Κώστας Χαλέμος: Στέφανε, πάρτο αλλιώς…

Με αφορμή τον αποκλεισμό από τον Νικολόζ Μπασιλασβίλι ο Κώστας Χαλέμος γράφει για την ανάγκη ν’ αλλάξει τακτική ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποκλείστηκε χτες (15/11) βράδυ από τον Νικολόζ Μπασιλασβίλι στα προημιτελικά του τουρνουά Indian Wells Masters. Δεν έπαιξε καλά κι έχασε. Το τέννις είναι ατομικό άθλημα. Μέσα στο κορτ ο καθένας είναι μόνος του. Δεν έχει συμπαίκτη να τον βοηθήσει στην κακή του μέρα. Ρόλο, βεβαίως, παίζει και η τύχη. Αλλά αυτή, όπως είναι γνωστό, προτιμά τους τολμηρούς.

Aπό τον Μπασιλασβίλι ο Στέφανος δεν έχασε στην τύχη. Για την ακρίβεια έχασε με τον τρόπο που μας έχει συνηθίσει τους τελευταίους πέντε μήνες. Μπαίνοντας χαλαρά στο ματς και ξοδεύοντας τεράστια ενέργεια για να το φέρει στα ίσα, γεγονός που τον άφησε με άδειο ρεζερβουάρ στο φινάλε του τελικού σετ.

Μια ήττα, έστω και από το Νο 36 του κόσμου, όπως ήταν ο Γεωργιανός, είναι μέσα στο πρόγραμμα και μπορείς να την αποδεχτείς όσο πικρή κι αν είναι. Δεν έχουν υπογράψει κανένα συμβόλαιο με τη νίκη οι τοπ-5 παίκτες στον κόσμο. Μια στις τόσες θα χάσουν και θα φύγουν με σκυμμένο κεφάλι από το κορτ. Με τον Τσιτσιπά όμως τους τελευταίους μήνες δεν συμβαίνει αυτό.

Από το Ρολάν Γκαρός και δώθε, μόνο σε ένα τουρνουά, στο Σινσινάτι, αποκλείστηκε από παίκτη του τοπ-10: από τον Σάσα Σβέρεφ στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Τις άλλες έξι φορές γνώρισε (απρόσμενη) ήττα από παίκτες που τον έβλεπαν στην παγκόσμια κατάταξη με το κιάλι. Από έναν πρόχειρο υπολογισμό ο μέσος όρος των νικητών του στο ranking ήταν το Νο 28!

Συγκεκριμένα: Στο Γουίμπλεντον ηττήθηκε από τον Φράνσις Τιαφό, Νο 57 στον κόσμο (στον πρώτο γύρο με 3-0 σετ), στο Αμβούργο από τον Φίλιπ Κράινοβιτς, Νο 44 (στα προημιτελικά με 2-1), στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο από τον Ούγκο Ουμπέρ, Νο 28 (στον γύρο των «16» με 2-1), στο Τορόντο από τον Ράιλι Οπέλκα, Νο 32 (στα ημιτελικά με 2-1), στο U.S Open από τον Kάρλος Αλκαράθ, Νο 55 (στον γύρο των «32» με 3-2) και πρόσφατα στο Indian Wells από τον Νικολόζ Μπασιλασβίλι, Νο 36 (στα προημιτελικά με 2-1).

Σε 16 τουρνουά φέτος, εννιά φορές αποκλείστηκε από παίκτες εκτός τοπ 10, και μόνο επτά φορές από παίκτες που ήταν στο τοπ 10. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι εναντίον του Μπασιλασβίλι έπαιξε -το τελευταίο εξάμηνο- τον 11ο αγώνα του στα τρία σετ. Έδωσε ακόμη δυο αγώνες στα πέντε σετ, κι έναν στα τέσσερα. Αυτό σημαίνει περισσότερη καταπόνηση και λιγότερη ξεκούραση (σωματική και πνευματική).

Υποτίμηση των αντιπάλων; Υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του; Αποπροσανατολισμός από τον στόχο; Κάτι άλλο που γνωρίζει ίσως μόνο ο ίδιος; Ότι κι αν συμβαίνει, πρέπει να το βρει και να το αλλάξει γρήγορα για να μπορέσει τη νέα χρονιά να επιχειρήσει το άλμα προς την κορυφή. Στέφανε, πάρτο αλλιώς, που λένε και στην οδήγηση…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News