ΠΑΟΚ: Ο Ζίβκοβιτς πρέπει να «ακολουθήσει» Αουγκούστο και Ίνγκασον

EUROKINISSI

Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς έχει πολλάκις προβληματίσει τον Ραζβάν Λουτσέσκου, ο οποίος τον «περιμένει» πως και πως. Τι περιμένει; Να αρχίζει να παίζει σύμφωνα με το συμβόλαιό του. Γράφει ο Αντώνης Τσακαλέας

Στους 3,5 μήνες στους οποίους ο ΠΑΟΚ «τρέχει» ένα αήττητο σερί, είχε αρκετούς πρωταγωνιστές, είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο ρόλο. Κάποιοι ανέβασαν την απόδοσή τους, κάποιοι πρωτοεμφανίστηκαν, άλλοι πρωτοεμφανίστηκαν, και όλα αυτά με φόντο το τελευταίο τρίτο της σεζόν, εκεί που θα κριθούν όλα. Εκεί που όλοι λένε «ο,τι έγινε, έγινε» και βάζουν τα δυνατά τους για την επίτευξη των στόχων που απομένουν.

Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς αποτελεί κομμάτι των των συζητήσεων, όμως στην περίπτωσή του, ο παρονομαστής είναι διαφορετικός. Κανείς δεν αμφισβητεί ούτε την ποιότητά του ούτε και τις αγωνιστικές του ικανότητες. Το αντίθετο μάλιστα. Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής απλό. Ο κάθε ποδοσφαιριστής κρίνεται πάντα υπό δυο πρίσματα. Το πρώτο είναι αυτό που αφορά τις αγωνιστικές του ικανότητες. Το δεύτερο αφορά τις απολαβές του.

Αν, για παράδειγμα, πιστεύεις για έναν ποδοσφαιριστή πως είναι επιπέδου 5/10, όταν τον βλέπεις να έχει απόδοση 5/10, μπορείς να είσαι ικανοποιημένος, σκεπτόμενος «αυτό μπορεί να δώσει, αυτό δίνει». Όταν όμως ένας ποδοσφαιριστής που αποδεδειγμένα μπορεί να είναι στο 8/10, δεν θυμάσαι την τελευταία φορά που το έπιασε, προβληματίζεσαι.

Το Μουντιάλ έπρεπε να είναι ο κανόνας

Ο καλύτερος Ζίβκοβιτς της σεζόν εμφανίστηκε στο Μουντιάλ του Κατάρ. Ναι, έχει αφοσιώθηκε στο 100%, εκεί έπαιζε σε άλλη θέση και ρόλο, ήταν ευκαιρία καριέρας. Το πρόβλημα είναι η μεγάλη απόσταση που έχει η συνολική εικόνα του Ζίβκοβιτς του ΠΑΟΚ με τον Ζίβκοβιτς της εθνικής. Ο Ζίβκοβιτς του Μουντιάλ, σε απόδοση, όρεξη, διάθεση, πάθος, έπρεπε να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση για τον Σέρβο.

Ένα «δικό του» ματς

Φέτος, για τον ΠΑΟΚ, υπάρχει ματς στο οποίο ήταν MVP ο Ίνγκασον, σε άλλο ο Αουγκούστο, σε άλλο ο Νάραϊ, σε άλλο ο Κωνσταντέλιας. Υπήρχαν ματς στα οποία οι νίκες έχουν ονοματεπώνυμα ποδοσφαιριστών. Ο Ζιβκοβιτς είναι από τους ποδοσφαιριστές που μπορούν να δώσουν το ονοματεπώνυνό τους σε ένα ματς. Να βάλουν «φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους» που λέμε συνήθως. Ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη και τα ματς του Ζίβκοβιτς. Και στο κάτω – κάτω της γραφής, μπαίνει και το οικονομικό.

Οι αριθμοί του Αντρίγια

Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς μετράει 123 εμφανίσεις με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Οι 62 πρώτες έγιναν με τις οικονομικές απολαβές που είχε με βάση το συμβόλαιο που υπέγραψε το 2020. Σε αυτές μέτρησε 17 γκολ και 13 ασίστ. Με το νέο συμβόλαιο, με διπλάσιες απολαβές, μετράει 61 εμφανίσεις με 7 γκολ και 10 ασίστ. Ξέρω ότι μπορεί να παρεξηγηθώ και να νομίζει κανείς ότι υπονοώ πως ο Σέρβος «κάθισε» στο νέο του συμβόλαιο. Όχι, δεν είναι αυτό. Και είμαι σίγουρος  ότι δεν «παίζει» κάτι τέτοιο. Απλά, μέσα σε όλη την αναψηλάφηση της παρουσία του Ζίβκοβιτς, έρχεται και «κάθεται» και αυτή η «παράμετρος». Την ίδια στιγμή που Ίνγκασον και Αουγκούστο, από τη στιγμή που ανανέωσαν, έχουν βελτιώσει την αγωνιστική τους εικόνα. Ο Ίνγκασον είναι ο ηγέτης της άμυνας και ο Αουγκούστο είναι το σημείο αναφοράς της μεσαίας γραμμής.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News