Κρήτη: «Στικάκια» - Τι είναι τα σκευάσματα νικοτίνης που πήραν μαθητές και λιποθύμησαν
«Εάν γίνει ορθή χρήση τους, δεν υπάρχει επίπτωση στην υγεία» διαβεβαιώνουν οι ειδικοί
Τα στικάκια νικοτίνης, που προμηθεύτηκαν μαθητές στο Ηράκλειο και κατέληξαν ημιλιπόθυμοι στις τουαλέτες, είναι σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή καπνίσματος και τοποθετούνται στα ούλα.
Η είδηση ότι προϊόντα νικοτίνης προκάλεσαν αδιαθεσία σε τρεις μαθητές Γυμνασίου στην Κρήτη, με αποτέλεσμα αυτοί να διακομιστούν στο νοσοκομείο Ηρακλείου, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και πολλά ερωτήματα για τη φύση αυτής της ουσίας και τις επιπτώσεις της στην υγεία.
Υπάρχουν συγκεκριμένες δοσολογίες – Το υγρό της αμπούλας δεν πίνεται ούτε το υγρό του σπρέι χορηγείται ενδοβλεβίως
Πνευμονολόγοι εξηγούν ότι ο όρος «στικάκι» μπερδεύει και ότι είναι δύσκολο να προκλήθηκε λιποθυμικό επεισόδιο αν έγινε ορθή χρήση του προϊόντος.
Τα σκευάσματα αυτά κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές -αυτοκόλλητα, σπρέι, τσίχλες, καραμέλες, ακόμη και σε μορφή πλαστικού τσιγάρου που περιλαμβάνει αμπούλα νικοτίνης- και χορηγούνται σε συγκεκριμένες δοσολογίες σε όσους επιθυμούν θα διακόψουν το κάπνισμα.
«Εάν γίνει ορθή χρήση των προϊόντων για τη διακοπή του καπνίσματος, δεν υπάρχει κάποια επίπτωση στην υγεία. Τώρα εάν πάρει κανείς το υγρό που περιλαμβάνεται στο σπρέι και το περάσει ενδοφλέβια στον οργανισμό ή πάρει την αμπούλα που είναι για εισπνοή και την πιει είναι άλλο θέμα και εκεί πιθανόν θα δημιουργηθεί πρόβλημα», σημειώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ και υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος Μονάδας Νοσημάτων Θώρακος στον «Ευαγγελισμό», Παρασκευή Κατσαούνου.
Οι υψηλές δόσεις προκαλούν νικοτινίαση
Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί τι ακριβώς κατανάλωσαν και εάν έκαναν χρήση υποκατάστατων νικοτίνης, κάποιου καπνικού προϊόντος, ή παράλληλης χρήσης ουσιών. Τα ακριβή αίτια της λιποθυμίας των μαθητών θα εξακριβώσουν οι γιατροί του ΠΑΓΝΗ από τον ενδελεχή ιατρικό έλεγχο που πραγματοποιούν.
«Αν χρησιμοποιήθηκαν υποκατάστατα διακοπής καπνίσματος, αυτά σε πολύ υψηλές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα. Τα συμπτώματα είναι δύσπνοια, αδιαθεσία, τρόμος, ταχυκαρδία, λιποθυμία. Δεν είναι κατάσταση φοβική για τη ζωή», επισημαίνει από την πλευρά της η Μάτα Τσικρικά, πνευμονολόγος του νοσοκομείου «Σωτηρία» και πρόεδρος της ομάδας διακοπής καπνίσματος της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Από πολύ υψηλές δόσεις νικοτίνης προκαλείται η λεγόμενη «νικοτινίαση» γι’ αυτό, όπως λέει η κ. Τρικρικά, «δεν πρέπει κανείς να παίρνει μόνος του υποκατάστατα του τσιγάρου για να κόψει το κάπνισμα. Είναι φάρμακα και πρέπει να δίνονται κατόπιν ιατρικής οδηγίας».
Το Snus
Το Snus είναι καπνικό προϊόν και θεωρείται λιγότερο επικίνδυνο από το τσιγάρο. Πρόκειται για μια άκαπνη, υγρή σκόνη καπνού σε διάφορες γεύσεις, που διατίθεται σε σακουλάκι. Τοποθετείται κάτω από το επάνω χείλος για 15 λεπτά μέχρι να επιφέρει ένα ελαφρύ μούδιασμα.
Συνδυάζει ψιλοκομμένο καπνό, νερό, αλάτι και αρωματικές ύλες. Είναι δημοφιλές στη Σουηδία, ενώ πωλείται και σε διάφορες άλλες χώρες, όπως Καναδά, ΗΠΑ, Νότια Αφρική και Ρωσία.
Στην Ελλάδα έχει αποκτήσει δημοφιλία τα τελευταία χρόνια, επειδή δεν καίγεται όπως ο συμβατικός καπνός.
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται