ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ: Ένα μάτσο… λάθη και ένας ανεκδιήγητος Ολλανδός

Ο Παναθηναϊκός προοδεύει και σταθεροποιείται με τη δουλειά του Γιοβάνοβιτς και όλων. Όμως, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη. Στο γήπεδο και στη διαιτησία…

Μέχρι το ολέθριο σφάλμα του Κώτσιρα που έδωσε την ευκαιρία στον Φαν Βέερτ να σκοράρει το 1-0 για τον ΝΠΣ Βόλο, ο Παναθηναϊκός έλεγχε το παιχνίδι, αλλά ήταν φανερή η έλλειψη συγκέντρωσης. Από τους πιο δραστήριους, τον Παλάσιος και τον Αϊτόρ, μέχρι τους πιο νωχελικούς Λούντκβιστ και Μακέντα, οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς δεν είχαν ηρεμία στην τελική επιλογή τους και δεν αποφάσιζαν σωστά. Ωστόσο, ενεργούσαν απερίσκεπτα και επιπόλαια σε έναν χώρο που δεν κόστιζε…

Όταν οι ολιγωρίες μεταφέρθηκαν και στην άμυνα, ο Παναθηναϊκός το πλήρωσε σκληρά. Δεν είναι μόνο ο Κώτσιρας στη φάση του πρώτου γκολ. Ο Μπρινιόλι έδωσε ένα δείγμα του τι θα ακολουθήσει, αφού κινήθηκε αναποφάσιστα προς τη μπάλα και έδωσε την άνεση στον Φαν Βέερτ να τον περάσει και να σκοράρει.

Ο Ιταλός έμοιαζε εκτός τόπου και χρόνου, σαν να μην ταξίδεψε στον Βόλο. Έδωσε πάσα στον Φαν Βέερτ στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά ο Ολλανδός αιφνιδιάστηκε και την αξιοποίησε. Όμως, κατάλαβε πως ο αντίπαλος του δεν είχε σταθερότητα. Στο 76’, ο Μπρινιόλι και ο Βέλεθ δεν συνεννοήθηκαν (οι δύο τους γνωρίζουν ποιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη) και αυτή τη φορά ο Φαν Βέερτ έκανε σωστά τη δουλειά του: διαμόρφωσε το 2-0.

Ωστόσο, η… αποθέωση των λαθών και της απερισκεψίας σημειώθηκε στο 3-1. Ο Παλάσιος μείωσε ανέλπιστα στο 92’ με το πέναλτι που κέρδισε ο Χατζηθεοδωρίδης και αντί οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς να ψάξουν την ισοφάριση, έστω και ένα γέμισμα, έπαιζαν πασούλες. Από ένα βολέ του (επίσης, τραγικού) Κότνικ, ο Μπρινιόλι ξεκίνησε να βγαίνει προς το κέντρο, αλλά δεν… βγήκε, ο Ορόζ τον πέρασε και με ένα συρτό μακρινό σουτ, πέτυχε ένα από τα πιο εύκολα γκολ της καριέρας του.

Οι μόνοι τρόποι για διορθώσεις

Στις δηλώσεις του μετά τη λήξη του παιχνιδιού, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μίλησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Δεν υπάρχουν κακές παρενθέσεις. Βάσει της εικόνας μας αξίζαμε την ήττα με ό,τι κάναμε στο γήπεδο». Ωστόσο, υπάρχει μία παράμετρος που πρέπει να ικανοποιεί τον Σέρβο προπονητή: ακόμα και με κακή απόδοση, ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να παίξει με τη φιλοσοφία του.

Έχει σημασία να καταγράψουμε την πραγματικότητα. Ο Γιοβάνοβιτς εκπαιδεύει το δυναμικό του Τριφυλλιού σε ένα νέο τρόπο παιχνιδιού και υπάρχει ανταπόκριση. Ωστόσο, επειδή το ρόστερ έχει αδυναμίες και έλλειμα προσωπικότητας, θα εμφανίζονται βραδιές όπως αυτή στο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Τέτοιες ήττες θα ελαχιστοποιηθούν όσο ο Παναθηναϊκός θα προοδεύει και όταν θα προστεθούν στο υλικό ποδοσφαιριστές με ισχυρό χαρακτήρα και με το αίσθημα του νικητή. Για να ανατραπεί το ισοζύγιο, θα χρειαστεί η τρέχουσα μεταγραφική περίοδος και η επόμενη του καλοκαιριού.

Αυτή είναι η αλήθεια: ο Παναθηναϊκός θα βελτιώνεται, θα σταθεροποιείται, όμως θα αντιμετωπίσει και μεγάλες δυσκολίες. Το πρόσημο στη δουλειά του Γιοβάνοβιτς πρέπει να μπαίνει με βάση αυτό που συνάντησε τον προηγούμενο Μάιο. Ο Σέρβος παρέλαβε το… μηδέν και ήδη το έχει εξελίξει αρκετά. Να το επαναλάβουμε ξανά: θαύματα στο ποδόσφαιρο δεν γίνονται και μάγοι δεν υπάρχουν…

Υ.Γ.: Οι παίκτες του Παναθηναϊκού υπέπεσαν στο ένα λάθος μετά το άλλο. Αδιαμφισβήτητο γεγονός. Όμως, δεν σημαίνει ότι ο Ολλανδός διαιτητής Χίγκλερ έπρεπε να αποβάλλει αναίτια τον Σάντσες. Σε μία φάση που τον τραβάνε στην αρχή της προσπάθειας του και που ο Αργεντινός μπακ δεν έκανε κάτι που να δικαιολογεί την αποβολή.

Ο Γιάννης Αλαφούζος στήριξε τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ, τον αντιμετώπισε πάντοτε θεσμικά και με κατανόηση και δεν τον απαξίωσε υπογείως, όπως άλλοι παράγοντες στη χώρα. Παρόλα αυτά, ο Άγγλος αρχιδιαιτητής δεν σεβάστηκε το παραμικρό και όρισε στον Παναθηναϊκό πολλές… καρμανιόλες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News