KΩΣΤΑΣ ΧΑΛΕΜΟΣ: Ελ Αραμπί – Αραούχο, το μπρα ντε… φορ της επιβίωσης

Με αφορμή την παράσταση των Ελ Αραμπί, Αραούχο στο ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2-3 ο Κώστας Χαλέμος γράφει για την επιβίωση των σέντερ φορ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Στη Super League είχαν χρόνια να χαρούν τα ματάκια μας ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα σε σέντερ φορ σαν αυτό που είδαμε στο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός με πρωταγωνιστές τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί και τον Σέρχιο Αραούχο οι οποίοι «συνεισέφεραν» από δυο γκολ στο εντυπωσιακό 2-3 της αναμέτρησης.

Διαφορετικού τύπου φορ ο Μαροκινός με τον Αργεντινό αλλά καθαρόαιμοι και οι δυο επιθετικοί, με τις περίτεχνες ενέργειές τους στο ντέρμπι, ήρθαν να μας υπενθυμίσουν ότι το είδος εξακολουθεί να υπάρχει, σε μια εποχή που η εφαρμογή «μοντέρνων» τακτικών στο παιχνίδι τείνει να το εξαφανίσει.

Τακτικές που θέλουν τον σέντερ φορ όχι έναν κατ’ εξοχή κυνηγό του γκολ αλλά πρωτίστως ένα τρεχαλατζή που να ξοδεύει την περισσότερη ενέργεια του στο πρεσάρισμα αντί στον διεμβολισμό των αμυντικών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα συχνά, αυτός ο περήφανος στράικερ να καταντά το κοροϊδάκι των κάθε στόπερ.

Το φαινόμενο ανθεί στις προηγμένες λίγκες και στις λουσάτες διοργανώσεις της OYEΦΑ όπου τις θέσεις των δαντελένιων ή ορμητικών σέντερ φορ καταλαμβάνουν τα τελευταία χρόνια χαφ με σιδερένια πνευμόνια επειδή αυτοί ξέρουν να μαρκάρουν περισσότερο αποτελεσματικά τους μπακ, ενίοτε και τον τερματοφύλακα.

Ευτυχώς, στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα η κάθε είδους μόδα φτάνει πάντα με κάποια καθυστέρηση χρόνου, για αυτό και είμαστε ευτυχείς που μπορούμε να θαυμάζουμε ακόμη κατορθώματα σέντερ φορ όπως αυτά των Ελ Αραμπί και Αραούχο στο πρόσφατο ντέρμπι.

Γιατί το γκολ, ξέχωρα από το ότι ανεβάζει το κασέ και τη δημοφιλία, αποτελεί οξυγόνο για κάθε φορ. Άμα το στερηθεί, είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί στην αποστολή του, πνίγεται, μοιάζει με ασθενή που είναι διασωληνωμένος στην εντατική από όπου ουδέποτε γνωρίζει αν και πότε (και το κυριότερο πώς) θα επανέλθει.

Η περίπτωση του Ευθύμη Κουλούρη είναι χαρακτηριστική. Αυτός, ένα πολλά υποσχόμενος γκολτζής όπως είχε δείξει αγωνιζόμενος στον ΠΑΟΚ, έκανε δυο χρόνια να σκοράρει, κι αν δεν ήταν ο Ατρόμητος να του δώσει μια νέα ευκαιρία μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία, η καριέρα του θα είχε πάρει την κάτω βόλτα, μόλις στα 25 του χρόνια.

Κόντρα στον καιρό, οι Ελ Αραμπί, Αραούχο, Κουλούρης με εμφανίσεις σαν του τελευταίου Σαββατοκύριακου, είναι σαν να τραγουδούν μαζί με τους αδερφούς Κατσιμίχα: Θα μείνω εδώ και θα υπάρχω όπως μπορώ και για το πείσμα σας γουρούνια θα αντέχω, θα περιμένω άλλες μέρες…»

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News