Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς μας περιέγραψε τι να περιμένουμε τη νέα σεζόν
Ο Μπάμπης Τσιμπίδας βάζει… φρένο στους άκρατους πανηγυρισμούς και στις παράλογες προσδοκίες και αναδεικνύει τα λεγόμενα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στη συνέντευξη Τύπου μετά τον τελικό του Κυπέλλου.
Πέρασε στην κυριολεξία απαρατήρητη λόγω των επινικίων και των επεισοδίων, όμως έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, μετά τον τελικό του Κυπέλλου. Γιατί με τις τοποθετήσεις του, ο Σέρβος έθεσε το πλαίσιο της νέας σεζόν και περιγράφουν τους στόχους του Παναθηναϊκού. Οι οποίοι χαρακτηρίζονται από τον ρεαλισμό που διακρίνει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
Είναι γεγονός ότι οι πανηγυρισμοί είχαν μία δόση υπερβολής, σε σύγκριση με την αξία που έχει για τον Σύλλογο ένα Κύπελλο και η συμμετοχή στον Γ’ προκριματικό γύρο του Conference League, της τρίτης στην ιεραρχία, διοργάνωσης της UEFA. Ωστόσο, αυτό εξηγείται ως η αποσυμπίεση από τη συσσωρεμένη στεναχώρια και ταλαιπωρία των προηγούμενων ετών.
O Παναθηναϊκός τρύπησε το… ταβάνι
Στον αντίποδα, είναι σημαντικό τα αποτελέσματα του φετινού Παναθηναϊκού να μην αποτιμώνται με όρους παρελθόντος, αλλά με όρους παρόντος. Η πραγματικότητα είναι ότι η ομάδα του Γιοβάνοβιτς άρχισε πέρυσι το καλοκαίρι από το «μηδέν» και νούμερο 5 στην κατάταξη, υπολειπόμενη των Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρη.
Χάρη στη σωστή και οργανωμένη δουλειά, ο Παναθηναϊκός άγγιξε το «ταβάνι» των δυνατοτήτων που παρείχε το φετινό δυναμικό του. Το εξήγησε ο Γιοβάνοβιτς στη συνέντευξη Τύπου και πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους. Η άποψη πως «με δύο-τρεις κινήσεις χτυπάμε πρωτάθλημα» αποκρούστηκε πρώτα απ’ όλους από τον Σέρβο προπονητή, με απόλυτη σαφήνεια. Δεν άφησε ούτε μία… χαραμάδα παρερμηνείας.
Συνεπώς, όντως ο Παναθηναϊκός σημείωσε αξιομνημόνευτη πρόοδο, ξεπέρασε την ΑΕΚ και τον Άρη (αν και τερμάτισε ένα πόντο παραπάνω, στήνει ένα σύνολο από την αρχή με νέο προπονητή) και πλησίασε τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Τόσο ώστε να νιώθει ισότιμος στα μεταξύ τους παιχνίδια, να νικάει τον πρωταθλητή δύο φορές στα Play Offs και να εκθρονίζει τον προηγούμενο Κυπελλούχο.
Όμως, κάπου εκεί… STOP. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει το βάθος στο ρόστερ των δύο προπορευόμενων στη βαθμολογία. Μπορεί να το αποκτήσει, ακόμα δεν το έχει. Δεν έχει έναν οργανισμό συνηθισμένο στην πίεση του πρωταθλητισμού, στη διεκδίκηση τίτλων, δεν έχει φτιάξει προσωπικότητες, του λείπουν αρκετά στοιχεία. Μπορεί να τα αποκτήσει, αλλά σταδιακά. Παράλληλα, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ συνεχίζουν από μία αφετηρία με τον ίδιο προπονητή. Δεν άρχισαν ανοικοδόμηση, ώστε να απωλέσουν τα χαρακτηριστικά τους.
Ο ρεαλιστικός και ο υπερβατικός στόχος
Για αυτό είναι αναγκαίο να διαχωρίσουμε τον ρεαλιστικό στόχο, από τον υπερβατικό. Ο Παναθηναϊκός επιβάλλεται να κυνηγήσει τον πρωταθλητισμό, υπό την έννοια ότι πρέπει να μάθει να νικάει ακόμα και στο ντεφορμάρισμα του, να είναι κυνικός και αντέχει στις συχνές υποχρεώσεις. Αυτός είναι ο ρεαλιστικός στόχος της νέας σεζόν. Εάν οι συνθήκες επιτρέψουν τη διεκδίκηση του τίτλου, τότε, ναι, να διεκδικηθεί. Όμως, αυτός θα είναι υπερβατικός στόχος και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί.
«Θα ήμουν μη σοβαρός προπονητής, καθόλου σοβαρός προπονητής, εάν σας έλεγα ότι ο Παναθηναϊκός του χρόνου πρέπει να πάρει πρωτάθλημα». Ατάκα πρώτη στη συνέντευξη Τύπου μετά τον τελικό. «Αν μου έλεγε κάποιος, πάρε όσα λεφτά θέλεις και του χρόνου να πάρεις το πρωτάθλημα, θα ήμουν ήδη σε ένα αεροπλάνο για το σπίτι μου στην Κύπρο». Ατάκα δεύτερη, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα.
Οπότε… προσγείωση για όλους στην πραγματικότητα και στον ρεαλισμό. Αν κάποιος το αντιμετωπίζει αλλιώς, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσει. Αλλιώς θα περιμένει ανέφικτα πράγματα και θα έχει κριτήρια που δεν ανταποκρίνονται στον… πλανήτη Γη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται