Κακοκαιρία «Eva»: Νέο έκτακτο δελτίο – Πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο

Επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε το πρωί του Σαββάτου η ΕΜΥ, ενώ αναμένονται ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα σε όλη τη χώρα, λόγω της κακοκαιρίας Εva.

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν κατά τόπους στη χώρα μας σήμερα, Σάββατο (05-11-22), και αύριο Κυριακή (06-11-22), αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε νέο (επικαιροποιημένο) Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία Eva -που ήδη επηρεάζει τα βορειοδυτικά (το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο)- θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Σάββατο (05-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που ήδη επηρεάζουν τα βορειοδυτικά (το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο) από το μεσημέρι και μετά θα επεκταθούν στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Από το βράδυ τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Θεσσαλονίκης) και κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Την Κυριακή (06-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,

β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),

γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, τη δυτική Κρήτη και τις Σποράδες και

δ) από νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Σάμου-Ικαρίας και στα  Δωδεκάνησα.

Η Αττική

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από αργά το βράδυ του Σαββάτου (05-11-2022) έως νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (06-11-2022).

Σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσίευσε το meteo.gr, από αργά το βράδυ του Σαββάτου και κυρίως τις πρώτες ώρες μετά την αλλαγή της ημέρας προς Κυριακή, οι ισχυρές καταιγίδες θα αρχίσουν να επηρεάζουν τον νομό Αττικής και την πόλη της Αθήνας, καθώς επίσης τον νομό και την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Κατά το πρώτο δωδεκάωρο της Κυριακής 06/11 τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Δυτική, Ανατολική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Κατά το δεύτερο δωδεκάωρο της Κυριακής 06/11 θα επηρεαστούν σημαντικά τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, η Μακεδονία, τα νησιά του Κεντρικού, Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου και η Κρήτη.

Την Κυριακή 06/11 τα φαινόμενα θα είναι κατά περιόδους έντονα, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Έκτακτη ενημέρωση

Όπως ανέφερε χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την κακοκαιρία Eva, υπάρχει αυστηρή σύσταση από την Πολιτική Προστασία για περιορισμό των μετακινήσεων, ενώ ανάλογα με τα φαινόμενα θα αποσταλούν μηνύματα από το 112 στους πολίτες και σε άλλες περιπτώσεις.

Ο ίδιος τόνισε, επικαλούμενος την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ότι η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει σταδιακά, από το πρωί, μεγάλο μέρος της χώρας με κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Ανέφερε, δε, ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας και επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης από την εκδήλωση πλημμυρών, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

«Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας:

  • Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων
  • Έχετε πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
  • Θυμίζουμε, επίσης ότι, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων θα επικαιροποιείται ανά 12 ώρες και θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα emy.gr» πρόσθεσε.

Πηγή: in.gr 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News