Παναθηναϊκός: Αμαρτία να μην ενισχυθεί ο δρόμος του πρωταθλητισμού

EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός δείχνει ικανός να διεκδικήσει τον τίτλο, οι περιστάσεις διαμορφώνονται ευνοϊκές και η διοίκηση και ο ΓιοβάνοβΜπάμπης ιτς πρέπει έστω και στο παρά πέντε να δρομολογήσουν τις αναγκαίες μεταγραφές. Γράφει ο Τσιμπίδας.

Μία νίκη με δύο πέναλτι σε ένα ντέρμπι, πάντα προκαλεί συζητήσεις. Αυτός είναι ο κανόνας, ακόμα και αν οι παραβάσεις είναι πεντακάθαρες και κρυστάλλινες. Υπό αυτό το πρίσμα, η προσπάθεια της ΑΕΚ να μεταφέρει τη συζήτηση στις υποδείξεις του Βούλγαρου Καμπάκοφ είναι κατανοητή και αναμενόμενη. Αντίστοιχα, ο Παναθηναϊκός πρέπει να απαντήσει επικοινωνιακά και να μην επιτρέψει να κυριαρχήσουν εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται την πραγματικότητα.

Γιατί μπορεί στην Ένωση να διαμαρτυρήθηκαν μετά τη λήξη, αλλά δεν ήξεραν γιατί διαμαρτύρονταν. Ο Ματίας Αλμέιδα στις δηλώσεις του στο flash-interview και στη συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε πως η ανατροπή του Λιβάι Γκαρσία στον Γκάνεα συνέβη εκτός περιοχής. Δεν αμφισβήτησε ότι είναι αντικανονική, αμφισβήτησε το σημείο του γηπέδου. Ο Αραούχο μιλώντας στην Cosmote TV ισχυρίστηκε το κόρνερ που εκτέλεσε ο Τσέριν και το οποίο κατέληξε στο πέναλτι με το χέρι του Χατζησαφί, δεν ήταν κόρνερ. Ούτε και ο Αργεντινός διαφώνησε με την υπόδειξη αυτή καθεαυτή του Καμπάκοφ, απλώς τόνισε ότι δεν έπρεπε να δοθεί το κόρνερ!

Οι διφορούμενες δηλώσεις των «κιτρινόμαυρων» είναι ενδεικτικές και του αν ήταν ή δεν ήταν σωστές οι αποφάσεις του Καμπάκοφ. Ο Βούλγαρος ρέφερι σφύριζε με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά τα φάουλ, ενώ και το VAR έλεγξε τα σφυρίγματα του και συμφώνησε.

Όσο για τις… αλλοιώσεις και τις «σφαγές», υπάρχουν στη σφαίρα της φαντασίας όσων τις πιστεύουν. Εκείνων που δεν τους ενοχλούσε όταν η ΑΕΚ έβρισκε τον διαλυμένο Παναθηναϊκό και τον αδικούσε με αδιανόητες ελέω διαιτησίας ανατροπές του 0-2 σε 2-2 (άσχετα με το 2-3 του Μπεργκ) ή με τις δήθεν αποβολές του Ινσούα και τις κίτρινες από τα… αποδυτήρια του ΟΑΚΑ στη χρονιά που η Ένωση στέφθηκε πρωταθλήτρια. Και θα επαναλάβω ότι και στο blog πριν το παιχνίδι: δεν έχει ο Παναθηναϊκός όλες τις προσβάσεις στο Πάρκο Γουδί…

Ο Παναθηναϊκός πλέον αντέχει

Κατά τ’ άλλα, ας μην αναλωθούμε στα τετριμμένα. Ο Παναθηναϊκός όντως δείχνει να αντέχει στην πίεση του πρωταθλήματος. Δεν πανικοβλήθηκε από το προβάδισμα της ΑΕΚ (που συνέβη κόντρα στην εικόνα του ματς) – το Τριφύλλι έλεγχε το ρυθμό και ήταν εκείνο που έχανε τις ευκαιρίες. Το σύνολο του Γιοβάνοβιτς έπαιξε ορθολογικά, ανέτρεψε το σκορ και αν κάποιος αδικείται από το 2-1 με βάση τις ευκαιρίες του στο δεύτερο ημίχρονο είναι αυτό. Είχε δύο δοκάρια, τετ-α-τετ, κακές τελικές επιλογές.

Ναι, η ΑΕΚ μπορούσε να ισοφαρίσει. Είχε δύο φάσεις με τον Αραούχο και μία κεφαλιά του Λιβάι Γκαρσία. Ωστόσο, δεν άξιζε την ισοφάριση και ενδόμυχα, το γνωρίζουν στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο. Πάντως, η αλήθεια είναι πως η Ένωση έχει μεγάλη ποιότητα και αν στηριχτεί ο Ματίας Αλμέιδα, έχει τις προϋποθέσεις να δημιουργήσει κάτι καλό.

Το αυτονόητο με την ενίσχυση

Τέλος, έστω και στο… παρά πέντε, επιβάλλεται να γίνει το αυτονόητο. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται απεγνωσμένα δύο μέσους για να καλύψει τον «άξονα» του. Να γεμίσει το ροτέισον του Γιοβάνοβιτς, να μπορεί να φρεσκάρει τη μεσαία γραμμή του, να μην φοβάται πως ο κάθε ελαφρύς τραυματισμός (όπως του Κουρμπέλη) θα τον αναγκάζει να αναπροσαρμόσει το πλάνο του.

Το κενό «φωνάζει» και ο Γιοβάνοβιτς το χρωστάει στον εαυτό του να λειτουργήσει λίγο πιο διαλλακτικά. Γιατί στο τέλος της ημέρας, η δική του δουλειά δυσκολεύει και κάποια στιγμή θα ζημιωθεί. Εννοείται πως η απώλεια βαθμών θα βλάψει τον Παναθηναϊκό, αλλά κάθε αποτυχία ή επιτυχία αντανακλά και στους επαγγελματίες που δουλεύουν στο «Γεώργιος Καλαφάτης». Είναι κρίμα και άδικο σε ένα τάιμινγκ που οι συνθήκες ευνοούν την πορεία πρωταθλητισμού, οι «πράσινοι» να μην μεγιστοποιήσουν και να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα με τις πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News