ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΛΕΜΟΣ: Ντίνο, μην κλαις

Ο Κώστας Χαλέμος κάνει πρεμιέρα στο sportday.gr και «παρηγορεί» τον Ντίνο Μαυροπάνο για το λάθος του που στοίχισε την ήττα της Εθνικής 2-0 στο ματς με τη Σουηδία

«Tα δάκρυα, δεν είναι σημάδι αδυναμίας, αλλά δύναμης. Μιλούν πιο εύγλωττα από δέκα χιλιάδες λέξεις» έχει πει ο Αμερικανός συγγραφέας (του 18ου αιώνα) Washington Irving. Τούτα τα λόγια μού ήρθαν στο νου βλέποντας το κλάμα του Ντίνου Μαυροπάνου μετά την ήττα 2-0 από τη Σουηδία που θα στοιχίσει (εκτός συγκλονιστικού) απροόπτου τον αποκλεισμό της Εθνικής από τα τελικά του Μουντιάλ 2022.

Μια αποτυχία η οποία θα βαραίνει πιότερο στους ώμους (και στη συνείδηση) του Έλληνα στόπερ καθώς ένα δικό του λάθος ήταν αυτό που έδωσε την ευκαιρία στη Σουηδία να ανοίξει το σκορ λίγο πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού που είχε κυλήσει -προς έκπληξη πολλών- στο μεγαλύτερο διάστημά της με την ελληνική ομάδα απόλυτο αφεντικό στο τερέν.

Δεν ήταν σωστή η αντίδραση του Μαυροπάνου στη φάση με τον Ίσακ. Το κατάλαβε κι ο ίδιος ακούγοντας το σφύριγμα του διαιτητή που καταλόγιζε το πέναλτι. Το μαρτυρούσε το ύφος του, το έδειχνε η στάση του σώματός του. Δίχως αμφιβολία ήταν παράτολμο το τάκλιν που επιχείρησε πάνω στον Σουηδό. Κείνη την κρίσιμη στιγμή τον έσπρωξε η ψυχή του ενώ δεν τον συγκράτησε το μυαλό του. Ήταν καθαρά μια ενέργεια ενός 23χρονου.

Είναι βέβαιο ότι ο… 28χρονος Μαυροπάνος δεν θα έπεφτε τόσο εύκολα στην παγίδα του Σουηδού φορ. Θα διάβαζε καλύτερα τη φάση και θα λειτουργούσε διαφορετικά αντί να ορμήσει πάνω στη μπάλα σαν τον ταύρο που βλέπει το κόκκινο πανί. Αλλά αυτές είναι δεξιότητες που αποκτώνται με το πέρασμα του χρόνου. Ακόμη κι ένα κρασί θέλει χρόνο για να ωριμάσει και να δώσει την καλύτερη γεύση του. Μέχρι τότε εμείς θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και κείνος κουράγιο…

Με τίποτα δεν πρέπει αυτό το σφάλμα -ακόμη και με τις οδυνηρές συνέπειες που έχει- να τον πάρει από κάτω. Πρέπει να φανεί δυνατός ώστε να το ξεπεράσει γρήγορα. Για το καλό το δικό του και της εθνικής ομάδας που στηρίζει πολλά πάνω του. Ένα Μουντιάλ μπορεί να χάθηκε, θα ακολουθήσουν όμως κι άλλα. Θα βρει την ευκαιρία για να πάρει το αίμα του πίσω.

Η ζωή δεν σταματάει στα 23 χρόνια. Γι΄αυτό, Ντίνο μην κλαις. Τραγούδα και συ τους στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ:

Μιλάνε για νίκες που το μέλλον θα φέρει
Εμένα δε με βάζουν στο χέρι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News