Σταύρος Γεωργακόπουλος: Βίοι παράλληλοι για «Μέντι» και Ραζβάν!

Σταύρος Γεωργακόπουλος: Βίοι παράλληλοι για «Μέντι» και Ραζβάν

Τα δύο μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, πλήρωσαν ακριβά τον φόρο της Ευρώπης, με την ΑΕΚ να πατάει το… γκάζι την κατάλληλη στιγμή.

Στο ξεκίνημα της φετινής περιόδου όσοι μπήκαν σε διαδικασία να προβλέψουν τον πρωταθλητή, στη συντριπτική τους πλειοψηφία πόνταραν υπέρ του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟΚ. Η πρώτη επιλογή ήταν η πιο λογική, βάσει φανέλας, τίτλων, κατακτήσεων, ρόστερ, αλλά και λόγω του περσινού νταμπλ. Η δεύτερη, επειδή είναι γνωστή η δυναμική του «Δικεφάλου του Βορρά» τα τελευταία χρόνια, ο οποίος διανύει με τον ίδιο προπονητή κι ένα πολύ αξιόλογο ρόστερ, το 100ό έτος απ’ την ίδρυσή του.

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν εξελίχτηκαν όπως τα περίμεναν οι περισσότεροι, αλλά κι οι αρμόδιοι των δύο συλλόγων που είδαν τις ομάδες τους από ένα σημείο και μετά να… ξεμένουν είτε από βενζίνη είτε από απουσίες. Την όλη συγκυρία εκμεταλλεύτηκε η ΑΕΚ, που μπορεί να μην έχει το ίδιο λαμπερό ρόστερ, ούτε τον ίδιο προπονητή για χρόνια στον πάγκο της, αλλά έβγαλε φρεσκάδα, ετοιμότητα και πείσμα την πιο κρίσιμη στιγμή.

Μεντιλίμπαρ και Λουτσέσκου αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα

Η ομάδα του Νίκολιτς πάτησε το… γκάζι την ώρα που οι άλλοι σοβαροί διεκδικητές έδειχναν να μένουν από… λάστιχο, με αποτέλεσμα οι «κιτρινόμαυροι» που έχτισαν απ’ τα θεμέλια το καλοκαίρι, να βρίσκονται δύο βήματα μακριά απ’ το φινάλε μιας σεζόν που ελάχιστοι είχαν ονειρευτεί… Κάπου εδώ αξίζει να σταθούμε στο ότι Μεντιλίμπαρ και Λουτσέσκου αντιμετώπισαν τα ίδια περίπου προβλήματα. Ο Βάσκος, με τον ίδιο κορμό για τρίτη σεζόν στη σειρά, είδε βασικά του ατού να «φρενάρουν», είτε από δυνάμεις είτε από ψυχικά αποθέματα όταν ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις τους για το Τσάμ πιονς Λιγκ.

Πάνω δηλαδή που περίμενε ότι η προσήλωση σε έναν στόχο θα προκαλούσε και την απαιτούμενη… φόρα, είδε το ακριβώς αντίθετο και ψάχνει ακόμη το φάρμακο για να συνε χιστεί το… ξύπνημα στο πρόσφατο ντέρμπι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Την ίδια ώρα, ο ΠΑΟΚ κυρίως λόγω της ευρωπαϊκής του περιπέτειας, άρχισε να χάνει βασικές μονάδες. Οι διαδοχικές υποχρεώσεις, μαζί με το Κύ πελλο, προκάλεσαν ακόμη με γαλύτερη φθορά και στη σεζόν με το μεγαλύτερο «πρέπει» λόγω γενεθλίων χάθηκαν -αναπάντε χα- όλοι οι στόχοι.

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό…

Ολ’ αυτά συμβαίνουν σε έναν σύλλογο που πριν από λίγο καιρό οι περισσότεροι έλεγαν ότι αποδίδει το καλύτερο ποδόσφαιρο… Στο τέλος της εβδομάδας, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό, που έχει προβάδισμα τριών βαθμών για τη δεύτερη θέση, η οποία οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου οφείλει να μαζέψει τα κομμάτια πρώτα του εαυτού του, που είναι τσακισμένος λόγω (και) της απώλειας του πατέρας του, αλλά και των παικτών του, που κάποτε πρέπει να επανέλουν σε υψηλό επίπεδο για να γλυκάνουν έστω και στο φινάλε την εικόνα.

Απ’ την άλλη πλευρά, υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν ότι δύσκολα θα σηκώσει κεφάλι κι ο Παναθηναϊκός μετά την πρόσφατη ήττα από τον Ολυμπιακό και τον Ράφα Μπενίτεθ «επί ξύ λου κρεμάμενο». Θα βγάλει αντίδραση το «τριφύλλι» για να έχει ενδιαφέρον η συνέχεια των πλέι οφ ή η ΑΕΚ θα βρει μπροστά της ένα αδιάφορο πρόσωπο, ελ λείψει σοβαρού κινήτρου, το οποίο θα ξεπεράσει με συνοπτικές διαδικασίες;

Θα τα δούμε στο γήπεδο όλα αυτά, ωστόσο το κεντρικό συμπέρασμα είναι ένα. Οσο οι ελληνικές ομάδες καλούνται να κρατήσουν πάνω απ’ τα δύο εγχώρια… καρπούζια στην ίδια μασχάλη (πρωτάθλημα και Κύπελλο), αλλά έχουν και διεθνείς υποχρεώσεις, ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσο εύ κολο είναι να επουλώσουν τις πληγές της υπερπροσπάθειας. Ολοι θέλουν τις επιτυχίες στην Ευρώπη, αλλά -όπως φαίνεται αυτή η προσπάθεια επηρεάζει καταλυτικά κι όσα συμβαίνουν εντός συνόρων…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News