«Lockdown» στις Βρυξέλλες - Κυκλοφορεί ελεύθερος ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης

βρυξέλλες

Σήμερα τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες θα λειτουργήσουν με τηλεργασία, τα κτίρια θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστό θα παραμείνει και το ευρωπαϊκό σχολείο.

Θορυβημένη η Ευρώπη μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, όπου δύο Σουηδοί σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε, όταν λίγο πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Βελγίου και Σουηδίας, ένοπλος άνοιξε πυρ αδιακρίτως φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», προτού διαφύγει με δίκυκλο.

Με τον δράστη να παραμένει ασύλληπτος και να δηλώσει μέλος του Ισλαμικού κράτους σημάνει κόκκινος συναγερμός. Το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες ανέβηκε στο 4 (ύψιστο επίπεδο), κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία σε ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία. Στο υπόλοιπο Βέλγιο ανέβηκε στο «3».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες θα λειτουργήσουν με τηλεργασία, τα κτίρια θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστό θα παραμείνει και το ευρωπαϊκό σχολείο.

Κυκλοφορεί ελεύθερος

Σύμφωνα με τη βελγική τηλεόραση ο δράστης, είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, 45 ετών, τυνησιακής καταγωγής, κάτοικος Βρυξελλών.

Εξακολουθεί να διαφεύγει, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος είναι τυνησιακής καταγωγής και διέμενε παράνομα στο Βέλγιο.

Ο κ. Ντε Κρόο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Δήλωσε πως είχε επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του.

Eπίσης, ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι επετράπη στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου που ήταν στο στάδιο King Baudouin να φύγουν μόνο αφού κρίθηκε πως ήταν ασφαλές.

Τόνισε ότι την έρευνα διενεργεί η ομοσπονδιακή εισαγγελία, λόγω του πιθανού τρομοκρατικού κινήτρου. Ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο συνέστησε σθεναρά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Μέλος του Ισλαμικού Κράτους

Ο δράστης της επίθεσης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του δηλώνει μέλος του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

«Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων. Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν», αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, σύμφωνα με το Reuters.

Ανθρωποκυνηγητό

Οι δύο νεκροί θεωρείται ότι ήταν φίλαθλοι (φέρονται να φορούσαν φανέλες της Εθνικής Σουηδίας), προκειμένου να δώσουν το «παρών» στον αγώνα του Βελγίου με τους Σουηδούς για τα προκριματικά του Euro 2024.

Ο αγώνας διεκόπη οριστικά στο ημίχρονο για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η UEFA. Οι Σουηδοί ποδοσφαιριστές ξεκαθάρισαν στην UEFA ότι δεν θα αγωνιζόντουσαν στο δεύτερο ημίχρονο μετά την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δύο συμπατριώτες τους.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ήταν γνωστός στις Αρχές, χωρίς να υπεισέρχονται σε περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ προχώρησαν σε έρευνα στο σπίτι του.

Μάλιστα κυκλοφόρησε χάρτης με τα σημεία που εντοπίστηκε.

Σοκάρουν τα βίντεο της επίθεσης

Οι κινήσεις του δράστη που πυροβολεί και σκοτώνει δύο ανυποψίαστους περαστικούς στο κέντρο των Βρυξελλών έχουν καταγραφεί σε βίντεοπου κάνουν το γύρο των social media.

Στις συγκλονιστικές εικόνες εμφανίζεται ο δράστης με φωσφοριζέ πορτοκαλί μπουφάν και λευκό κράνος να κρατά ένα όπλο στο χέρι, τύπου καλάσνικοφ.

Μηνύματα συμπαράστασης από την Ευρώπη

«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη βία», σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης στο κέντρο των Βρυξελλών. Η υποστήριξή μου προς τις βελγικές αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας που παρακολουθούν την κατάσταση», συμπλήρωσε.

«Απόψε, οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των δύο θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, εκφράζοντας την υποστήριξή της στη βελγική αστυνομία για την άμεση σύλληψη του υπόπτου. «Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογραμμίζει.

«Σοκαρισμένοι από τις φονικές επιθέσεις στους δρόμους των Βρυξελλών σήμερα το βράδυ» αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Σημειώνει ότι «Βέλγοι, Σουηδοί και Ευρωπαίοι, είμαστε ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία. Οι αξίες μας είναι ισχυρότερες από το μίσος τους»

Τον αποτροπιασμό του για την δολοφονία δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης της σκανδιναβικής χώρας Γκούναρ Στρόμερ, συμπληρώνοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αρχίσει εντατικές προσπάθειες για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβησαν.

H Γαλλία ανακοίνωσε πως ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο. Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τη «βάρβαρη» πράξη «ισλαμιστικής τρομοκρατίας».

 

ΠΗΓΗ: in.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News