Παναθηναϊκός: Η σωστή ανάγνωση ενός μεγάλου διπλού

Eurokinissi

Ο Παναθηναϊκός έφυγε νικητής με μία άνεση από το Ηράκλειο, που παραπέμπει στην κανονικότητα του. Όμως, ένα αποτέλεσμα δεν αρκεί από μόνο του για να μιλήσει κανείς ακόμη για πορεία πρωταθλητισμού.

Ένα συναίσθημα που δεν είχαν αισθανθεί για πολύ καιρό, το αισθάνονται από το βράδυ της Κυριακής οι οπαδοί του Τριφυλλιού μετά το διπλό στο Ηράκλειο. Τη νοοτροπία της μεγάλης ομάδας. Γιατί ο Παναθηναϊκός νίκησε 2-0 τον ΟΦΗ χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα, χωρίς να πιεστεί και χωρίς να έχει την ανασφάλεια που εξέπεμπε τα προηγούμενα χρόνια. Τότε που ακόμα και όταν είχε το προβάδισμα, έμοιαζε φοβικός ότι στο τέλος θα χάσει.

Όχι, τέτοια αίσθηση δεν δόθηκε στο «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης». Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός ήταν στιβαρός, σίγουρος, με αυτοπεποίθηση. Χαρακτηριστικά που πρωτίστως πηγάζουν από το εσωτερικό του και όχι από τις τρανταχτές αδυναμίες του ΟΦΗ. Διότι για να μην κρυβόμαστε, ο αντίπαλος δεν διάγει την καλύτερη περίοδο του.

Ο Νίκος Νιόπλιας δεν είχε στη διάθεση τους Τσιλιανίδη, Ντουρμισάι, Καμάου και τον Γρίβα, έχασε τον Μπαλογιάννη πριν τη σέντρα και τους Νέιρα και Τοράλ στη διάρκεια της αναμέτρησης. Όντως, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις απουσίες και τους τραυματισμούς στην εικόνα του ΟΦΗ. Αλλά μήπως ο Παναθηναϊκός δεν είχε συναντήσει άλλες ομάδες σε παρόμοια κατάσταση στο πρόσφατο παρελθόν; Του είχε συμβεί, αλλά το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για το Τριφύλλι.

Ο Σπόραρ είναι η μεγάλη διαφορά

Αντίστοιχα, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε τα δικά του θέματα να λύσει. Επί της ουσίας, ο Σέρβος είχε ελάχιστα περιθώρια παρέμβασης από τον πάγκο (με δική του ευθύνη στην καθυστέρηση του μεταγραφικού σχεδιασμού) και επιστράτευσε μέχρι και τον νεαρό Λεάντρο Φρόκου. Ωστόσο, οι απώλειες και το μικρό ροτέισον ήταν σαν να μην φάνηκαν!

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τρεις εύκολους βαθμούς, παίζοντας με ήρεμο τρόπο, επέβαλλε τον ρυθμό του και έμοιαζε να ήξερε πως η υπεροχή του, αργά ή γρήγορα θα αποδώσει. Ασφαλώς, πλέον έχει ένα «9άρι» που απλοποιεί την κατάσταση για όλη την ενδεκάδα. Το δημιουργικό σχέδιο απέδιδε και πέρυσι, αλλά συχνά έλειπε ο παίκτης για να το τελειώσει. Τώρα, ο Άντραζ Σπόραρ θα αξιοποιήσει κάποιον από τους συνδυασμούς και θα στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

Μόλις στη 2η αγωνιστική, ο επιθετικός για τον οποίο ο Παναθηναϊκός δαπάνησε 3,5 εκατομμύρια ευρώ, άρχισε την απόσβεση. Στην πρεμιέρα, με μία εξαιρετική κίνηση ο Σπόραρ κέρδισε το πέναλτι που έφερε τη νίκη επί του Ιωνικού με 1-0. Στο Ηράκλειο, ο Σλοβένος στράικερ με μία δύσκολη εκτέλεση, διπλασίασε τα τέρματα των «πράσινων» και σφράγισε το διπλό. Και ας μην ξεχνάμε, πως σκόραρε στην εντός έδρας αναμέτρηση με τη Σλάβια Πράγας, παρότι το γκολ δεν επαρκούσε για την ανατροπή.

Η επιτυχία έχει τη συνταγή της

Εξασφαλίζει κάτι στον Παναθηναϊκό το διπλό στο Ηράκλειο. Ρεαλιστικά μιλώντας, όχι. Μία επιτυχημένη σεζόν χρειάζεται διάρκεια, συνέπεια και σταθερότητα. Χωρίς αυτά, ένα μεμονωμένο αποτέλεσμα δεν αρκεί. Άρα, υπάρχει δρόμος που πρέπει να διανύσει το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού. Οι προδιαγραφές για την επιτυχία έχουν τεθεί και θα ενισχυθούν με την ενσωμάτωση του Μπερνάρντ, το φορμάρισμα του Βέρμπιτς και τους δύο μέσους που θα έρθουν. Ωστόσο, η επιτυχία απέχει προς το παρόν.

Αυτό που απέκτησε ο Παναθηναϊκός στην Κρήτη, είναι η αφετηρία. Ένα παιχνίδι που θα τονώσει την αυτοπεποίθηση, θα δώσει εμπιστοσύνη και θα δείξει τον δρόμο. Για το εσωτερικό του Τριφυλλιού, ο Γιοβάνοβιτς αποτελεί εγγύηση σοβαρότητας και χαμηλών τόνων. Δεν επιτρέψει τους πρόωρους πανηγυρισμούς, τις εξάρσεις, τον εφησυχασμό. Ανάλογη διαχείριση χρειάζεται και ο υπόλοιπος «πράσινος» οργανισμός, γιατί ας μην παραβλέπουμε πως δεν έχει συνηθίσει στην πίεση του πρωταθλητισμού. Ο μαραθώνιος μόλις άρχισε και τα χιλιόμετρα θα είναι πάρα πολλά…

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News