ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΛΕΜΟΣ: Oι Τούρκοι μειώνουν τους ξένους. Εμείς;

Με αφορμή την παρουσία μόνο τριών Ελλήνων στο αθηναϊκό ντέρμπι ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 1-0 ο Κώστας Χαλέμος γράφει για την ανάγκη να τεθούν όρια στη χρησιμοποίηση ξένων παικτών στη Super League.

Κάποια πράγματα τα έχουμε δει τόσες φορές τα τελευταία χρόνια που δεν μας κάνουν πια εντύπωση. Τα προσπερνάμε σαν να μην υπάρχουν. Κι αν πριν ξοδεύαμε λίγο… σάλιο για να πάνε κάτω, τώρα τα καταπίνουμε αμάσητα.

Στο πρόσφατο αθηναϊκό ντέρμπι ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 1-0, που έγινε μπροστά σε 30.000 θεατές στο ΟΑΚΑ, η γηπεδούχος είχε στην ενδεκάδα της μοναχά δυο Έλληνες, τους Μήτογλου και Μάνταλο και ο φιλοξενούμενος μόλις έναν, τον Κώτσιρα.

Tην ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός είχε στο τερέν τέσσερις Ισπανούς (Βέλεθ, Χουάνκαρ, Πέρεθ, Αϊτόρ), που το δίχως άλλο θα γίνονταν πέντε με την αλλαγή του Καρλίτος, αν νωρίτερα δεν είχε αντικατασταθεί ο Αϊτόρ (από τον Βιτάλ).

Από την άλλη πλευρά, η ΑΕΚ παρέταξε στο χορτάρι μια πανσπερμία παικτών από την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Βοσνία, το Ιραν, την Πορτογαλία, την Πολωνία, το Τρινιτάντ, το Μαρόκο, την Αργεντινή ενώ πρόσθεσε κατά τη διάρκεια του αγώνα δυο ακόμη… σπέρματα, από την Ουκρανία και την Ελβετία!

Κάπως έτσι το κραταιό αθηναϊκό ντέρμπι, όπου άλλοτε συναντιόντουσαν μερικά από τα πιο ιερά τέρατα του ελληνικού ποδοσφαίρου, προσφέροντας αξέχαστες γιγαντομαχίες στο φίλαθλο (και όχι μόνο το οπαδικό) κοινό, κατέληξε να θυμίζει καυγά γαϊδάρων σε ξένο αχυρώνα.

Σημεία των καιρών, θα πείτε. Τα ίδια γίνονται σε όλες τις χώρες – και στις υποανάπτυκτες σαν τη δική μας ακόμη περισσότερο- από το 1995 που ο Μπόσμαν άνοιξε τα σύνορα και επιτράπηκε η ελεύθερη μετακίνηση ποδοσφαιριστών από τη μία χώρα στην άλλη.

Τον κακό μας τον καιρό, λέω εγώ… Έτσι όπως πάει το πράμα, του χρόνου στην «Αγιά Σοφιά», οι μόνες μορφές της ΑΕΚ που θα βρίσκονται στο γήπεδο θα είναι οι Σεραφείδης, Νεστορίδης, Παπαϊωάννου, Μαύρος. Τα πορτρέτα τους δηλαδή που έχουν τοποθετηθεί ήδη στις εξέδρες.

Οι γείτονές μας πήραν ήδη μέτρα. Από την τρέχουσα κιόλας σεζόν η Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (TFF) έθεσε όριο ξένων παικτών στα ρόστερ και στις ενδεκάδες των ομάδων. Φέτος οι ομάδες επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το πολύ οκτώ ξένους, του χρόνου επτά και την μεθεπόμενη σεζόν έξι.

Αυτοί δεν στέκονται με σταυρωμένα χέρια μπροστά στην καταστροφή. Την ίδια ώρα η δική μας ΕΠΟ περί άλλα τυρβάζει: ποιος θα καθίσει στην καρέκλα του προέδρου και ποιος θα καλύψει τους μισθούς του Κλάτενμπεργκ και της παρέας του στην ΚΕΔ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News