στόπερ! Ηταν πριν από δέκα χρόνια, όταν στη διάρκεια της πρώτης θητείας ενός άλλου κόουτς από την Ιβηρική, του Μίτσελ, στο τιμόνι του Ολυμπιακού είχε αποκτηθεί ως ελεύθερος από τη Μονακό ο τεράστιος Ερίκ Αμπιντάλ, ενώ στο ρόστερ υπήρχε ως νεοφερμένος τότε ο Δημήτρης Σιόβας.

Αμφότεροι είχαν το δεξί πόδι κυρίως για το γκάζι του αυτοκινήτου, ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τον Ισπανό κόουτς να τους χρησιμοποιήσει μαζί ακόμη και σε παιχνίδι Champions League. Ηταν στο 4-2 επί της Μάλμε στο Φάληρο, όταν ο πολύπειρος Γάλλος βρέθηκε στην αρχική ενδεκάδα και ο Δραμινός στόπερ πέρασε στο ματς ως αλλαγή στα τελευταία λεπτά.

Οι δύο τους συνυπήρξαν τη σεζόν 2014-2015 και σε δύο παιχνίδια πρωταθλήματος ως βασικές επιλογές. Σε ένα εντός έδρας με τον Πανιώνιο (2-0) και σε ένα εκτός με την Καλλονή στη Ρόδο (0-5). Τότε ο Αμπιντάλ ήταν εκείνος που είχε αγωνιστεί ως δεξιός στόπερ, χωρίς να δυσκολευθεί ιδιαίτερα.

Οπως όλα δείχνουν, λοιπόν, η ιστορία θα επαναληφθεί Σάββατο βραδάκι στο ΔΑΚ με τους «ερυθρόλευκους» να διεκδικούν κόντρα στην τοπική και συνήθως σκληρόπετση Λαμία, το τρίτο τους τρίποντο από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος.

Αν ήταν εντάξει από ιατρικής πλευράς ο Παναγιώτης Ρέτσος, ο Μεντιλίμπαρ δεν θα αντιμετώπιζε κάποιο σοβαρό θέμα επιλογής. Πιθανότατα θα έδινε μερικές ανάσες στο νεοφερμένο Ιταλό και θα πρόσφερε το πρώτο 90άλεπτο στον Κάρμο, προκειμένου να αρχίσει να μπαίνει σε αγωνιστικούς ρυθμούς πριν από τη διακοπή για τα ματς των Εθνικών ομάδων. Οι ενοχλήσεις που κράτησαν τον Παναγιώτη εκτός του αγώνα με την Καλλιθέα, αλλά κι εκτός των πρώτων κλήσεων του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, σε συνδυασμό με το μετέωρο βήμα του Μπιανκόν στον αγώνα της προηγούμενης Κυριακής, φέρνουν στην εκκίνηση τους Κάρμο-Πιρόλα και το μόνο που απομένει να μάθουμε είναι ποιος θα αναγκαστεί να μετατοπιστεί μερικά μέτρα δεξιά.

Το πιο πιθανό είναι να δούμε σε θέση δεξιού στόπερ τον πρώην παίκτη της Πόρτο, κάτι που πιθανότατα να συμβεί για πρώτη φορά στην καριέρα του, αλλά μάλλον όχι για τελευταία. Κι αυτό επειδή στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη πιστεύουν πολύ και στο ταλέντο του 22χρονου Ιταλού, τον οποίο δεν θέλουν να φρενάρουν μετά το πολύ ελπιδοφόρο του ξεκίνημα.

Από ‘κει και πέρα, απομένει να μάθουμε ποια θα είναι η τελική μορφή στο κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού, καθώς όπως φαίνεται θα υπάρξει μία ακόμη διαφοροποίηση με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση.

Ο Μπιανκόν πιθανότατα θα αποχωρήσει μέχρι τις 4 του Σεπτέμβρη οπότε και θα δηλωθεί η λίστα στην UEFA για τους ομίλους του Europa League και στη θέση του θα έρθει ένας άλλος δεξιοπόδαρος στόπερ με την ευχή να αποδειχθεί ακόμη πιο χρήσιμος και πιο σταθερός στα πλάνα της τεχνικής ηγεσίας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News