Παναθηναϊκός: Ο Παλάσιος ανεβαίνει στην πιο κατάλληλη στιγμή

Το πέρασμα του Παναθηναϊκού από το Περιστέρι δεν τον ωφέλησε στη βαθμολογία. Ωστόσο, του δίνει αρκετά μικρά κέρδη τα οποία θα τον βοηθήσουν στην προσπάθεια για να γυρίσει στην Ευρώπη.

Από βαθμολογική σκοπιά, η ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας της Superleague βρήκε τον Παναθηναϊκό εκεί που ήταν πριν τη διεξαγωγή της. Ούτε κερδισμένο, ούτε χαμένο. Αιτία; Οι νίκες της ΑΕΚ και του Άρη επί Αστέρα και Ολυμπιακού, οι οποίες δεν μετέβαλλαν τη βαθμολογία και διατήρησαν τις διαφορές του +4 και του +3.

Όταν ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στο σκορ με τον Παλάσιος, στα άλλα δύο ματς το σκορ ήταν ισόπαλο 1-1. Δευτερόλεπτα μετά το δεύτερο τέρμα του Παλάσιος, η ισοπαλία άλλαξε στο ΟΑΚΑ και στο «Βικελίδης». Οπότε, πρακτικά κέρδη το Τριφύλλι δεν είχε. Είχε, όμως, ουσιαστικά οφέλη, τα οποία δεν υπολογίζονται με ποσοτική μέτρηση.

Άλλο ένα «διπλό» βοηθά τους παίκτες του Γιοβάνοβιτς να τονώσουν την αυτοπεποίθηση τους και να ξεπεράσουν το σύνδρομο των εκτός έδρας παιχνιδιών. Η επικράτηση στο αθηναϊκό ντέρμπι επί της ΑΕΚ είχε συνέχεια στο Περιστέρι, ένα στοιχείο που το Τριφύλλι δεν έχει αποκτήσει.

Σαφώς, ο φετινός Ατρόμητος δεν τρομάζει και έχει μικρή ισχύ. Δεν παύει να ήταν ένας φορμαρισμένος αντίπαλος, ο οποίος πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ στην κατάταξη, από εκεί που έμοιαζε καταδικασμένος. Όλα αυτά, έχουν τη σημασία τους για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος εξακολουθεί να είναι εύθραυστος…

Ο Παλάσιος πρόλαβε να κάνει ρεκόρ 

Το χάιλαϊτ της βραδιάς ήταν ο Σεμπάστιαν Παλάσιος. Η μεταγραφή του Αργεντινού επιθετικού έπρεπε να «βγει» στο Τριφύλλι για πολλούς λόγους. Για να απαλλαγεί από το άγχος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος δεν ήθελε να ξοδέψει χωρίς αντίκρισμα τόσα λεφτά του Γιάννη Αλαφούζου. Για να δικαιωθεί η επένδυση της ΠΑΕ. Για να καταφέρει η ομάδα να αξιοποιήσει έναν σημαντικό ποδοσφαιριστή. Για να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός ένα σημείο αναφοράς, από μία χώρα που έχει ιδιαίτερους ποδοσφαιρικού δεσμούς μαζί του. Για όλα αυτά και για πολλά όλα, ο Σεμπάστιαν Παλάσιος εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή στον Παναθηναϊκό και η ωφέλεια είναι ανυπολόγιστη.

Ο Τούκου νιώθει σαν στο σπίτι του. Έχει προσαρμοστεί πλήρως στην Αθήνα, αισθάνεται σημαντικός στο σύλλογο και αυτό αποτυπώνεται στα νούμερα του. Αν και διανύει μόλις τον έβδομο μήνα του στον Παναθηναϊκό, έχει προλάβει να πετύχει τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγικότητα στην καριέρα του. Ο Παλάσιος έχει σκοράρει 11 γκολ με την πράσινη φανέλα και υπολείπεται μόνο των 19 που κατέγραψε με την Ταγέρες, στη γνώριμη του Αργεντινή.

Η Ευρώπη χρειάζεται και άλλη βελτίωση 

Πλέον, ο Παναθηναϊκός περιμένει την κλήρωση των Play Off την Τετάρτη. Σίγουρα, το ρητό «όλοι παίζουν με όλους» ισχύει, αλλά όχι στον απόλυτο βαθμό. Για παράδειγμα, ας σκεφτούμε στην πρεμιέρα ένα ματς με τον Άρη στο «Βικελίδης». Άλλη τροπή θα πάρει η διαδικασία με ένα διπλό που θα μηδενίσει τη μεταξύ τους διαφορά και άλλη με μία ήττα, που θα αυξήσει το +3 σε +6. Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση τι σημαίνει το ένα σενάριο και τι το άλλο…

Ο Παναθηναϊκός είχε κακό απολογισμό στα παιχνίδια με το Big 5 και τον ΟΦΗ στην κανονική διάρκεια. Μόλις δύο νίκες με ΑΕΚ και Άρη στο «Απόστολος Νικολαΐδης», δύο ισοπαλίες με τον Ολυμπιακό και ένα εντός έδρας «Χ» με την ομάδα του Ηρακλείου. Η τελευταία ισοπαλία γίνεται νίκη, αν δικαιωθεί ο ΠΑΣ Γιάννινα στην έφεση και πάρει αυτός τη θέση στην εξάδα. Αρκούν αυτές οι επιδόσεις για την εξασφάλιση της συμμετοχής στα προκριματικά του Conference League; Όχι, είναι η απάντηση.

Το «step up» στα πιο δύσκολα παιχνίδια είναι απαραίτητο για το Τριφύλλι. Αυτοσκοπός, θα λέγαμε. Διότι η επιστροφή στην Ευρώπη μετά από πέντε άγονα χρόνια είναι μονόδρομος. Οτιδήποτε άλλο θα χαρακτηριστεί (και δικαίως) παταγώδης αποτυχία. Το ενθαρρυντικό είναι ότι ο Γιοβάνοβιτς, οι συνεργάτες του και οι παίκτες μοιάζουν να το έχουν αντιληφθεί πλήρως.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News