ΠΑΟΚ: Καμουφλάροντας τις αδυναμίες του

Είναι η Ντιναμό Ζάγκρεμπ καλύτερη της Άιντραχτ Φρανκφούρτης; Μάλλον όχι αλλά στο ποδόσφαιρο επιβιώνουν εκείνοι που βρίσκουν τρόπο να κερδίζουν και τις δικές τους ατέλειες. Εξηγεί ο Αντώνης Τσακαλέας.

Πως έχασε ο ΠΑΟΚ στο Ζάγκρεμπ; Από δυο ατομικά λάθη. Αρχικά του Γιόνι Οτο και στη συνέχεια του Κίριλ Ντεσπόντοφ. Προσέξτε τώρα. Τα δυο ατομικά λάθη έφεραν την ήττα, όχι την εικόνα του ΠΑΟΚ στην αναμέτρηση.

Τι μας έδειξε ο ΠΑΟΚ στο γήπεδο; Ακουσα πολλούς να λένε πως ο ΠΑΟΚ, ή μάλλον ο Λουτσέσκου, ήταν «αδιάβαστος», ότι έπεσε στην παγίδα των Κροατών. Δεν συμφωνώ αλλά για την οικονομικά της συζήτησης, θα το δεχτώ. Και το γράφω αυτό διότι το θέμα δεν είναι το πως έφτασε ο ΠΑΟΚ να βρει τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ να «οχυρώνεται» πίσω από τη μπάλα. Το θέμα είναι το τι (δεν) έκανε ο ΠΑΟΚ για να ανοίξει την άμυνα της Ντιναμό.

Και η αδυναμία του αυτή είναι συνδυασμός πραγμάτων. Από τη μια είναι ο συνδυασμός της απουσίας του βασικού φορ που μπορεί να υπηρετήσει το πλάνο του Λουτσέσκου και της μη εμπιστοσύνης στον έτερο φορ που έχει τα χαρακτηριστικά να το κάνει.

Πολλές φορές, τόσο στα γραπτά μου όσο κυρίως στις εκπομπές των οποίων είμαι «μέλος» λέω οτι «ο κάθε προπονητής επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο είναι ικανοποιημένος στο να χάσει ένα ματς». Και εξηγώ. Οταν ένας προπονητής πιστεύει σε κάτι, δεν έχει πρόβλημα να χάσει ένα ματς. Νιώθει καλά αφού έκανε αυτό που εκείνος πίστευε, αυτό που του λέει η δική του λογική. Κάποιος μου έχει πει πως εγώ το λέω αυτό βαφτίζοντας διαφορετικά αυτό που πολλοί λένε «εμμονή».

Στο Ζάγκρεμπ, ο Λουτσέσκου είχε τον Τόμας που ξέρει πως δεν μπορεί να παίξει καλά με πλάτη όσο ο Σαμάτα. Στη ροή του αγώνα, έβαλε στην κορυφή της επίθεσης τον Ντεσπόντοφ και μετά τον έστειλε στα άκρα, βάζοντας στην κορυφή τον Τζίμα.

Μπορούμε να παίξουμε με τις λέξεις όσο θέλετε. Να πει κάποιος ότι ο Λουτσέσκου έχει εμμονές και δεν «βλέπει» τον Τζίμα, και να σου πω εγώ πως δεν θεωρώ πως είναι εμμονή αλλά κάτι άλλο. Ποια είναι η ουσία;

Μπήκαμε στον Μάρτιο. Οι μπασκετικοί, αυτοί που παίζουν στα δάκτυλα τα του ΝΒΑ και του NCAA ξέρουν καλά την «march madness». Εδώ έχουμε τα πλέι οφ. Σε αυτά ο ΠΑΟΚ μπαίνει με την πρωτιά στα χέρια και ψάχνει να βρει τρόπο να διεκδικήσει μέχρι τέλους τον τίτλο, καμουφλάροντας τις αδυναμίες του.

Η επιλογή φορ, δεν του βγήκε. Στα στόπερ πηγαίνει χωρίς… ρεζέρβα. Υπάρχουν ματς όπως αυτό στο Ζάγκρεμπ, στο οποίο τα βαριά του χαρτιά όπως ο Ντεσπόντοφ, ο Ζίβκοβιτς, ο Οζντόεφ, ήταν στην καλύτεροι μέτριοι. Ε, αν έπαιρνε αποτέλεσμα με όλες αυτές τις συνθήκες θα ακούγαμε πάλι το «έπεσε από τον Λευκό Πύργο και βρήκε πορτοφόλι».

Μετά την ήττα από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο ΠΑΟΚ έκανε άνω – κάτω τον Ολυμπιακό στον Πειραιά. Μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ πήγε να κλείσει το σπίτι του Παναθηναϊκού στο κύπελλο.

Εχει να βγάλει τρίτη απάντηση; Ολα τα άλλα είναι όλες οι ιστορίες και οι συζητήσεις για τις οποίες αγαπάμε να ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News