Κάρλο Αντσελότι: Mε τα χέρια στην τσέπη

O Kώστας Χαλέμος γράφει για τη γλώσσα του σώματος του Κάρλο Αντσελότι στην επική ανατροπή της Ρεάλ Μαδρίτης με 3-1 επί της Μάντσεστερ Σίτι στα ημιτελικά του Champions League.

Πώς αντιδρούν οι προπονητές όταν η ομάδα τους σκοράρει ένα κρίσιμο γκολ; Εξαρτάται. Άλλος σφίγγει τις γροθιές στον αέρα, άλλος χοροπηδάει στον πάγκο του, άλλος αγκαλιάζει τους γύρω του, άλλος στέλνει φιλιά στην εξέδρα. Ο Κάρλο Αντσελότι δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά όταν ο Καρίμ Μπενζεμά σφράγισε στην παράταση την επική ανατροπή (3-1) επί της Μάντσεστερ Σίτι που έστειλε τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Champions League.

Την ώρα που οι παίκτες του κυλιόνταν σαν τα παιδάκια στο χορτάρι και οι οπαδοί ξεσάλωναν στις εξέδρες, εκείνος παρέμεινε απαθής, κοινώς στην κοσμάρα του. Φευγαλέα η κάμερα τον έπιασε να βάζει τα χέρια στις τσέπες και να γυρίζει ήσυχα ήσυχα στον πάγκο του. Η ομάδα του είχε πετύχεί το ακατόρθωτο κι αυτός με τη γλώσσα του σώματος ήταν σαν να μας έλεγε, «ε δεν έγινε και τίποτα»!

«Οι άνθρωποι θεωρούν τα άτομα με τα χέρια στις τσέπες ως ανασφαλή», υποστηρίζουν οι ειδικοί της ψυχικής υγείας και ψυχολογίας. Κάνουν, λένε αυτή την κίνηση όταν νιώθουν άβολα. Όταν δεν είναι σίγουροι για τον εαυτό τους και τους λείπει η αυτοπεποίθηση. Όταν είναι νευρικοί. Ή όταν θέλουν να κρύψουν τίποτα. Ε, καλά, σε όλους τους κανόνες υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Μήπως τα φαινόμενα δεν απατούν συνήθως; «Όταν παρακολουθείς τον Βίτο Κορλεόνε στον «Νονό», βλέπεις έναν αδύναμο, ήσυχο άνθρωπο; Η βλέπεις έναν ήρεμο, ισχυρό άνδρα που ελέγχει την κατάσταση;» Αυτό το γράφει ο ίδιος ο Αντσελότι στην αυτοβιογραφία του. Πιο εύστοχος παραλληλισμός δεν υπάρχει. Εξ ου και ο χαρακτηρισμός που του έχει αποδοθεί: «Δον Καρλίτο».

Ο συμπατριώτης του, ο διάσημος φιλόσοφος Νικολό Μακιαβέλι (1469-1527) είχε πει ότι «καθένας βλέπει αυτό που φαίνεσαι. Λίγοι καταλαβαίνουν αυτό που είσαι». Κι εκείνοι που δεν καταλαβαίνουν κυριαρχούνται από φόβους. «Τα σιγανά ποτάμια να φοβάσαι» προειδοποιούν ή όπως το λένε στην Ιταλία «l’acqua cheta rompe i ponti».

Ο ίδιος ο Αντσελότι κρατιέται μακριά από έννοιες και ερμηνείες. «Αυτό είναι το στυλ μου, ο χαρακτήρας μου, η προσωπικότητά μου», έχει δηλώσει. Κάποιοι εργοδότες του, όπως ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι, προσπάθησαν να τον αλλάξουν. Απέτυχαν παταγωδώς. Η ηρεμία έχει περάσει στο DNA του από την παιδική του ηλικία καθώς μεγάλωσε μέσα σε μια πολύ ήσυχη και πολύ ήρεμη οικογένεια.

Στον τελικό, πάντως, θα προσέξω καλύτερα τις αντιδράσεις του. Γιατί οι μελετητές της γλώσσας του σώματος λένε πως άλλη σημασία έχει όταν βάζεις τα χέρια στην τσέπη με τους αντίχειρες προς τα έξω και άλλη αν το κάνεις με τους αντίχειρες προς τα μέσα.

Οι αντίχειρες έξω φανερώνουν άτομα με υψηλή αυτοπεποίθηση, που διατητούν τον έλεγχο της κατάστασης. Οι αντίχειρες μέσα υποδηλώνουν ανθρώπους γεμάτους ανασφάλεια και σύγχιση. Είμαι βέβαιος ότι στο γκολ της Ρεάλ οι αντίχειρες του Αντσελότι θα μας γνέθουν έξω από τις τσέπες...

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News