Πτώση F16: Πως έσωσε τον εαυτό του ο 29χρονος Τρικαλινός πριν την πτώση

Πως κατάφερε να σωθεί ο 29χρονος Παναγιώτης Αποστολάκης, ο οποίος όταν το Μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος του πήγε να συντριβεί κατάφερε να γλυτώσει χρησιμοποιώντας το αλεξίπτωτο του.

Μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος F-16 Block-52 της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης κατέπεσε χθες στη νήσο Ψαθούρα, ανοιχτά της Χαλκιδικής και της Αλοννήσου. Ο πιλότος, ο οποίος πρόλαβε και εγκατέλειψε το αεροσκάφος χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτο, εντοπίστηκε ευτυχώς σώος και διακομίστηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο στην Αθήνα. Ο 29χρονος Τρικαλινός Παναγιώτης Αποστολάκης αναμένεται να πάρει εξιτήριο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Trikalanews.gr, ο Παναγιώτης Αποστολάκης έχει καταγωγή από το Πολυνέρι Τρικάλων με τα συγγενικά του πρόσωπα, μεταξύ αυτών και η γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του, να διαμένουν στα Τρίκαλα.

«Σώθηκε χάρη στη ψυχραιμία του» ανέφεραν ανακουφισμένοι οι συγγενείς του στα Τρίκαλα στο Trikalanews.gr, τονίζοντας την αγάπη του για το επάγγελμά του και την ευσυνειδησία του. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος καθώς και οι γονείς του μένουν στη Λάρισα.

Το χρονικό της πτώσης του F-16

Το συμβάν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, σημειώθηκε στη 1.29 χθες το μεσημέρι, με το F-16 να πέφτει κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Ο χειριστής του μαχητικού, που είχε απογειωθεί από τη Λάρισα και βρισκόταν σε σχηματισμό μαζί µε άλλα τρία αεροσκάφη, κατάφερε να ενεργοποιήσει εγκαίρως το εκτινασσόμενο κάθισα του και να πέσει στη θάλασσα, όπου πάλευε για περίπου μιάμιση ώρα µε τα κύματα. Μάλιστα αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν πως είδαν αλεξίπτωτο κοντά στο σημείο της πτώσης.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΑ, στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του πιλότου μετείχαν ένα ελικόπτερο τύπου Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, ένα ελικόπτερο τύπου S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος τύπου CL415 από την 113 Πτέρυγα Μάχης, ενώ προς την περιοχή της πτώσης έπλευσε η φρεγάτα «Αιγαίο» και σε μέγιστη ετοιμότητα είχε τεθεί και ένα αεροσκάφος τύπου C-130.

Πώς σώθηκε ο πιλότος του F-16 που κατέπεσε ανοιχτά της Αλοννήσου

Επί μιάμιση ώρα βρισκόταν στη θάλασσα ο πιλότος του F-16 Block 52. Ο χειριστής του μαχητικού αεροσκάφους κατάφερε να ενεργοποιήσει εγκαίρως το εκτινασσόμενο κάθισμά του και να πέσει στη θάλασσα. Σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, αφού οι συνάδελφοί του, που έπαιρναν μέρος στην ίδια άσκηση, ήταν αυτόπτες μάρτυρες της πτώσης του μαχητικού. Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκιδικής κατέπλευσαν επτά σκάφη του Λιμενικού, ένα παραπλέον εμπορικό πλοίο και τρία εναέρια μέσα. Ο πιλότος εντοπίστηκε γρήγορα και ξεκίνησε η επιχείρηση για την περισυλλογή του, που κατέστη δυνατή μιάμιση ώρα από τη στιγμή της πτώσης του F-16.

Ο χειριστής του F-16 διακομίστηκε αρχικά στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας, στη συνέχεια όμως αποφασίστηκε η μεταφορά του στο 251 Γενικό Νοσοκομείο. Λίγο αργότερα ο πατέρας του πιλότου δήλωσε ότι έχει επικοινωνήσει μαζί του και πως είναι καλά. Την ικανοποίησή του για τη διάσωση του πιλότου εξέφρασε στον Νίκο Δένδια ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σε τηλεφωνική επικοινωνία. Σημειώνεται ότι για την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους F-16 ενημερώθηκε και η Βουλή, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση επί του πορίσματος για τα Τέμπη, από τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ύστερα από αίτημά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μάντζου.

Να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του F-16 ζήτησε ο Ευάγγελος Αποστολάκης. «Είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας να δοθούν το συντομότερο δυνατό σαφείς απαντήσεις για το συμβάν, καθώς αυτό θα έχει όφελος τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά όσο και για το ανθρώπινο δυναμικό που τις υπηρετεί και τις τιμά», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: parapolitika.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News