Παναθηναϊκός: Δεν το βάζει, δεν το «τρώει»

Στο πιο δυνατό φιλικό της προετοιμασίας του, ο Παναθηναϊκός αναδείχτηκε ισόπαλος 0-0 με τη Μπάγερ Λεβερκούζεν και φανέρωσε στον απόλυτο βαθμό όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του.

Με ισοπαλία 0-0 εναντίον της Μπάγερ Λεβερκούζεν, ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τα φιλικά παιχνίδια στη δεκαπενθήμερη παραμονή του στην Αυστρία. Στο πιο δυνατό τεστ που θα δώσει συνολικά στη διάρκεια της προετοιμασίας, η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ανέδειξε στον απόλυτο βαθμό τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της.

Από τη μία, ο Παναθηναϊκός είναι σκληρός, συμπαγής και δεν δέχεται γκολ. Ακόμα και κόντρα στους πιο ποιοτικούς μεσοεπιθετικούς και στα πιο καλοδουλεμένα σύνολα, όπως είναι η Μπάγερ Λεβερκούζεν. Ένα επίτευγμα σημαντικό, που παίζει μεγάλο ρόλο σε νοκ άουτ παιχνίδια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ειδικά τόσο νωρίς που η πρόκριση κρίνεται στις λεπτομέρειες. 

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός υποφέρει στη δημιουργία. Οι αυτοματισμοί και η ομοιογένεια δίνουν λύσεις, αλλά όχι αυτές που χρειάζεται το Τριφύλλι για να θέσει υψηλότερους στόχους. Επιβάλλεται η ενίσχυση στη μεσαία γραμμή και στην επίθεση με παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά. Γιατί το υφιστάμενο ρόστερ έχει χαμηλό «ταβάνι» σε αυτά που μπορεί να προσφέρει.

Βέβαια, το τι μπορεί να συμβεί στις μεταγραφές στις μέρες που απομένουν, είναι ένα ζήτημα. Για την ώρα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια προχωρημένη υπόθεση που απέχει λίγο από τη συμφωνία. Το επικρατέστερο σενάριο είναι πως ο Γιοβάνοβιτς πρέπει να πάρει λύσεις από τους μεσοεπιθετικούς που διαθέτει…

Η ενδεκάδα ανοιχτή για όλους

Εξυπακούεται ότι δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει κατασταλάξει από τώρα για την ενδεκάδα που θα παρατάξει στις 4 Αυγούστου. Το πρώτο παιχνίδι του Γ’ προκριματικού γύρου του Conference League αργεί και στο ποδόσφαιρο μεσολαβούν αστάθμητές παράμετροι. Επιπροσθέτως, ο Παναθηναϊκός περιμένει αύριο να μάθει τον αντίπαλο του από την κλήρωση, κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει τον σχεδιασμό του Σέρβου προπονητή.

Ωστόσο, εξάγουμε ορισμένα συμπεράσματα. Πως ο Πούγγουρας στην παρούσα φάση είναι ο τρίτος στόπερ στην ιεραρχία, μετά τον Σένκεφελντ και τον ανέτοιμο ακόμα Μάγκνουσουν. Πως προς το παρόν, ο Μπρινιόλι διατηρεί τη θέση του στην εστία και ο Λοντίγκιν θα παλέψει για να αλλάξει την κατάσταση.

Κυρίως, πως ο Κρίστιαν Γκάνεα κόντρα στα προγνωστικά, διεκδικεί επί ίσοις όροις για το αριστερό άκρο της άμυνας. Εκτοπίζοντας τον μέχρι πρότινος αμετακίνητο Χουάνκαρ! Ο Ισπανός ήταν βασικός συντελεστής στην κατάκτηση του Κυπέλλου και στην επιστροφή στην Ευρώπη. Η ΠΑΕ διαπραγματεύτηκε σκληρά για την ανανέωση του συμβολαίου του και του διπλασίασε σχεδόν τις αποδοχές. Όμως, το παρελθόν και τα εξωαγωνιστικά δεν μετρούν για τον Γιοβάνοβιτς…

Ο δίκαιος Σέρβος βλέπει τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει καθημερινά ο Γκάνεα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και τον επιβραβεύει. Συγχρόνως, στέλνει μήνυμα στον Χουάνκαρ πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως φέτος, υπάρχει ανταγωνισμός για τη θέση του αριστερού μπακ.

