Μουαμάρ Καντάφι: Κάποτε στο Χαϊδάρι - Όταν έπαιζε μπάλα κι άκουγε τσάμικα!
Μουαμάρ Καντάφι: Κάποτε στο Χαϊδάρι έπαιζε μπάλα κι άκουγε τσάμικα! Σαν σήμερα | Ιστορίες ποδοσφαίρου
Σαν σήμερα, στις 7 Ιουνίου 1942 στην (ιταλική τότε) Λιβύη γεννήθηκε ο Μουαμάρ Καντάφι ο οποίος στα νιάτα του (φέρεται να) έζησε και έπαιξε μπάλα στο Χαϊδάρι!
Το πλήρες όνομά του ήταν Μουαμάρ Αμπού Μινιάρ αλ-Καντάφι. Καταγόταν από οικογένεια Βεδουίνων νομάδων. Ήταν πατέρας 8 παιδιών. Κυβέρνησε τη Λιβυκή Αραβική Δημοκρατία σαν Επαναστατικός Πρόεδρος από το 1969 μέχρι το 1977 και στη συνέχεια σαν “Αδελφικός Ηγέτης” της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Λαϊκής Λυβικής Αραβικής Τζιμχαρίας από το 1977 μέχρι το βίαιο θάνατό του, το 2011.
Τα τρία σπίτια του Καντάφι στο Χαϊδάρι
Αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά. Εκείνο που γνωρίζουν λίγοι είναι ότι τη δεκαετία του ’60, τότε ως σπουδαστής της Σχολής Ευελπίδων, έμενε στο Χαϊδάρι όπου βρισκόταν το ΚΕΒΟΠ στο οποίο εκπαιδευόταν.
Σύμφωνα με το blog «επι-δεξιος (ψάλτης)», στην αρχή κατοικούσε σε σπίτι δίπλα στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, κοντά στην πύλη του Στρατοπέδου. Το σπίτι ανήκε στον μεταφορέα, Πέτρο Γαούτση.
Μετά νοίκιασε στο Δάσος, κοντά στο σημερινό 1ο Δημοτικό Σχολείο, και αργότερα στο Κέντρο.
Ο Καντάφι έπαιζε μπάλα κι άκουγε τσάμικα
Οι παλιοί Χαϊδαριώτες λέγανε ότι μιλούσε καλά Ελληνικά και είχε αρκετούς φίλους που σύχναζαν στην παλιά καφετέρια ASCOT που ήταν στο Δάσος Χαϊδαρίου. Έπαιζε μάλιστα και μπάλα σε ποδοσφαιρική ομάδα της γειτονιάς.
Η τοπική εφημερίδα «Χαϊδάρι σήμερα» ανέφερε ακόμη ότι «στην παλιά ταβέρνα του Βαζάκα, στην οδό Κερασούντος, όπως λένε οι συνδαιτυμόνες του, άκουγε με πάθος λαϊκή ελληνική μουσική. Αγαπούσε και τη δημοτική μουσική και, κυρίως, τα τσάμικα».
Mετά την επιστροφή του -από την Ελλάδα- στη Λιβύη, το 1969, με μια μικρή ομάδα αξιωματικών στο στρατού ανέτρεψε τον βασιλιά Ίντρις και εγκαθίδρυσε το καθεστώς του.
Τι λέει το ΓΕΣ για τον … Χαϊδαριώτη, Καντάφι
Πόσο αληθινή είναι η ιστορία από τη στιγμή που το όνομα του Καντάφι δεν είναι καταχωρημένο σε κανένα στρατιωτικό αρχείο. Ούτε στα βιογραφικά του Καντάφι αναφέρεται πουθενά ότι σπούδασε στην Ελλάδα. Αντίθετα επιβεβαιώνεται η αποφοίτησή του από την Ακαδημία της Βεγγάζης το 1966.
Το 2011, όταν με αφορμή τον θάνατο του, υπήρξαν διάφορα σχετικά δημοσιεύματα, το ΓΕΣ ανακοίνωσε ότι «ερευνήθηκαν τα αρχεία της σχολής Ευελπίδων, αλλά το όνομα Καντάφι δεν βρέθηκε πουθενά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται