Κώστας Χαλέμος: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ – «Το κόκκινο και το μαύρο»

Ο Κώστας Χαλέμος δίνει μια λογοτεχνική διάσταση στο ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ γράφοντας για το βιβλίο «Το Κόκκινο και το Μαύρο» του Σταντάλ.

 «Το Κόκκινο και το Μαύρο» θεωρείται από πολλούς το σπουδαιότερο μυθιστόρημα του 19ου αιώνα. Το έγραψε το 1830, σε ηλικία 47 ετών, ο Γάλλος Μαρί-Ανρί Μπελ, που έγινε γνωστός με το φιλολογικό ψευδώνυμο: «Σταντάλ»

Μέσα από τις περιπέτειες του ήρωά του, του Ζιλιέν Σορέλ, ενός φτωχού ρομαντικού νέου που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο αλλά καταλήγει πιόνι αδίστακτων ανθρώπων, ο συγγραφέας καυτηριάζει τη γαλλική κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα, βάζοντας στο στόχαστρό του την Αριστοκρατία και την Εκκλησία.

Η ιστορία διαδραματίζεται την εποχή της παλινόρθωσης των Βουρβόνων. Ο ήρωας, που είναι μεγάλος θαυμαστής του Ναπολέοντα, ονειρεύεται μια καριέρα στον Στρατό. Όμως γρήγορα συνειδητοποιεί ότι αυτό πλέον είναι αδύνατο για έναν άνθρωπο που προέρχεται από χαμηλή κοινωνική τάξη. Αν θέλει να ανέλθει κοινωνικά, πεδίο δόξης λαμπρό προσφέρει μόνο η Εκκλησία.

Κάνει την επιλογή του αλλά, επειδή δεν είναι σίγουρος ότι ήταν η σωστή, καθ’ όλη τη διάρκεια του μυθιστορήματος βασανίζεται από τη σκέψη αν έκανε καλά που προτίμησε το ράσο από τη στολή. Με άλλα λόγια «το μαύρο» από το «κόκκινο». Αυτή άλλωστε είναι και η επικρατέστερη ερμηνεία για τον τίτλο καθώς ο ίδιος ο συγγραφέας ουδέποτε εξήγησε τι εννοεί, με αποτέλεσμα διακόσια σχεδόν χρόνια μετά την έκδοση του έργου, να παραμένει αίνιγμα.

Οι περισσότεροι μελετητές του Σταντάλ ισχυρίζονται ότι στο βιβλίο το κόκκινο συμβολίζει τον Στρατό και το μαύρο τον Κλήρο. Και υπό μια ευρύτερη έννοια, το κόκκινο τη στρατιωτική δόξα, την Επανάσταση, το πάθος και το αίμα ενώ το μαύρο το σκοτεινό καθεστώς στο οποίο είχε περιπέσει η Γαλλία από το 1815 όταν, με την παλινόρθωση των Βουρβόνων, επανέκαμψε και το οπισθοδρομικό ρεύμα.

Μαύρο στο βιβλίο είναι η Εκκλησία και ο σκοταδισμός της. Κόκκινο η επανάσταση και ο έρωτας. Μαύρο η επιβολή της εξουσίας και ο αυταρχισμός. Κόκκινο η ελευθερία και το πάθος. Yπάρχει και μια άλλη εκδοχή για την ονομασία του βιβλίου, λιγότερο συμβολική. «Κόκκινο και μαύρο» είναι τα χρώματα της… ρουλέτας. Γαλλική δημιουργία κι αυτή, που ήταν πολύ δημοφιλής την εποχή εκείνη. Μήπως και το πεπρωμένο δεν είναι ένα τυχερό παιχνίδι όπου ο καθένας, κυνηγώντας την καλή, ποντάρει στο κόκκινο ή το μαύρο;

 

 

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News