Ταξίδια: 8 συμβουλές για να εξοικονομήσετε χρήματα

«Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι»… με λιγότερα έξοδα. Μάθετε τον τρόπο.

Τη στιγμή που ετοιμαζόμασταν να πάρουμε μια ανάσα, έπειτα από μια μακρά περίοδο σκληρών περιορισμών και ταξιδιωτικών μέτρων, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν στα ύψη. Αυτό επηρέασε τις πτήσεις που χρησιμοποιούν καύσιμα τζετ.

Ας μη μιλήσουμε για το κόστος του να γεμίσει κανείς το ρεζερβουάρ ενός αυτοκινήτου για ένα οδικό ταξίδι.

Ταυτόχρονα, τα επιτόκια αυξάνονται σε όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί κατά 10% ή και περισσότερο σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς. Ό,τι και να συμβαίνει στην οικονομία, δεν υπάρχει λόγος να μείνετε μέσα. Το CNN αποκαλύπτει 8 κόλπα για να κάνετε τις πολύτιμες διακοπές σας άνετα και με χαμηλότερο κόστος.

1. Πρώτα βρείτε μια καλή προσφορά και έπειτα επιλέξτε τον προορισμό

Πολλοί ταξιδιώτες διαλέγουν ένα μέρος που θέλουν να επισκεφθούν, χωρίς πολλή έρευνα και προσπαθούν να «στριμωχτούν» για να προσαρμοστούν στις τιμές. Μια βέλτιστη στρατηγική είναι να βρείτε πού υπάρχουν οι φθηνότερες προσφορές αεροπορικών εισιτηρίων και μετά να κάνετε μία από αυτές τις επιλογές προορισμό των διακοπών σας.

Υπάρχουν πολλές εταιρείες που ειδικεύονται στην εύρεση οικονομικών πακέτων. Αυτό βέβαια προϋποθέτουν ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε τις προσωρινές ευκαιρίες. Κατά την αναζήτηση, επιλέξετε μια ημερομηνία και αφήσετε κενό τον προορισμό. Ένας παγκόσμιος χάρτης θα εμφανιστεί με την αρχική τιμή πτήσης προς οπουδήποτε στον πλανήτη.

Ύστερα, μπορείτε να παίξετε και με τις ημερομηνίες ή να κάνετε μια ευέλικτη επιλογή ως προς την ώρα πτήσης. Αν είστε ανοιχτοί σε εμπειρίες, αφήστε τις εκπτωτικές προτάσεις να σας οδηγήσουν προς την κατεύθυνση με τα λιγότερα έξοδα.

2. Πηγαίνετε κάπου που έχει σταθερά ελκυστικές τιμές

Ορισμένοι τουριστικοί προορισμοί σε όλο τον κόσμο είναι πιο προσβάσιμοι από ποτέ, χάρη στις υποτιμήσεις των νομισμάτων ή σε άλλα οικονομικά ζητήματα. Θα μπορούσατε να επισκεφθείτε την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία στην Τουρκία, να εξερευνήσετε το Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή ή να ταξιδέψετε στον Νείλο, περνώντας μέσα από την Αίγυπτο.

Λόγω της υποτίμησης του ευρώ, οι τιμές για τους ταξιδιώτες είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι πριν ένα χρόνο. Η Ουγγαρία, το Λάος και η Νότια Κορέα αποτελούν ιδανικές λύσεις.

3. Περιοριστείτε στις ελάχιστες δυνατές χρεώσεις ενώ ταξιδεύετε

Όταν χρησιμοποιείτε την πιστωτική σας κάρτα, απορρίψτε τις προσφορές για μετατροπή των χρεώσεων σε ευρώ. Κατά κανόνα, η καλύτερη τακτική είναι να χρησιμοποιείτε το τοπικό νόμισμα. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «κάνουν πάρτι» όταν χρησιμοποιείτε μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μακριά από την πατρίδα.

Φροντίστε να έχετε τουλάχιστον μία πιστωτική κάρτα που δεν επιβαρύνει με τέλη συναλλαγών στο εξωτερικό, ή μια χρεωστική χωρίς περιττά έξοδα ανάληψης από ΑΤΜ. Υπάρχουν κάρτες που επιστρέφουν τα τοπικά έξοδα. Άλλες είναι μέρος διεθνών δικτύων, όπου οι κάτοχοι λογαριασμών μπορούν να χρησιμοποιούν τα συνεργαζόμενα ΑΤΜ στο εξωτερικό χωρίς διπλά κόμιστρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα έχετε την καλύτερη απόδοση χρησιμοποιώντας μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στο τοπικό νόμισμα. Οι κανόνες είναι διαφορετικοί στην Αργεντινή. Εκεί υπάρχει μια «μπλε ισοτιμία» του δρόμου για ευρώ που είναι πολύ πιο συμφέρουσα από την επίσημη ισοτιμία.

