ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΛΕΜΟΣ: Μαρία (Σάκκαρη), να η ευκαιρία στους WTA FINALS

Ο Κώστας Χαλέμος γράφει για την ευκαιρία που έχει η Μαρία Σάκκαρη αγωνιζόμενη για πρώτη φορά στους WTA Finals.

Η συμμετοχή στους WTA Finals, που ξεκίνησαν χτες βράδυ στη Γκουανταλαχάρα (Μεξικό), είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τη Μαρία Σάκκαρη η οποία στα 26 της χρόνια θα πραγματοποιήσει την παρθενική της εμφάνιση στο τουρνουά των κορυφαίων με το οποίο πέφτει κάθε χρόνο η αυλαία της σεζόν στο γυναικείο τένις.

Το δίχως άλλο, το 2021 υπήρξε μια χρονιά ονειρική για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια μέσα στην οποία έφτασε σε δυο ημιτελικούς Γκραν Σλαμ – στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη– γεγονός που της επέτρεψε να αβγατίσει τους πόντους της και να σκαρφαλώσει στην παγκόσμια κατάταξη από το Νο 22 που ήταν τον Νοέμβριο του 2020 στο Νο 6 που βρίσκεται σήμερα.

Τώρα, από τα 1.500 μέτρα υψόμετρο της μεξικανικής πόλης θα επιχειρήσει το άλμα προς την κορυφή, όπως έκανε πριν από δυο χρόνια το έτερο χρυσό παιδί του ελληνικού τένις, ο Στέφανος Τσιτσιπάς ο οποίος, καίτοι πρωτάρης, κατέκτησε τον τίτλο στο αντίστοιχο τουρνουά των ανδρών, τους ATP Finals που έγιναν (για προτελευταία φορά) στο Λονδίνο.

Βεβαίως σε μια διοργάνωση όπου οι τενίστριες καλούνται να δώσουν 5 αγώνες σε επτά μέρες, έχοντας ήδη συμμετάσχει η καθεμία τους κατά μέσο όρο σε 20 τουρνουά (η Κρεϊτσίκοβα μάλιστα σε 29!) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική και ψυχική τους υγεία, τίποτα δεν μπορεί να είναι δεδομένο από τα πριν, αντίθετα τα πάντα μένουν ανοιχτά κι οτιδήποτε μπορεί να συμβεί.

Το συγκεκριμένο τουρνουά συνήθως εξελίσσεται απρόοπτα και πέρα από λογικές προβλέψεις. Πόσω μάλλον το φετινό που διεξάγεται σε κλιματολογικές συνθήκες εντελώς διαφορετικές από εκείνες που έχουν συνηθίσει (σε μεγάλο υψόμετρο ο αέρας είναι πιο «αραιός» γεγονός που δεν επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο της μπάλας στα χτυπήματα).

Αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα το βρουν μπροστά τους όλες οι τενίστριες. Όποια προσαρμοστεί γρηγορότερα θα έχει ένα πλεονέκτημα απέναντι στις άλλες. Στη μάχη του τίτλου η Μαρία έχει τις δικές της πιθανότητες που δεν είναι διόλου αμελητέες λαμβάνοντας υπόψη, τη δυναμική της και το ρεκόρ της απέναντι σε παίκτριες του τοπ-10 το 2021 που είναι 7-3 νίκες.

Απέναντί της δεν έχει δα και τα «θηρία» αφού με εξαίρεση τις Πλίσκοβα και Μουγκουρούθα, οι άλλες έξι είναι πρωτάρες σαν και του λόγου της στη διοργάνωση κι έχει δείξει ότι στην καλή της μέρα καμιά δεν είναι σε θέση να τη νικήσει. Να η ευκαιρία, λοιπόν, για τη Μαρία, «aquí está la oportunidad», που λένε και στην πατρίδα της τεκίλα, της μαριάτσι και της θαρερία…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News