Βλαντίμιρ Πούτιν: Η σημασία του εντάλματος σύλληψης

AMNA/EPA

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν με κατηγορίες που δεν μπορούν να τον πλήξουν όσο κατέχει το αξίωμα του προέδρου.

Σε μία συμβολικής σημασίας, κίνηση, προχώρησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, εκδίδοντας ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν. Το ένταλμα αυτό είναι συμβολικό, καθώς η Ρωσία όπως και οι ΗΠΑ δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη στο Καταστατικό της Ρώμης, την συνθήκη που ίδρυσε το συγκεκριμένο δικαστήριο, οπότε δεν φέρουν καμία υποχρέωση περί αυτού.

Το ένταλμα υποχρεώνει τα 123 κράτη μέλη, που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, να προχωρήσουν σε σύλληψη του Ρώσου προέδρου σε περίπτωση που ο εκείνος μεταβεί, παρά τις κυρώσεις, σε μία από αυτές τις χώρες.

Μπορεί ο Πούτιν να συλληφθεί

Σύμφωνα με το BBC, ο Ρώσος ηγέτης όσο παραμένει στην εξουσία δεν μπορεί να συλληφθεί. Αν τυχόν αποχωρήσει από την Ρωσία μπορεί να τεθεί υπό κράτηση. Την ίδια ώρα, ο Πούτιν αντιμετωπίζει διεθνείς κυρώσεις, οπότε δεν θα μεταβεί σε μία χώρα που θα ήθελε να τον δικάσει.

Από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι και σήμερα, έχει επισκεφθεί μόλις 8 χώρες. Επτά από αυτές θεωρούνται φιλικές χώρες –  ήταν συστατικά μέρη της Σοβιετικής Ένωσης πριν αυτή καταρρεύσει στα τέλη του 1991. Ο μόνος πρόσφατος προορισμός του που δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία είναι το Ιράν, το οποίο επισκέφθηκε τον περασμένο Ιούλιο για να συναντήσει τον Ανώτατο Ηγέτη της θεοκρατίας, Αλί Χαμενεΐ.

Εφόσον το Ιράν βοήθησε τη ρωσική πολεμική προσπάθεια προμηθεύοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλο στρατιωτικό υλικό, οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη επίσκεψη στην Τεχεράνη θα ήταν απίθανο να θέσει τον κ. Πούτιν σε κίνδυνο.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News