Βέλος: Επιχείρηση διάσωσης του ιστορικού αντιτορπιλικού – Δείτε φωτογραφίες από τις ζημιές
Προσπάθειες να διαπιστωθεί αν έχουν προκληθεί ζημίες και στην κάτω πλευρά του αντιτορπιλικού «Βέλος» – Στο σημείο φορτηγό ρυμουλκό και δύτης – Έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Στο έλεος των ισχυρών ανέμων αφέθηκε το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος», που βρίσκεται στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο του 2019, με αποτέλεσμα να υποστεί εκτεταμένες φθορές από τα μποφόρ.
Στην πρύμνη του αντιτορπιλικού έχει σημειωθεί ρήγμα, ενώ γίνονται προσπάθειες από τους αρμόδιους μηχανικούς να αποκαταστήσουν ό,τι μπορούν.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στο σημείο που έχει αγκυροβολήσει το αντιτορπιλικό βρίσκεται και ένα φορτηγό-ρυμουλκό που βοηθά ουσιαστικά να συγκρατηθεί το «Βέλος» από τους ισχυρούς ανέμους και να το προστατεύσει από ενδεχόμενες νέες φθορές.
Δύτης επίσης που βρίσκεται εκεί σήμερα, θα βουτήξει στο νερό, παρά τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, για να διαπιστώσει αν στο αντιτορπιλικό έχουν προκληθεί ζημίες και στην κάτω πλευρά του και έτσι να σχηματιστεί μία συνολική εικόνα των φθορών.
Έντονη ήταν η αντίδραση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον τομεάρχη Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευάγγελο Αποστολάκη, να ζητά διερευνηθούν τα αίτια που το αντιτορπιλικό «Βέλος» βρέθηκε σε κίνδυνο και να διασφαλιστεί η προστασία του ιστορικού πλοίου. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη να μεταφερθεί το ‘Βέλος’ στο πλησιέστερο λιμάνι προκειμένου να προστατευθεί, αλλά και να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες εργασίες για να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί».
Δείτε φωτογραφίες από το σημείο
Η ιστορία του «Βέλους»
Το θρυλικό αντιτορπιλικό καθελκύστηκε στη Βοστώνη το 1943 και μετά τον εκσυγχρονισμό του παραδόθηκε από τις ΗΠΑ στο ελληνικό Ναυτικό το 1959.
Συνδέθηκε με την αντίσταση απέναντι στη χούντα των Συνταγματαρχών, διότι στις 25 Μαΐου του 1973 κι εν μέσω ΝΑΤΟϊκής άσκησης ο κυβερνήτης Νικόλαος Παππάς αγκυροβόλησε στο λιμάνι Φιουμιτσίνο της Ιταλίας και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα παρέδωσε τα καθήκοντά του, ζητώντας πολιτικό άσυλο.
Η στάση του Παππά χαρακτηρίστηκε «οπερέτα» από τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας και το αντιτορπιλικό επέστρεψε στη βάση του, αλλά η πράξη του κυβερνήτη ενέπνευσε άλλα τριάντα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ακολούθησαν ανάλογο δρόμο.
Στις 26 Μαρτίου του 1991 το «Βέλος» παροπλίσθηκε πρώτα στον Πόρο και μετά στη Σαλαμίνα, προτού αγκυροβολήσει στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή: tovima.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα