Λάμπης Τσιριγωτάκης: Αναμνήσεις ζωής από τον εμβληματικό ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Λονδίνο!

Ο εμβληματικός ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Λονδίνο, Λάμπης Τσιριγωτάκης, μοιράζεται μέσω του νέου του βιβλίου μοναδικές εμπειρίες της πολύχρονης διαδρομής του. Διαβάστε στη SportDay που κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου.

«Αναμνήσεις ζωής-Από τον Τζον Λένον στον Νέλσον Μαντέλα». Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου του Λάμπη Τσιριγωτάκη, που κυκλοφορεί απ’ τις Εκδόσεις Λιβάνη και θα παρουσιαστεί σήμερα στις 18:30 στην αίθουσα Athenaeum του ξενοδοχείου InterContinental Athenaeum Athens.

Θα μιλήσουν η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Γιώργος Λιάνης, η Νίνα Κασιμάτη απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο δημοσιογράφος Αντώνης Αλαφογιώργος.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι εύγλωττος, ενώ αναφορικά με το πόσες αναμνήσεις είναι δυνατόν να χωρέσουν σε ένα βιβλίο, όπως είπε συγγραφέας σε συνέντευξή του στο Libre.gr: «Είναι φυσικό ότι μια έντονη διεθνής δημοσιογραφική δραστηριότητα 50 χρόνων δεν είναι δυνατόν να χωρέσει σε ένα βιβλίο. Ετσι, στο βιβλίο μου “Αναμνήσεις Ζωής”» δημοσιεύω τα πλέον σημαντικά γεγονότα που κάλυψα ως ανταποκριτής της ΕΡΤ και του Εθνους στο Λονδίνο, αλλά άφησα έξω και πολλές άλλες δημοσιογραφικές εμπειρίες».

Το ποιος είναι ο Λάμπης Τσιριγωτάκης το ξέρουν όλοι. Απ’ τις πλέον οικείες δημοσιογραφικές φωνές, καθιερώθηκε στη συλλογική μνήμη για τις ανταποκρίσεις του απ’ το Λονδίνο. Σε όλη τη διαδρομή, ήρθε σε επαφή με πλήθος προσωπικοτήτων, όχι μόνο απ’ την Ελλάδα και την Αγγλία, αλλά απ’ όλο τον κόσμο. Πλέον, ήρθε ο καιρός να μοιραστεί με το αναγνωστικό κοινό σημαντικό κομμάτι των πλούσιων εμπειριών του.

Απ’ το οπισθόφυλλο του βιβλίου παίρνει κανείς καλή γεύση για το ενδιαφέρον περιεχόμενο. Όπως αναφέρεται επί λέξει:

«Σε ποιο ελληνικό νησί σχεδίαζαν οι Beetles να ζουν έξι μήνες τον χρόνο

– Έλληνας διευθυντής εφημερίδας δεν δημοσίευσε τη λίστα με Έλληνες πράκτορες της CIA που είχε παραλάβει από πρώην πράκτορά της

– Πώς ο Έλληνας αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος σαμποτάρισε την εκλογή στην προεδρία της Αμερικής του Μάικλ Δουκάκη κι υποστήριξε τον Τζορτζ Μπους

– Τι έλεγε ο Αλέξανδρος Ωνάσης για τον γάμο του πατέρα του με την Τζάκι Κένεντι

– Τα δραματικά και άγνωστα παρασκήνια της νοσηλείας του Ανδρέα Παπανδρέου στο Χέρφιλντ

– Γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου άλλαξε την τελευταία στιγμή καρδιοχειρουργό και νοσοκομείο

– Το δώρο της Μάργκαρετ Θάτσερ στον Ανδρέα Παπανδρέου που εξόργισε τη Δήμητρα Λιάνη

– Γιατί ο καθηγητής Γιακούμπ αμφισβήτησε την επίσημη αιτία θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου

– Τι έλεγε ο Άγγλος ταξίαρχος Εντι Μάγερς, που είχε οργανώσει το σαμποτάζ της γέφυρας του Γοργοποτάμου, για τους ηγέτες της ελληνικής Εθνικής Αντίστασης Αρη Βελουχιώτη και Ναπολέοντα Ζέρβα

– Ποια αρχαία ελληνική τραγωδία ανέβαζε και έπαιζε ο Νέλσον Μαντέλα στη φυλακή».

Στην ίδια συνέντευξη ο Λάμπης Τσιριγωτάκης παραθέτει κι ορισμένα βιογραφικά στοιχεία. Οπως λέει: «Γεννήθηκα στο χωριό Προμύρι του Πηλίου, σπούδασα για δύο χρόνια στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή, αλλά διέκοψα όταν μου προσφέρθηκε η υποτροφία στη σχολή δημοσιογραφίας του Λόρδου Τόμσον, ιδιοκτήτη τότε του συγκροτήματος των Times.

Η σχολή αυτή είχε την έδρα της στην πόλη Κάρντιφ της Ουαλίας. Μετά το τέλος της υποτροφίας εργάστηκα ως μαθητευόμενος στην εφημερίδα Western Mail, στο Κάρντιφ, που ήταν στο συγκρότημα του Λόρδου Τόμσον.

Στη συνέχεια εργάστηκα στην ελληνική υπηρεσία του BBC και το 1980 ανέλαβα ανταποκριτής της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Hμουν επίσης ανταποκριτής του Εθνους στο Λονδίνο, απ’ την πρώτη μέρα της έκδοσης της εφημερίδας, με επικεφαλής τον σπουδαίο δημοσιογράφο Αλέκο Φιλιππόπουλο».

Οσο για το σήμερα: «Τώρα που είμαι συνταξιούχος έρχομαι συχνά στην Ελλάδα, καθώς μάλιστα φέτος είχαμε πολύ άσχημο χειμώνα στην Αγγλία. Οχι μόνο εγώ, αλλά και γενικότερα ο ελληνισμός στη Βρετανία παρακολουθούμε αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και μας στενοχωρεί όταν βλέπουμε αρνητικά δημοσιεύματα στα αγγλικά μέσα ενημέρωσης για την Ελλάδα».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News