4. Παίξτε σωστά το παιχνίδι της διαμονής

Μερικές φορές τα ξενοδοχεία έχουν τις καλύτερες προσφορές, ενώ άλλες τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το πλεονέκτημα μπορεί να διαφέρει αρκετά ανάλογα με την τοποθεσία και με το αν χρειάζεστε πραγματικά μια κουζίνα για παράδειγμα. Κάποιες αγορές χρεώνουν πολλά τέλη για τα ενοίκια.

Σε πόλεις όπως η η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, μπορεί να είναι φθηνότερο να τρώτε έξω σε κάθε γεύμα, παρά να το μαγειρεύετε μόνοι σας. Όποια οδό κι αν πάρετε, δώστε πολύ μεγάλη προσοχή στο τι έχουν να πουν οι προηγούμενοι επισκέπτες στις κριτικές.

5. Ψάξτε τις μεταφορές

Για να εξοικονομήσετε χρήματα από τις πτήσεις, μπορεί να είναι φθηνότερο να πετάξετε σε μια κοντινή χώρα και στη συνέχεια να επιβιβαστείτε σε τρένο για να φτάσετε στον τελικό προορισμό. Ψάξτε τριγύρω αντί να αποδεχτείτε την πιο προφανή και πιθανότατα ακριβή διαδρομή.

Ο πολλαπλασιασμός των οικονομικών αεροπορικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο έχει καταστήσει πολύ φθηνότερη την πτήση εντός μιας περιοχής, όπως η Νοτιοανατολική Ασία και η Ευρώπη, ή εντός μιας χώρας με μεγάλο εγχώριο αεροπορικό ανταγωνισμό, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό.

6. Αποφύγετε τις τουριστικές ζώνες τις ώρες των γευμάτων

Αν θέλετε να φάτε ό,τι τρώνε οι ντόπιοι – και να πληρώσετε ό,τι πληρώνουν – απομακρυνθείτε από την περιοχή όπου βρίσκονται όλοι οι τουρίστες. Αρχίστε την εξερεύνηση. Από την Πράγα μέχρι τη Βενετία, περπατώντας για 15 λεπτά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ή χρησιμοποιώντας το μετρό για λίγες στάσεις, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά σε μια πόλη γεμάτη ξένους επισκέπτες.

Πιθανότατα θα ξοδέψετε λιγότερα χρήματα και θα απολαύσετε πιο αυθεντικά γεύματα και εμπειρίες. Εγκαταστήστε στο τηλέφωνό σας μια μεταφραστική εφαρμογή για να αποκρυπτογραφήσετε το μενού στα ελληνικά.

7. Προσπαθήστε να μην ταξιδεύετε σε περιόδους «high season»

Να θυμάστε: ποτέ δεν είναι high season την ίδια στιγμή για όλα τα μέρη του κόσμου. Παραδείγματος χάρη, η εποχή των διακοπών στο νότιο ημισφαίριο είναι διαφορετική από ό,τι στο βόρειο. Τροπικοί προορισμοί είναι πιθανό να είναι πιο ήσυχοι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω έντονων βροχοπτώσεων.

Το Μεξικό, το Μπελίζ και η Νότια Αφρική παρουσιάζουν μειωμένη κίνηση μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Η κατάλληλη εποχή σε πολλά δημοφιλή μέρη είναι όταν ο καιρός είναι ακόμα ευχάριστος και δεν έχουν πλημμυριστεί από τουρίστες.  Επισκεφτείτε την Καραϊβική τον Μάιο ή την υπόλοιπη Ευρώπη τον Οκτώβριο.

8. Γίνετε «χάκερ» για δωρεάν δωμάτια και εισιτήρια

Έχετε αναλογιστεί ποτέ τα οφέλη του να κάνετε αγορές με την πιστωτική σας κάρτα; Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες και αλυσίδες ξενοδοχείων διαθέτουν μια κάρτα επιβράβευσης. Έτσι, μπορείτε να κερδίσετε μια δωρεάν πτήση ή μερικές διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο μόνο και μόνο από το μπόνους εγγραφής.

Οι πόντοι συνεχίζουν να μαζεύονται καθώς χρησιμοποιείτε την κάρτα. Αυτά τα προνόμια μπορούν να μειώσουν δραστικά το κόστος των διακοπών σας.

Πηγή: in.gr 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News