Βαγγέλης Μαρινάκης: Ομόλογο 100 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της Capital Product Partners

Tην αγορά τριών πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (Container Carrier Vessels) και ενός πλοίου τύπου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG/C), συνολικής αξίας 597,5 εκατ. δολ. ΗΠΑ, θέλει να χρηματοδοτήσει η Capital Product Partners μέσω της νέας έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου (ΚΟΔ) που εκδίδει μέσω του ΧΑ, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης, το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου Capital Product Partners LP προβλέπει την αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων M/V Manzanillo Express, M/V Itajai Express και M/V Buenaventura Express με συνολική χωρητικότητα 39.834 σε μονάδες TEU και 421.464 DWT. Επίσης, προβλέπει την αγορά του πλοίου LNG/C Asterix I, χωρητικότητας 174.000 CBM και 81.451 DWT. Τα πλοία M/V Manzanillo Express, M/V Itajai Express και M/V Buenaventura Express αναμένεται να παραδοθούν τον Οκτώβριο του 2022, τον Ιανουάριο του 2023 και τον Μάιο του 2023 αντίστοιχα. Το πλοίο LNG/C Asterix I αναμένεται να παραδοθεί τον Ιανουάριο του 2023.

Πρόκειται για πλοία που είναι ήδη ναυλωμένα σε πελάτες. Συγκεκριμένα, τα πλοία M/V Manzanillo Express, M/V Itajai Express και M/V Buenaventura Express είναι ναυλωμένα στην Hapag-Lloyd για περίοδο 10 ετών με δικαιώματα παράτασης από τον ναυλωτή που συνολικά δύναται να παρατείνει τη διάρκεια της ναύλωσης για επιπλέον έξι χρόνια. Από την άλλη πλευρά, το πλοίο LNG/C Asterix Ι είναι ναυλωμένo στην Hartree Partners Power & Gas Company (UK) Limited για περίοδο πέντε ετών με δικαίωμα παράτασης από τον ναυλωτή για επιπλέον δύο χρόνια και περαιτέρω δικαίωμα παράτασης από τον ναυλωτή για άλλα δύο χρόνια.

Για την αγορά των προαναφερόμενων πλοίων, η Capital Product Partners κατέθεσε 30 εκατ. δολ. ΗΠΑ ως προκαταβολή μέρους του τιμήματος για την απόκτηση των πλοίων.

Μέρος του επενδυτικού σχεδίου της εφοπλιστικής εταιρείας που ελέγχεται από τον κ. Ευάγγελο Μαρινάκη, θα χρηματοδοτηθεί και με το προϊόν πωλήσεων πλοίων. Ειδικότερα, η εταιρεία στις 30 Μαΐου2022, συμφώνησε στην πώληση των πλοίων M/V Agamemnon και M/V Archimidis, με συνολικό αντίτιμο 130 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Το πλοίο M/V Archimidis παραδόθηκε στον αγοραστή στις 6 Ιουλίου 2022, ενώ η μεταβίβαση του πλοίου M/V Agamemnon αναμένεται να παραδοθεί στον αγοραστή έως το τέλος του Αυγούστου 2022.

Με τις αγοραπωλησίες αυτές, ο στόλος της Capital Partners εκσυγχρονίζεται, μικραίνει σημαντικά σε ηλικία, καθώς αναβαθμίζεται με πιο νέα πλοία και ταυτόχρονα διευρύνεται. Πλέον ο στόλος της εταιρείας θα αριθμεί 23 πλοία, από 21 που ήταν στις 31 Μαΐου 2022. Εξ αυτών, τα 15 θα είναι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (Container-ships), επτά πλοία μεταφοράς LNG (LNG Carriers) και ένα μεταφοράς χύδην φορτίου (Capesize Bulk Carrier).

Τα συνολικά ελάχιστα προβλεπόμενα έσοδα από τις χρονοναυλώσεις των 23 προαναφερόμενων πλοίων ανέρχονται σε βάθος δεκαετίας 1,38 δισ. δολάρια ΗΠΑ, ενώ με τα δικαιώματα παράτασης των χρονοναυλώσεων, ξεπερνούν τα 2,6 δισ. δολ. ΗΠΑ. Μεταξύ των πελατών της Capital Products, συγκαταλέγονται δύο από τις σημαντικότερες ενεργειακές εταιρείες με βάση τον όγκο εμπορίας φυσικού αερίου, όπως η BP και η Cheniere, αλλά και από τις σημαντικότερες με βάση τη χωρητικότητα σε εμπορευματοκιβώτια του διαχειριζομένου στόλου τους, διεθνείς ναυτιλιακές Εταιρείες Τακτικών Γραμμών, συμπεριλαμβανομένων των HMM, Hapag-Lloyd, Mediterranean Shipping Company (MSC), CMACGMS.A. (CMACGM), Ocean Network Express (ONE) και ZimIntegrated Shipping Services Ltd. (ZIM). Εξ αυτών, οι HMM και Hapag-Lloyd αντιπροσώπευαν, από κοινού, το 53% των εσόδων της Εγγυήτριας κατά το έτος 2021, ενώ οι HMM, CMA CGM και Hapag-Lloyd αντιπροσώπευαν από κοινού το 79% κατά το έτος 2020. Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, οι εταιρείες ΗMM, Hapag-Lloyd BP και Cheniere αντιπροσώπευαν, από κοινού, το 76% των εσόδων της Εγγυήτριας.

Η δημόσια εγγραφή για την απόκτηση ομολογιών της εκδότριας εταιρείας CPLP Shipping Holdings, θυγατρική 100% της Capital Product Partners, θα ξεκινήσει την Τετάρτη 20 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 22 Ιουλίου. Η εταιρεία θα εκδώσει 100.000 κοινές ομολογίες, επταετούς διάρκειας και ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ η κάθε μία.

Πηγή: powergame.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News