Σλάβια – Παναθηναϊκός: Στη μεγάλη επιστροφή έπεσε σε… Γάλλο χειρούργο!

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας σχολιάζει την ήττα του Παναθηναϊκού στην Πράγα από τη Σλάβια με 2-0 και τον τραγικό Γάλλο διαιτητής Μπουκέ που «εφυήρε» δυσκολεύοντας πολύ την πρόκριση στα play offs του Conference League.

Πέντε χρόνια ήταν πολλά. Πάρα πολλά για έναν οργανισμό όπως ο Παναθηναϊκός, ο οποίος έχει αναπτύξει τέτοια σύνδεση με την Ευρώπη, όπως κανένας άλλος στην Ελλάδα. Γενιές και γενιές φίλων του Τριφυλλιού γαλουχήθηκαν με τις “Glory Days” και περίμεναν πως και πως αυτή τη μέρα. Έστω και αν το διακύβευμα των δύο αναμετρήσεων με τη Σλάβια Πράγας, δεν συγκρίνεται με το ένδοξο παρελθόν του Συλλόγου.

Ο Παναθηναϊκός χωρίς να κάνει κάτι τρομερό στο γήπεδο, μέχρι το 40’ ήταν άκρως ανταγωνιστικός και κοίταξε τη Σλάβια στα… μάτια. Ήταν ένα ματς που θα κρινόταν στις λεπτομέρειες. Εκεί επενέβη ο Γάλλος διαιτητής, Μπουκέ, ο οποίος ανακάλυψε στην κυριολεξία, αποβολή στον Παλάσιος, σε μία φάση που δεν υπήρχε το παραμικρό. Μία αποβολή που καθόρισε πλήρως το αποτέλεσμα και αλλοίωσε τη μορφή του ματς.

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε με παίκτη λιγότερο, αποδιοργανώθηκε και δεν επανήρθε ποτέ. Ακόμα και μετά την αποβολή του Σάντος, αντί η Σλάβια να αιφνιδιαστεί και να πιεστεί, συνέβη το αντίθετο. Η γηπεδούχος βρήκε δεύτερο γκολ, έψαξε τρίτο και έλεγξε απόλυτα το τέμπο. Την ίδια στιγμή, ο Γιοβάνοβιτς αναγκάστηκε να ρίξει στο ματς τον Καμπετσή. Έναν παίκτη που είχε κρίνει ανεπαρκή πέρυσι, αλλά φέτος τον προτίμησε από τον Καρλίτος… Σε μία ξεκάθαρη ένδειξη ότί που ο Σέρβος χρειάστηκε λύσεις, η καθυστέρηση στον μεταγραφικό σχεδιασμό και η επιδημία της ίωσης τις προηγούμενες ημέρες, αποτελείωσαν την κατάσταση…

Μόνο μία έκπληξη στην ενδεκάδα

Στην επανεμφάνιση του Παναθηναϊκού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε να διαχειριστεί μία επιδημία ίωσης και την έλλειψη ενίσχυσης στον μεσοεπιθετικό χώρο. Η ενδεκάδα που παρέταξε ο Σέρβος προπονητής ήταν μάλλον αναμενόμενη, με μία έκπληξη: ο Γκάνεα άρχισε στο αριστερό άκρο της άμυνας αντί του Χουάνκαρ. Ο Ισπανός είχε νοσήσει και εφόσον είχε εναλλακτική, ο Γιοβάνοβιτς προτίμησε τον πανέτοιμο Ρουμάνο.

Κατά τ’ άλλα, ο Σέρβος δεν είχε πολλά περιθώρια ελιγμών. Ο Μπρινιόλι υπερασπίστηκε την εστία, οι Κώτσιρας, Σάρλια, Μάγκνουσον, Γκάνεα στελέχωσαν την τετράδα της άμυνας. Στην τριάδα του «άξονα» άρχισαν οι Κουρμπέλης, Τσέριν και Ρούμπεν, Παλάσιος και Αϊτόρ ήταν οι δύο εξτρέμ και ο Ιωαννίδης ο μοναδικός προωθημένος. 