Έχει συνταχτεί κάποιο συμβόλαιο ότι δεν θα μεταβληθεί τίποτα μέχρι το πρώτο ευρωπαϊκό ματς; Όχι. Ίσως ο Γιοβάνοβιτς να κρατήσει αναλλοίωτο τον περσινό «κορμό» του και τελικά να προτιμήσει τον Χουάνκαρ. Όμως, πια κανένας δεν πρέπει να νιώθει σίγουρος για το αρχικό σχήμα και ταυτόχρονα, κάθε αναπληρωματικός ξέρει πως θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί.

Βρήκε διάταξη στον «άξονα» 

Σε ατομικό επίπεδο, είναι εμφανής η βελτίωση μερικών παικτών στο νοητικό κομμάτι. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο. Ο νεαρός αμυντικός χαφ κινείται πολύ πιο έξυπνα στον «άξονα», τακτικά είναι πιο σωστός και δεν τρέχει άσκοπα, με το ένστικτο. Ο Αλεξανδρόπουλος παίζει μυαλωμένα και αξιοποιεί τις ικανότητες του, όπως στη φάση του 4’, όταν με μία εξαιρετική μακρινή μεταβίβαση, βρήκε τον Παλάσιος στην κίνηση για ένα τετ-α-τετ. Φυσικά, το ίδιο ισχύει με τον Γιώργο Βαγιαννίδη, ο οποίος αποδεικνύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο ροτέισον, και με τους πιο δύσκολους αντιπάλους.

Στο τακτικό κομμάτι, αυτή τη φορά ο Γιοβάνοβιτς δοκίμασε το 4-3-3, με τον Ρούμπεν στο «6» και τους Αλεξανδρόπουλο και Τσέριν σε ρόλους «box-to-box». Η μεσαία γραμμή λειτούργησε καλύτερα συγκριτικά με το ματς με την Αλ Ντουχαΐλ, παρότι η Μπάγερ ήταν πιο ισχυρή και είχε μεγάλη ποιότητα. Οι τρεις μέσους του Τριφυλλιού είχαν καλή συνεργασία, συνδυασμούς, ενέργεια και πρέσινγκ. Τουλάχιστον όπως φάνηκε, η συγκεκριμένη τριάδα στον «άξονα» παράγει περισσότερο απ’ ότι με τον Καρλίτος στο «10».

Παρά την πιο εύρυθμη λειτουργίας της μεσαίας γραμμή με αυτή τη σύνθεση και τη διάταξη, είναι εμφανές ότι λείπει το σημείο αναφοράς. Ο μέσος ο οποίος με την προσωπικότητα και την εμπειρία του, θα δώσει την παραπάνω ενέργεια, την έξυπνη πάσα, που θα κάνει τη διαφορά. Ο αντίστοιχος παίκτης λείπει και στην επίθεση, παρότι ο Ιωαννίδης δεν αφήνει ούτε μία μπαλιά που να μην τη διεκδικήσει και μην τη κυνηγήσει.

Η πρόοδος είναι αρκετή για την πρόκριση; 

Στο δια ταύτα, δεν έχει νόημα να επαναλάβουμε το κεντρικό συμπέρασμα των δύο προηγούμενων φιλικών, που επιβεβαιώθηκε και απόψε. Ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει «ταυτότητα» με αρχές και έχει ανάγκη από αναβάθμιση σε μερικές θέσεις, για να ανέβει επίπεδο. Είναι μία γενική παραδοχή που είναι ευδιάκριτη.

Ωστόσο, εκτός από το μακροπρόθεσμο μέλλον, υπάρχει το βραχυπρόθεσμο. Στην προκειμένη, ο Γ’ προκριματικός του Conference League. Έχοντας ανταγωνιστεί στα ίσα πιο ισχυρούς αντιπάλους, ο Παναθηναϊκός δεν έχει λόγο να φοβάται τις ομάδες που θα μπουν στην κλήρωση της Δευτέρας. Σαφώς, δεν θα προκριθεί με άνεση, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την απόδοση του.

Σίγουρα, δεν είναι σύμμαχος η έλλειψη εμπειρίας σε τέτοιες αναμετρήσεις. Η φετινή έκδοση του Τριφυλλιού δεν έχει διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις και συναισθήματα και πρέπει να μάθει. Με την ελπίδα να μην τα θαλασσώσει, γιατί ένας πρόωρος αποκλεισμός θα πονέσει πολύ τους «πράσινους». Αναμφίβολα, όλοι έχουν κατανοήσει ότι ο στόχος είναι η συμμετοχή στους ομίλους και οτιδήποτε άλλο, θα θεωρηθεί αποτυχία. Ο Παναθηναϊκός δεν θα ανακτήσει το DNA του Panathinaikos με μερικά ματς στο Conference League, αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσει.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News