Παναθηναϊκός: Η ευλογία Μπρινιόλι και το «γνώθι σαυτόν»

Eurokinissi

Αν υπάρχει ένας που μπορεί να βάλει στη ζυγαριά πράγματα που θα αντισταθμίσουν τα όσα έχασε ο Παναθηναϊκός με την απώλεια του Αϊτόρ, αυτός είναι ο Μπρινιόλι.

Το κενό του άτυχου Αϊτόρ ο οποίος υπέστη ρήξη χιαστού και θα χάσει όλη τη σεζόν, ας μη τρέφουν αυταπάτες στον Παναθηναϊκό, δεν πρόκειται να καλύψει κανένας Βέρμπιτς, που όπως έδειξε (και) στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, είναι πολύ λίγος για να μπει στα παπούτσια του Ισπανού και να κάνει τη διαφορά.

Στην πραγματικότητα, τη δουλειά που έκανε ο Αϊτόρ, μέχρι τον τραυματισμό του, στη φρενήρη πορεία της ομάδας στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, σκοράροντας συνεχώς και μοιράζοντας ασίστ, κανείς από τους παίκτες στο υπάρχον ρόστερ δεν μπορεί να αναπληρώσει.

Ο Μπρινιόλι το κενό του Αϊτόρ

Αν υπάρχει ένας που μπορεί να βάλει στη ζυγαριά πράγματα που θα αντισταθμίσουν τα όσα έχασε η ομάδα με την απώλεια του Αϊτόρ, αυτός είναι ο Μπρινιόλι. Γκολ και ασίστ φυσικά είναι αδύνατο να συνεισφέρει. Μπορεί όμως τις σωτήριες αποκρούσεις του που αξίζουν όσο και τα γκολ- ιδιαίτερα σε κακές βραδιές όπως η χτεσινή.

Δεν ήταν καλός ο Παναθηναϊκός στο ντέρμπι με τον αιώνιο. Παρουσιάστηκε κατώτερος απ’ ότι απαιτούσαν οι περιστάσεις κι, αν γλύτωσε από μια πανωλεθρία, η οποία ενδεχομένως θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στη μάχη του τίτλου, το οφείλει στον εκπληκτικό Αλμπέρτο ο οποίος αποσόβησε τουλάχιστον τρία γκολ.

Και τι δεν έκανε ο Ιταλός ακροβάτης για να κρατήσει ανέπαφη την εστία του. Πότε βουτώντας στο χόρτο και πότε πετώντας στον αέρα σταμάτησε το ένα μετά το άλλο όλα τα σουτ των ερυθρολεύκων προς την εστία και έμοιαζε ανίκητος μέχρι να τον τρυπήσει ο Μπιελ στο 84ο λεπτό του αγώνα.

Με τη συγκλονιστική του εμφάνιση, από τη μια έδινε θάρρος στους συμπαίκτες και από την άλλη φόρτωνε με άγχος τους αντιπάλους. Με τη γλώσσα του σώματός του ήταν σα να έλεγε στους μεν «μη φοβάστε, εγώ είμαι εδώ» και στους δε, «ό,τι και να κάνετε, γκολ δεν πρόκειται να μου βάλετε».

Αλλά και στο χτίσιμο του παιχνιδιού, το λεγόμενο build up όπως μάθαμε να λέμε και στο ποδόσφαιρό μας, είχε συμμετοχή ο Μπρινιόλι. Και μάλιστα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες καθώς οι ερυθρόλευκοι ανέβασαν ψηλά την άμυνα τους και πίεσαν ασφυκτικά τον τερματοφύλακα και τους οπισθοφύλακες του Παναθηναϊκού.

Ο Γιοβάνοβιτς θα πρέπει να είναι πολύ ευτυχισμένος που έχει τέτοιο φύλακα-άγγελο στο τέρμα του. Γιατί όπως λένε και οι ειδικοί του ποδοσφαίρου: Μια μέτρια ομάδα με έναν καλό τερματοφύλακα μπορεί να γίνει ανταγωνιστική. Μια καλή ομάδα με ένα μέτριο τερματοφύλακα είναι βέβαιο ότι θα χαντακωθεί.

Οι αδυναμίες και το «γνώθι σαυτόν»

Ο Παναθηναϊκός είναι μια καλά δουλεμένη ομάδα, ένα πειθαρχημένο σύνολο που υλοποιεί ένα συγκεκριμένο πλάνο μέσα στο γήπεδο. Έχει όμως και αδυναμίες που κάνουν μπαμ και έγιναν ξεκάθαρα αντιληπτές χάρις στην εξαιρετική εμφάνιση του Ολυμπιακού στη «Λεωφόρο».

Το ρόστερ του απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί πλήρες, ρεζέρβες ικανές για να αντικαταστήσουν τους βασικούς δεν υπάρχουν. Δεμένα είναι τα χέρια του προπονητή όταν χρειάζεται να κάνει αλλαγές. Όσο φιλότιμος και να είναι ο Βαγιαννίδης ποτέ δεν θα γίνει Παλάσιος.

Τουλάχιστον προπονητής και παίκτες έχουν το «γνώθι σαυτόν». Το έδειξαν και με τις δηλώσεις τους μετά το 1-1 με τον Ολυμπιακό. «Δεν παίξαμε καλά…Πρέπει να βελτιωθούμε…» είπαν όλοι. Γιατί κάθε μέρα δεν είναι του… Αη Μπρινιόλι. Ας το έχει υπόψη της και η διοίκηση ενόψει της μεταγραφικής περιόδου…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News