Μία αποβολή από το… εφιαλτικό μυαλό του διαιτητή

Ο Παναθηναϊκός είχε φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του, το πήγαινε εκεί ακριβώς που ήθελε και είχε μπλοκάρει τη Σλάβια. Αφού η τσεχική ομάδα δεν μπορούσε, αποφάσισε να επέμβει ο Γάλλος ρέφερι Μπουκέ και να τη βοηθήσει. Ο Γάλλος απέβαλλε τον Παλάσιος με δεύτερη κίτρινη, σε μία φάση πεντακάθαρη: ο Παλάσιος μπήκε στην περιοχή, ο Σάντος τον έκοψε με τάκλιν και ο Αργεντινός έπεσε. Δεν υπήρξε κάτι μεμπτό, απλώς ήταν αδύνατον ο Παλάσιος να σταθεί όρθιος μετά από το δυνατό μαρκάρισμα.

Όμως, ο Μπουκέ ανακάλυψε… παράβαση. Και απέβαλλε πανεύκολα τον Τούκου, “κιτρίνισε” τους Κουρμπέλη και Ρούμπεν και απέβαλλε και τον βοηθό του Γιοβάνοβιτς, τον Έρακ. Απίστευτη απόφαση, από έναν ανεκδιήγητο διαιτητή, ο οποίος θέλησε να πρωταγωνιστήσει ενώ περνούσε απαρατήρητος…

Το δώρο του διαιτητή η Σλάβια δεν το άφησε αναξιοποίητό. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, σε μία φάση που φάνηκε να υπάρχει φάουλ στον Μπρινιόλι από σπρώξιμο, ο Σχρανζ εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία των αμυνόμενων και σκόραρε στην αναμπουμπούλα. 

Δεν μπόρεσε να αντιδράσει ποτέ

Το ματς φάνηκε να παίρνει πιο ευνοϊκή τροπή στο 50’, όταν ο Σάντος ανέτρεψε από πίσω τον Σπόραρ, που έφευγε μόνος προς την εστία της Σλάβια και ο διαιτητής, Μπουκέ, τον απέβαλλε με απ’ ευθείας κόκκινη. Ωστόσο, οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς απώλεσαν την προσήλωση τους και η Σλάβια βρήκε ευκαιρία να ξαναχτυπήσει στο 56’. Οι αμυντικοί αδράνησαν, ο Εβερτον έκλεψε και πάσαρε στον Ουσόρ και αυτός πλάσαρε εύστοχα για το 2-0.

H μόνη καλή στιγμή του Παναθηναϊκού στο δεύτερο ημίχρονο σημειώθηκε με πρωταγωνιστή τον Βαγιαννίδη. Ο νεαρός πίεσε τον Ουσόρ, έκλεψε και βγήκε τετ-α-τετ, αλλά πλάσαρε άουτ. Αυτό ήταν… Άλλη αντίδραση του Τριφυλλιού δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Κάπου εκεί, φάνηκε η καθυστέρηση στις μεταγραφές και η επιδημία της ίωσης που έπληξε το Κορωπί το προηγούμενο δεκάήμερο. Ο Γιοβάνοβιτς κοίταζε στον πάγκο για λύσεις και δεν τις έβρισκε με τίποτα. Ήταν τόσο μεγάλη η ένδεια του Σέρβου, που πέρασε στο ματς τον Καμπετσή. Έναν παίκτη που πέρυσι δεν τον υπολόγιζε και τον άφησε να φύγει, ενώ φέτος ο “Κάμπε” μένει μέχρι να φύγει. Και όμως, ο Γιοβάνοβιτς προτίμησε αυτόν, από τον απογοητευτικό Καρλίτος, ο οποίος δεν έπαιξε ούτε δευτερόλεπτο…

Πλέον, τα πράγματα έχουν δύσκολεψει πάρα πολύ σε ότι αφορά την πρόκριση. Όχι γιατί το 2-0 δεν ανατρέπεται ποτέ, αλλά γιατί δεν ξέρουμε τι… λαγούς από το καπέλο μπορεί να βρει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς για να βελτιώσει την επίθεση του. Χωρίς τον πιο επικίνδυνο παίκτη του, τον Παλάσιος, με τον Καρλίτος να μην βοηθάει και τον Σπόραρ να μην δείχνει σε θέση να παίξει πάνω από ένα ημίχρονο. Εάν ο Παναθηναϊκός μπορεί να απαντήσει, θα φανεί στην Αθήνα…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News