ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ: Το κρίσιμο σταυροδρόμι του Γιοβάνοβιτς

Ο Σέρβος προπονητής έχει αναλάβει ένα δύσκολο εγχείρημα: να ξαναδώσει στον Παναθηναϊκό την παλιά αίγλη του. Αλλά μέχρι να τα καταφέρει, ίσως χρειαστεί να κάνει λίγο πίσω…

Κάθε προπονητής έχει τη δική του κοσμοθεωρία για το ποδόσφαιρο. Άλλος πιο επιθετική, άλλος πιο αμυντική, αλλά σίγουρα έχει τα «πιστεύω» του. Αυτά στα οποία διαφέρουν μεταξύ τους οι τεχνικοί, είναι η επιμονή που έχουν στην εφαρμογή της φιλοσοφίας τους και φυσικά, η επιτυχία της. Εκεί ξεχωρίζουν οι κορυφαίοι από τους υπόλοιπους και όσο… κατεβαίνουμε, οι βαθμίδες συνεχίζονται.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ένας προπονητής με ακλόνητες τις ποδοσφαιρικές πεποιθήσεις του. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τον καθοδήγηση του Παναθηναϊκού, προσπαθεί να εμφυσήσει μία συγκεκριμένη νοοτροπία στους παίκτες του. Ο Σέρβος τους διδάσκει πως να επιτίθενται, να έχουν την κατοχή της μπάλας και να επιβάλλουν το ρυθμό τους.

Άλλωστε, αυτή την εντολή έλαβε ο Γιοβάνοβιτς από τον Γιάννη Αλαφούζο. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κουράστηκε από το αποκρουστικό στυλ του Λάζλο Μπόλονι (αν και ο Ρουμάνος έχει σοβαρά ελαφρυντικά, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης…) και έψαξε τον άνθρωπο που θα μεταμορφώσει την ομάδα. Τον εντόπισε στο πρόσωπο του Γιοβάνοβιτς και τον εμπιστεύτηκε.

Ο εχθρός που λέγεται χρόνος

Εξαρχής, ήταν δεδομένο ότι το έργο του Γιοβάνοβιτς θα ήταν πολύ δύσκολο. Ο Σέρβος δεν ανέλαβε μία καλοδουλεμένη μηχανή, που απλώς χρειαζόταν ορισμένες μετατροπές. Ο 59χρονος προπονητής συνάντησε ένα συνονθύλευμα, με κάποιες ποιοτικές μονάδες, χωρίς εκπαίδευση στον πρωταθλητισμό και ασυνήθιστο στις απαιτήσεις και στην πίεση που προκαλεί το πραγματικό μέγεθος του Συλλόγου. Οπότε, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Γιοβάνοβιτς, είναι ως ένα βαθμό δικαιολογημένες.

Από την άλλη, όμως, ο χρόνος είναι αμείλικτος εχθρός. Ο Γιοβάνοβιτς έχει στήριξη, είχε όλο το καλοκαίρι να δουλέψει όπως ήθελε και επέλεξε τις μεταγραφές της αρεσκείας του. Οι παίκτες που φόρεσαν τα πράσινα, ήρθαν μετά από έγκριση του Σέρβου προπονητή και σε κανένα σημείο δεν του επιβλήθηκε το παραμικρό. Συνεπώς, η τελική συγκομιδή του Παναθηναϊκού θα πιστωθεί ή θα χρεωθεί εξ’ ολοκλήρου στον Σέρβο προπονητή.

Δεν έχει άλλα περιθώρια

Ένα πράγμα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση: ο Παναθηναϊκός έχει περιέλθει σε μία κρίσιμη φάση στο πρωτάθλημα. Μετά από 9 αγωνιστικές, έχει 11 βαθμούς, είναι όγδοος με διαφορά 12 βαθμών από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και ισοβαθμεί με τον Άρη, ο οποίος άρχισε τη σεζόν με -6 πόντους λόγω της ποινής από την υπόθεση Λάσκοφ. Ένας απολογισμός διόλου κολακευτικός για μία ομάδα που έχει ως διακηρυγμένο στόχο να ανακαταλάβει σταδιακά τον πραγματικό ρόλο της στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Εδώ επανέρχεται το θέμα της φιλοσοφίας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Παναθηναϊκός παρότι σημειώνει πρόοδο, δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στα «θέλω» του Σέρβου. Είναι φανερό πως με τον τρόπο που αναπτύσσεται το Τριφύλλι, οι αντίπαλοι έχουν βρει τα… αντικλείδια και τον μπλοκάρουν. Συνεπώς, ο Παναθηναϊκός είτε πρέπει να γίνει πιο κυνικός ή να ψάξει κάτι άλλο. Το οποίο, όμως, ίσως να αντίκειται στην ποδοσφαιρική λογική του Γιοβάνοβιτς.

Πως θα αντιδράσει, λοιπόν, ο 59χρονος τεχνικός; Θα επιμείνει στον τρόπο του, ακόμα και αν στην παρούσα φάση, αποδεικνύεται αναποτελεσματικός; Ή θα λειτουργήσει με ευελιξία και θα αφήσει λίγο τη φιλοσοφία του στην άκρη, ώστε να σκεφτεί βαθμοθηρικά; Μόνο ο ίδιος ξέρει την απάντηση. Το σίγουρο είναι ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει το περιθώριο να χάνει βαθμούς με τον ίδιο ρυθμό. Γιατί το… τραίνο της Ευρώπης θα φύγει μακριά, προτού καν το καταλάβει.

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News