Παναθηναϊκός: Το τίμημα της πρωτιάς

EUROKINISSI

Τα όσα έγιναν στη Λαμία είναι το τίμημα της πρωτιάς που πληρώνει κάθε επίδοξος πρωταθλητής. Πολύ περισσότερο ο «άμαθος» σε αυτές τις καταστάσεις Παναθηναϊκός.

Η 8η συνεχόμενη νίκη του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα, αυτό το 2-0 στη Λαμία συνοδεύτηκε από σημαντικές απώλειες. Πέντε ποδοσφαιριστές του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τραυματισμένοι: άλλος αιμόφυρτος, άλλος χωλαίνοντας και άλλος πάνω στο φορείο, με αποτέλεσμα η επόμενη μέρα να βρει την ομάδα… νοσοκομείο.

Με εξαίρεση τον σοβαρό τραυματισμό του Τρουιγιέ ο οποίος έγινε σε μια, όπως συνηθίζουμε να λέμε «κακιά στιγμή», αφού ό,τι έπαθε το έπαθε μόνος του, άντε και του Αϊτόρ που ήταν μυϊκής φύσεως, οι υπόλοιποι τραυματισμοί οφείλονται, άλλος λίγο, άλλος πολύ στον «υπερβάλλοντα ζήλο» που έδειξαν οι ποδοσφαιριστές της Λαμίας σε αρκετές φάσεις του αγώνα.

Από τα χτυπήματα και τα πατήματα ο Ιωαννίδης έσπασε τη μύτη του, ο Τσέριν υπέστη διάσειση, ο Παλάσιος κάκωση στο μετατάρσιο. Με αυτά κι με αυτά ο Παναθηναϊκός τελείωσε τον αγώνα με δέκα παίκτες και σήμερα μετράει τα κομμάτια του προκειμένου να ξεκινήσει προετοιμασία για το κρίσιμο παιχνίδι με τον Άρη.

Το μήνυμα που στάλθηκε από τη Λαμία

Εντάξει κανείς δεν περίμενε ότι θα γινόταν δεκτός με λουλούδια στη Λαμία, σε ένα γήπεδο όπου άλλωστε υπέφερε πάντα τα τελευταία χρόνια. Αλλά η τραχύτητα, για να μην πω η βαναυσότητα, που επέδειξαν οι οικοδεσπότες στις μονομαχίες τους και μάλιστα σε φάσεις, που δεν διακυβευόταν το παραμικρό, ξεπέρασε κάθε όριο.

Η «υποδοχή» στη Λαμία ήταν ένα μήνυμα για το τι περιμένει τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος από δω και πέρα. Οι αντίπαλες ομάδες θα επιστρατεύουν όλα τα μέσα και θα μηχανεύονται διάφορους τρόπους για να ανακόψουν την εντυπωσιακή πορεία του. Και ποδοσφαιριστές θα παίζουν επικίνδυνα και διαιτητές θα κάνουν τα στραβά μάτια.

Ήδη από την προηγούμενη αγωνιστική πήρε μια γεύση γι’ αυτού του είδους το unfair play, βλέποντας τους παίκτες του Αστέρα Τρίπολης, υπό την ανοχή του διαιτητή, να ροκανίζουν συστηματικά τον χρόνο του 90λεπτου, πέφτοντας με κάθε ευκαιρία στο χορτάρι και ξεχνώντας να σηκωθούν.

Τα όσα έγιναν στη Λαμία είναι το τίμημα της πρωτιάς που πληρώνει κάθε επίδοξος πρωταθλητής. Πολύ περισσότερο ο Παναθηναϊκός ο οποίος, μένοντας εκτός διεκδίκησης εδώ και πολλά χρόνια, έχει ξεμάθει να ζει με αυτές τις καταστάσεις και τώρα που τις βρίσκει μπροστά του, δυσκολεύεται να τις… κατανοήσει.

Να προφυλάξει τους παίκτες και την έδρα του

Φυσικά να του χαριστεί κανείς δεν υπάρχει περίπτωση και ούτε και ο ίδιος θα το ήθελε. Μάντης δεν είμαι αλλά όσο προχωράει η σεζόν, τα εμπόδια στο δρόμο του θα γίνονται όλο και ψηλότερα. Ας προετοιμαστεί από τώρα να τα αντιμετωπίσει για να μην κλαίει μετά…

Για να βγει νικητής από αυτό τον πόλεμο ο Παναθηναϊκός χρειάζεται να είναι σκληρός αλλά όχι άμυαλος. Δεν πρέπει να παρασυρθεί και να πέσει στους λάκκους που του ανοίγουν. Απαγορεύεται να απαντά στις προκλήσεις, που θα πυκνώνουν όσο προχωράει η σεζόν.

Πρέπει να παραμείνει νηφάλιος, ήρεμος και να είναι πάντα σε εγρήγορση. Πάση θυσία πρέπει να προφυλάξει τους παίκτες του και την έδρα του από τιμωρίες που μπορεί να του στοιχίσουν ακριβά στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Και φυσικά να συνεχίσει να δουλεύει έχοντας χαμηλά το κεφάλι.

Όλα έχουν ένα τίμημα. Όποιος θέλει κάτι πολύ, πρέπει να είναι διατεθειμένος να πληρώσει το κόστος για να το πετύχει. Και να παλέψει μέχρι τέλος γι’ αυτό. Γιατί όπως έλεγε ο Βινς Λομπάρντι, ο θρυλικός προπονητή των Green Bay Packers στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο: «Οι νικητές δεν τα παρατάνε ποτέ και οι παραιτημένοι δεν κερδίζουν ποτέ».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News