Aντόνιο Τσόλακ: «Παλτό» στον ΠΑΟΚ, «λαχείο» στους Ρέιντζερς

Ποιος είναι τελικά ο Αντόνιο Τσόλακ; Ένα «παλτό» που ψώνισε ο ΠΑΟΚ, ή ένα λαχείο που κλήρωσε στους Ρέιντζερς;

Ο Αντόνιο Τσόλακ σκόραρε δυο γκολ στον τελευταίο αγώνα των Ρέιντζερς με τη Ρος Κάουντι για το πρωτάθλημα Σκωτίας φτάνοντας συνολικά τα 7 πριν καν συμπληρώσει ένα μήνα στη νέα του ομάδα μετά τη μεταγραφή του από τον ΠΑΟΚ για λογαριασμό του οποίου έβαλε όλα κι όλα 4 γκολ σε 39 παιχνίδια.

Τι είναι λοιπόν ο Κροάτης σέντερ φορ; «Παλτό» όπως έδειξε η παρουσία του στον ΠΑΟΚ ή «λαχείο», όπως διαγράφεται η καριέρα του στους Ρέιντζερς; Η πλήρης απάντηση δεν πρόκειται να δοθεί σύντομα. Όχι, πριν έχουμε ένα καλό δείγμα αγώνων του με τη φανέλα της σκωτσέζικης ομάδας, τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στους ομίλους του Champions League.

Mέχρι τότε ωστόσο μπορούμε να κάνουμε κάποιες διαπιστώσεις, αναλύοντας αριθμούς και εμφανίσεις του από την μέχρι τώρα καριέρα του που αν μη τι άλλο είναι πλούσια σε… φανέλες. Το γεγονός ότι άλλαξε 10 ομάδες σε 8 χρόνια ως επαγγελματίας (και άλλες 5 ως τζούνιορ) αποτελεί από μόνο του τροχοπέδη στην καθιέρωσή του ως ένα ικανού σκόρερ.

Ο Τσόλακ δεν είναι Λεφαντόφσκι

Η πιο δύσκολη δουλειά στο ποδόσφαιρο είναι το γκολ και αυτός είναι ο λόγος που οι σκόρερ είναι συχνά οι πιο ακριβοί παίκτες στη μεταγραφική αγορά. Δίχως αυτό μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους, μερικές φορές και την υγειά τους, αφού υπάρχουν περιπτώσεις παικτών που λόγω της παρατεταμένης αποχής από το σκορ, βυθίστηκαν στην κατάθλιψη.

Ο Τσόλακ είναι επιθετικός που συνήθως το έχει γκολ. Εντάξει δεν είναι Λεβαντόφσκι να ξετινάζει τα δίχτυα 30-40 φορές κάθε χρόνο. Αλλά στις περισσότερες ομάδες που αγωνίστηκε τα έβαλε τα γκολάκια του: 55 σε 90 ματς με τη Ριέκα, 30 σε 59 ματς με τη Νυρεμβέργη. Η απόδοσή του έπεσε κατά πολύ στη Λέχια Γκντανσκ (10 γκολ σε 31 παιχνίδια) και έπιασε πάτο στον ΠΑΟΚ (4 γκολ σε 39 αγώνες).

Ούτε ο Τσόλακ ήταν για τον ΠΑΟΚ ο ιδανικός φορ, ούτε  ο ΠΑΟΚ για τον Τσόλακ η κατάλληλη ομάδα. Διότι όλοι οι φορ δεν είναι ίδιοι. Υπάρχουν λογιών λογιών επιθετικοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν έφυγε από την Τούμπα και πήγε δανεικός στη Μάλμε, βρήκε ξανά το φονικό του ένστικτο (19 γκολ σε 40 ματς) και μόλις επέστρεψε για τη δεύτερη θητεία του, το έχασε και πάλι. Θαρρείς και του κατάσχεσαν τα μαγικά παπούτσια στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», βολόδερνε δίχως πυξίδα στις μεγάλες περιοχές των αντιπάλων ομάδων.

Ο ΠΑΟΚ δεν είναι ο παλιός

Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει κανένα μυστήριο. Απλά δεν κόλλησαν ο παίκτης και η ομάδα. Ούτε ο Τσόλακ ήταν για τον ΠΑΟΚ ο ιδανικός φορ, ούτε  ο ΠΑΟΚ για τον Τσόλακ η κατάλληλη ομάδα. Διότι όλοι οι φορ δεν είναι ίδιοι. Υπάρχουν λογιών λογιών επιθετικοί. Αυτοί που ξέρουν να τελειώνουν τις φάσεις μέσα στην περιοχή (τύπου Καβάνι). Αυτοί που συμμετέχουν στο παιχνίδι και σκοράρουν (τύπου Μπενζεμά) και τέλος αυτοί που τα κάνουν όλα μόνοι τους (τύπου Κέιν).

Ο Τσόλακ είναι φως φανάρι ότι ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Για να είναι αποτελεσματικός χρειάζεται τη βοήθεια των συμπαικτών του, κυρίως τις μπαλιές από τα πλάγια για να παρέμβει και να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Σε ρόλο ελεύθερου σκοπευτή μπροστά είναι καταδικασμένος να αποτύχει.

Η ατυχία του είναι ότι ήρθε στον ΠΑΟΚ σε λάθος εποχή. Αν ερχόταν την εποχή που φυσούσε στα άκρα με Μάτος, Λημνιό στα δεξιά και Γιαννούλη, Τζιόλη στα αριστερά, θα ήταν πολύ πιο πετυχημένος.
Το παιχνίδι, που δεν βρήκε στον ΠΑΟΚ, το βρήκε στους Ρέιντζερς. Όποιος δει τα γκολ που σημείωσε, θα καταλάβει, τι εννοούμε.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News