Παναθηναϊκός: Η συζήτηση να γίνεται με όρους λογικής
Το αφεντικό μιας επιχείρησης πάντα έχει το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών. Αλλά στην επιχείρηση, υπάρχουν και άλλοι που θεωρούνται υπεύθυνοι.
Στον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια, από κεκτημένη ταχύτητα, ο Γιάννης Αλαφούζος κατηγορείται για τα πάντα. Ακόμα και για το… στραβό κούμπωμα μιας λάμπας, οι ευθύνες θα πέσουν στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ. Προφανώς, αυτό έχει ένα υπόβαθρο και δεν άρχισε ξαφνικά. Πρέπει να αναζητήσουμε αυτή την τάση των οπαδών του Τριφυλλιού στη στάση πληρωμών του 2017.
Από εκεί και πέρα, στο Τριφύλλι υπάρχει μία πραγματικότητα και πρέπει να την εξετάζουμε με όρους λογικής. Η ΠΑΕ έχει έναν ιδιοκτήτη και προφανώς στο τέλος της ημέρας, αυτός πιστώνεται τα καλά και χρεώνεται τα άσχημα. Ακόμα και τα λάθη των συνεργατών του, αντανακλούν στον εργοδότη, επειδή αυτός τους έχει διαλέξει. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ευθύνεται κανείς άλλος. Ειδικά όταν έχει πόστο στο «πράσινο» οργανόγραμμα και λαμβάνει αποφάσεις.
Στον Παναθηναϊκό καλλιεργήθηκε μία κουλτούρα αποφυγής της ανάληψης της ευθύνης. Όσοι δούλευαν για το ποδοσφαιρικό τμήμα, εκμεταλλευόμενοι τις καταστάσεις, απέφευγαν να δηλώσουν υπεύθυνοι και δεν παραδέχονται σφάλματα, παραλείψεις και ολιγωρίες.
Αντίθετα, κυρίως στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες και λιγότερο δημοσίως, έδειχναν κάθε φορά τον Αλαφούζο, ως τον μοναδικό υπεύθυνο. Όντως, ήταν σε μεγάλο βαθμό. Πρωτίστως επειδή δεχόταν να καλύψει ανεπαρκείς υφισταμένους και δεν είχε απαιτήσεις για το έργο τους. Διότι αρκετοί δεν κατάφεραν να παράξουν αποτελέσματα και κρύφτηκαν πίσω από τις ευθύνες του μεγαλομετόχου.
Ευτυχώς, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν συγκαταλέγεται σε αυτούς. Ο Σέρβος αγαπάει τις ευθύνες και τις καλωσόρισε από την πρώτη μέρα που δουλεύει για τον Παναθηναϊκό. Ο Γιοβάνοβιτς ποτέ δεν μετακύλησε το δικό του μερίδιο σε κανέναν άλλο και κατάφερε να επιβάλλει το ίδιο στους ποδοσφαιριστές. Χάρη στην επιτυχία του Σέρβου, ο Παναθηναϊκός πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει την προηγούμενη σεζόν.
Στην προκειμένη, ναι, η υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού του Τριφυλλιού έχει καθυστερήσει. Δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό. Αλλά δεν φταίει ο Αλαφούζος. Ο οποίος πραγματικά παρέχει στον Γιοβάνοβιτς τα μέσα που χρειάζεται για να επιλέξει. Αν δεν του τα παρείχε, ο Σέρβος δεν θα είχε ανανεώσει το συμβόλαιο του.
Αρμόδιος για τον μεταγραφικό σχεδιασμό, για τις επιλογές και τις εγκρίσεις, είναι ο Γιοβάνοβιτς. Το έχει παραδεχτεί ο ίδιος και δεν φοβάται να το επαναλάβει. Αυτός είναι κατά κάποιο τρόπο ο υπαίτιος. Πρέπει ο Σέρβος να… σταυρωθεί για αυτό; Όχι.
Να του ασκηθεί κριτική; Ναι, εννοείται. Όποιος εργάζεται για τον Παναθηναϊκό ή έχει οποιοδήποτε πόστο, πρέπει να ξέρει ότι υπόκειται σε κριτική και να την αντέχει. Από τον μεγαλομέτοχο και τον πρόεδρο, μέχρι τον φυσιοθεραπευτή και τον φύλακα των εγκαταστάσεων.
Ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά μετά από χρόνια, έχει ένα σχέδιο, λειτουργεί με αυτό, εξελίσσεται και δεν θυμίζει… σκορποχώρι. Απέχει από τα υψηλά στάνταρ λειτουργίας των κορυφαίων ευρωπαϊκών clubs, αλλά έχει έναν τρόπο.
Εξυπακούεται πως το ιδανικό θα ήταν ο Παναθηναϊκός να είχε ενισχυθεί με τις κατάλληλες μεταγραφές, ώστε να παρουσιαστεί πιο δυνατός στα προκριματικά με τη Σλάβια Πράγας. Και αν αποκλειστεί, θα καταλογιστούν οι ευθύνες σε όλους. Αλλά στο τέλος της ημέρας, πρέπει να συζητάμε με βάση τη λογική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται