Παναθηναϊκός: Είναι Αϊτόρ με «φτερά» Ιβάν

Sportday.gr

Ο Αϊτόρ, με τις φετινές του εκπληκτικές εμφανίσεις, ανταποδίδει στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς την εμπιστοσύνη που του έδειξε όταν η καριέρα του πήγαινε κατά διαβόλου.

Η εντυπωσιακή εξέλιξη που είχε ο Αϊτόρ (Κανταλαπιέντρα) επί των ημερών του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό, αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο μπορεί να μεταμορφώσει έναν ποδοσφαιριστή – έναν αθλητή γενικότερα- η εμπιστοσύνη με την οποία τον περιβάλλει ο προπονητής.

Το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό. Ο Καταλανός εξτρέμ, που αποκτήθηκε τον Ιούλιο του 2020, βρέθηκε στον αέρα από τη στιγμή που ανέλαβε, τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού ο Λάσλο Μπόλονι, διαδεχόμενος τον Ισπανό, Ντάνι Πογιάτος.

Δεν τον (πολυ)πίστευε ο Ρουμάνος τον Αϊτόρ και φρόντισε να του το δείξει περιορίζοντας τον χρόνο συμμετοχής του στους αγώνες. Σπάνια τον ξεκινούσε στην 11αδα, οι περισσότερες συμμετοχές του ήταν ολιγόλεπτες, καθώς την περισσότερη ώρα έβλεπε τα παιχνίδια από τον πάγκο.

Με αυτά τα μπες-βγες τέλειωσε τη σεζόν έχοντας στο ενεργητικό του 22 αγώνες στους οποίους σημείωσε 3 γκολ και έδωσε 2 ασίστ. Ο Μπόλονι απολύθηκε τον Μάιο του 2021 και προπονητής για τη νέα σεζόν ανέλαβε ο Γιοβάνοβιτς. Εξ αρχής ο Σέρβος είδε με άλλο μάτι τον Αϊτόρ.

O Iβάν πέταξε από πάνω του το βάρος

Τον πλησίασε ποδοσφαιρικά και ανθρώπινα, του έδειξε εμπιστοσύνη, πέταξε από πάνω του το βάρος του «άχρηστου», ανέβασε το καταρρακωμένο ηθικό του, τον έκανε να πιστέψει ξανά στον εαυτό του, τον έκανε να νιώσει ότι δεν είναι βαρίδι αλλά ένα πολύτιμο στέλεχος για την ομάδα.

Η «θεραπεία» έπιασε. Ο Αϊτόρ πάτησε καλά στα πόδια του, έγινε βασικός παίκτης στα σχέδια του προπονητή και άρχισε να ξεδιπλώνει στο γρασίδι τα προσόντα εκείνα που προσέλκυσαν τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού όταν έψαχναν για έναν τεχνίτη εξτρέμ με έφεση στη δημιουργία.

Η μεταμόρφωση του Αϊτόρ φάνηκε και στη στατιστική του. Την πρώτη σεζόν του Γιοβάνοβιτς έπαιξε (στο πρωτάθλημα) 30 αγώνες και μέτρησε 7 γκολ και 7 ασίστ. Και τη δεύτερη εκτοξεύτηκε, έχοντας μέχρι τώρα στην 5η αγωνιστική, 5 γκολ και 2 ασίστ, σε αυτό το εκρηκτικό ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στο οποίο εμφανίζεται μπροστάρης.

Με αυτόν τον τρόπο ο Αϊτόρ ανταποδίδει στον προπονητή του την εμπιστοσύνη, που του έδειξε όταν η καριέρα του είχε πάρει την κάτω βόλτα και ο εφιάλτης της αυριανής μέρας στοίχειωνε κάθε βράδυ τον ύπνο του. Κι ο Γιοβάνοβιτς αισθάνεται δικαιωμένος για το ρίσκο που ανέλαβε.

Ο Αϊτόρ ανταποδίδει την εμπιστοσύνη

Γιατί η εμπιστοσύνη είναι συνάρτηση κινδύνου και ευθύνης. Εάν πιστεύουμε ότι κάποιος είναι αρκετά υπεύθυνος, είμαστε πρόθυμοι να ρισκάρουμε πείθοντάς τον να κάνει αυτό που προσδοκούμε. Όσο μεγαλύτερη είναι η πίστη μας στην υπευθυνότητά του, τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο που είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε.

Ο Γιοβάνοβιτς «έφτιαξε» τον Αϊτόρ, του εμφύσησε αυτοπεποίθηση και σιγά σιγά τον έφερε στην οργιώδη κατάσταση που βλέπουμε σήμερα. Αλλά και ο Αϊτόρ «έφτιαξε» τον Γιοβάνοβιτς. Τον έκανε μάγκα και τον έβγαλε ασπροπρόσωπο. Αυτοί οι δυο κολλήσανε και από αυτό το κόλλημα ωφελημένοι βγήκαν αμφότεροι και κατ’ επέκταση ο Παναθηναϊκός.

Βεβαίως, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Παίρνουν χρόνο για να δώσουν αποτέλεσμα. Είναι σαν το μακαρόνι στο βράσιμο, που αν δεν φτάσει στο κατάλληλο σημείο βρασμού, όσο και αν προσπαθείς, αδύνατο να κολλήσει στο τοίχο. Όμως, στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, να που κόλλησε και το αποτέλεσμα είναι… νοστιμότατο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News