ΠΑΟΚ: Αντέχει ελληνική ομάδα να γεννήσει τους δικούς της «μπέμπηδες»;

EUROKINISSI

Ο ΠΑΟΚ παρουσίασε τη νεαρότερη 11άδα από όλες τις ομάδες της Super League στην πρεμιέρα και ο Αντώνης Τσακαλέας αναρωτιέται αν ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί να στηριχθεί από ελληνική ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο ξεκίνημα ενός πλάνου που επιχειρεί να το εφαρμόσει για πρώτη φορά ως επιλογή και όχι ως ανάγκη και το πρώτο ερώτημα που τίθεται δεν είναι το αν αυτό το πλάνο θα πετύχει αλλά για να το αν θα διατηρηθεί ως πλάνο για να κριθεί.

Υπήρχαν φορές στο παρελθόν που κάποιες από τις «μεγάλες» Ελληνικές ομάδες έκαναν στροφή σε πλάνο με νεαρούς, και ως επί το πλείστον ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες,όμως αυτή η στροφή δεν είχε έρθει η επιλογή. Όταν ο ΠΑΟΚ στράφηκε  στις ακαδημίες του στις αρχές της περασμένης δεκαετίας και όταν ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να στηριχθεί στα «μωρά του Δώνη», αμφότεροι το έκαναν λόγω της κατάστασης που επικρατούσε στα ταμεία τους.

Άγιαξ, Μπενφίκα, Πόρτο, Γιουνάιτεντ δεν είναι… στα Βαλκάνια

Στο εξωτερικό, τα παραδείγματα των ομάδων που ακολουθούν ένα τέτοιο πλάνο είναι πολλά. Ο Άγιαξ αποτελεί πρότυπο, η Πόρτο και η Μπενφίκα έχουν χτίσει παράδοση, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπαρτσελόνα έγραψα ιστορία. Όλα αυτά σε διαφορετικά μεγέθη, διαφορετική νοοτροπία ποδοσφαίρου, και διαφορετική κουλτούρα κερκίδας. Το «εδώ είναι Βαλκάνια….» ίσως να ταιριάζει γάντι σε αυτό.

Όταν ο ΠΑΟΚ στράφηκε  στις ακαδημίες του στις αρχές της περασμένης δεκαετίας και όταν ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να στηριχθεί στα «μωρά του Δώνη», αμφότεροι το έκαναν λόγω της κατάστασης που επικρατούσε στα ταμεία τους.

Το παράδειγμα της Μίλαν

Στην εποχή της παρουσίας της σε τρεις τελικούς Champions League , από το 2003 μέχρι και το 2007, η Μίλαν είχε έναν από τους μεγαλύτερους μέσους όρους ηλικίας στην Ευρώπη, φτάνοντας τη σεζόν 2008-09 να έχει μέσο όρο ηλικίας της ενδεκάδας της στα 31 χρόνια. Οι «Ροσονέρι» επέστρεψαν στην κορυφή του Ιταλικού πρωταθλήματος τη σεζόν 2021-22, με τον μέσο όρο ηλικίας να είναι στα 26 χρόνια και 29 μέρες. Αυτή μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά μετά από το 2015 που ο μέσος όρος ηλικίας της Μίλαν ανέβηκε πάνω από τα 26 χρόνια. Για να φτάσει η Μίλαν στην επιστροφή στους εγχώριους τίτλους χρειάστηκε κατά πρώτο υπομονή, που δεν την είχε πάντα…

Ένα ρεκόρ που δεν περίμενε κανείς

Η ιστοσελίδα soccerbase.gr κατέγραψε το ρεκόρ του ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» παρέταξε τη νεανικότερη 11άδα από τις 14 ομάδες της Super League,  μια ενδεκάδα με μέσο όρο ηλικίας 25 χρόνια, 11 μήνες και 30 μέρες. Στην αντίπερα όχθη βρέθηκε η ΑΕΚ, που είχε τη γηραιότερη. Και δεν είναι μόνο αυτό. Με βάση τους μέσους όρους ηλικίας των ρόστερ των 14 ομάδων, ο ΠΑΟΚ έχει το τρίτο νεαρότερο σύνολο, πίσω από Ατρόμητο και ΠΑΣ Γιάννινα.

Νιάτα, πρωταθλητισμός και υπομονή

Ο ΠΑΟΚ έχει τα δικά του νιάτα με Λύρατζη, Τσαούση, Κουλιεράκη, Μιχαηλίδη, Κούτσια πρόσθεσε και νιάτα στο ρόστερ του με Κοτάρσκι, Ντάντας, Κουαλιάτα, Ρικάρντο. Νιάτα και πρωταθλητισμός μπορούν να συνυπάρξουν; Ναι, με υπομονή και σωστές βάσεις. Η εφαρμογή ενός «Ευρωπαϊκού» πλάνου στην Ελληνική πραγματικότητα δεν είναι διόλου εύκολο εγχείρημα. Όταν αποκτήθηκε ο 22χρονος Κοτάρσκι για να αντικαταστήσει τον 32χρονο Πασχαλάκη, η πρώτη ατάκα που άκουσες είναι το «τι θα κάνει αυτός στο πρώτο λάθος που θα ακούσει τη βοή της Τούμπας;»

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» παρέταξε τη νεανικότερη 11άδα από τις 14 ομάδες της Super League,  μια ενδεκάδα με μέσο όρο ηλικίας 25 χρόνια, 11 μήνες και 30 μέρες

 

Λένε πως η επιτυχία δεν έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη. Σε εγχειρήματα όπως αυτό του ΠΑΟΚ, θα πρέπει όλοι να μη ξεχνάνε πως ούτε και η αποτυχία έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη. Η όποια συζήτηση γίνεται διότι στην ποδοσφαιρική Ελλάδα, η υπομονή στις μεγάλες ομάδες είναι κάτι που αν καταγραφεί, θα αποτελέσει πρώτο θέμα συζήτησης…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News