Κέιτ Μίντλετον: Συνεχίζονται οι θεωρίες συνομωσίας μετά την ανακοίνωση της ότι πάσχει από καρκίνο
Η Κέιτ Μίντλετον ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο, προσπαθώντας να βάλει τέλος στις φήμες ότι είχε πεθάνει και την είχαν αντικαταστήσει. Ωστόσο ακόμα και αυτό έβαλε περισσότερο…λάδι στη φωτιά με τις θεωρίες όχι να μειώνονται αλλά να αυξάνονται.
Η Κέιτ Μίντλετον χρειάστηκε ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής από τη δημοσιότητα, μέχρι να καταφέρει να εξομολογηθεί στο κοινό πως έχει διαγνωστεί με καρκίνο. Η πριγκίπισσα της Ουαλίας επέλεξε να μιλήσει στα παιδιά της για το πρόβλημα υγείας της και μετά να το ανακοινώσει.
Η ίδια ενδεχομένως να επιδίωκε μέσα από αυτή τη δήλωση να βάλει ένα τέλος στις φήμες που κυκλοφορούν γύρω από το όνομά της. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί. Αντιθέτως, οι θεωρίες συνωμοσίας συνεχίζουν να εμμένουν. Οι ειδικοί, μάλιστα επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο είναι απόλυτα λογικό. Από τη στιγμή, που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τόση μεγάλη επιρροή, ενώ χαρακτηρίζονται από ανθεκτικότητα, δεν πρόκειται να σταματήσουν οι εικασίες.
Η τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Οι αναρτήσεις στα social media με το hashtag #kategate χρησιμοποιείται ακόμα για ανυπόστατες θεωρίες όσον αφορά την Κέιτ Μίντλετον. Από την Παρασκευή που η ίδια δήλωσε πως μάχεται με την ασθένεια του καρκίνου, έχουν αυξηθεί ραγδαία τα posts. Το εν λόγω hashtag σημείωσε 400 αναφορές σε μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο δε, είχε σημειώσει 373 αναφορές. Τα στοιχεία αυτά δημοσίευσε η εταιρεία BrandMentions, η οποία παρακολουθεί τις λέξεις – κλειδιά στο διαδίκτυο.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που γίνεται μεγαλύτερη χρήση, είναι το X (πρώην Twitter), μετέπειτα το Instagram και ακολειθεί το TikTok. Μάλιστα, στο TikTok την Κυριακή κυκλοφόρησε ένα βίντεο, το οποίο έχει προβληθεί πάνω από 200.000 φορές από τότε. Το εν λόγω βίντεο αναφέρει πως το μήνυμα της πριγκίπισσας Ουαλίας έχει υποστεί επεξεργασία μέσω τεχνολογίας AI.
Το BBC μετά το σάλο που προκλήθηκε, εξέδωσε δήλωση, κατά την οποία αναφέρει ότι συνεργείο από το BBC Studios μαγνητοσκόπησε το μήνυμα της πριγκίπισσας.
Οι θεωρίες συνωμοσίας
Ο Quassim Cassam, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Warwick, ο οποίος εξειδικεύεται σε θεωρίες συνωμοσίας, εξήγησε πως τέτοιου είδους φήμες είθισται να τροφοδοτούνται από στοιχεία που τις διαψεύδουν. «Δεν μπορούν να σταματήσουν, γιατί τα στοιχεία εναντίον τους αντιμετωπίζονται και αυτά, ως μέρος της συνωμοσίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη πλευρά, η Whitney Phillips, επίκουρη καθηγήτρια ψηφιακών πλατφορμών και ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον στις ΗΠΑ, ανέφερε πως αρκετοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να ασχολούνται με θεωρίες συνωμοσίας και για ψυχαγωγικούς λόγους. «Το είδος της αχαλίνωτης εικασίας σε συνδυασμό με τις θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να αποτελούν και ένα διασκεδαστικό μυστήριο. Παράλληλα, μπορεί να είναι και ένα είδος απόσπασης προσοχής για τους συμμετέχοντες. Βέβαια, αυτό δεν προκαλεί μεγάλη ή και καμία σημασία για το πρόβλημα ή την αγωνία που μπορούν να προκαλέσουν στους εμπλεκόμενους», σημείωσε.
Οι «σκληροί» και οι «φαρσέρ»
Μία βρετανική εταιρεία, η Logically, που ασχολείται με την παραπληροφόρηση, παρατήρησε μία τάση στο διαδίκτυο, σχετικά με τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την Κέιτ Μίντλετον. Πιο συγκεκριμένα, οι συνωμοσιολόγοι συγκλίνουν πλέον με αυτούς που σχολιάζουν απλά για διασκέδαση. «Αποτελεί μια ευκαιρία για άτομα που ασχολούνται τακτικά με τις θεωρίες συνωμοσίας», δήλωσε ο Joe Ondrak, αναλυτής της Logically.
Στέλεχος του X, σχολίασε πως και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης φέρουν ευθύνη για τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν. Δηλαδή, οφείλουν να «αναλάβουν την ευθύνη» για το «βλαβερό αφήγημα» που κυκλοφορεί. «Τα κυρίαρχα μέσα έχουν διαδώσει υπερβολικά αυτή την αφήγηση. Κατά συνέπεια, κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Οφείλει να εκφράσει τη λύπη του και να ζητήσει συγγνώμη από την Κέιτ Μίντλετον και την οικογένειά της. Και να τους παραχωρήσει την ιδιωτικότητα που τους αξίζει», δήλωσε ο Jo Benarroch, επικεφαλής της επιχειρηματικής δραστηριότητας του X.
Τα μέτρα των social media για τις θεωρίες συνωμοσίας
Πρόσφατα, δημοσιεύθηκαν κατευθυντήριες γραμμές από τον ιδιοκτήτη του Instagram, Meta. Οι οδηγίες αναφέρουν ότι ελέγχεται το viral περιεχόμενο στις πλατφόρμες του και ενεργεί επιβραδυντικά προς αυτό. Ειδικότερα, θα προσπαθήσει να αποτρέψει «την εξάπλωση των αναληθών δημοσιευμάτων και της viral παραπληροφόρησης, ενώ (θα κατευθύνει) τους χρήστες προς την έγκυρη ενημέρωση».
Οι οδηγίες στο TikTok για τις θεωρίες συνωμοσίας επιχειρούν να μειώσουν την «εμβέλεια των αβάσιμων πληροφοριών». Θεωρίες, οι οποίες ισχυρίζονται ότι «ορισμένα γεγονότα πραγματοποιούνται από κρυφές ή και ισχυρές ομάδες». Αυτά τα σενάρια, η πλατφόρμα τα καταστεί ακατάλληλα για την κύρια ροή του «For Yoυ (: Για Εσένα)». Ωστόσο, επιτρέπει «ανακριβείς υποθέσεις ή παραπληροφόρηση», υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκαλούν σημαντική «βλάβη».
Ο Quassim Cassam συμπλήρωσε, πως οι θεωρίες συνωμοσίας για την Κέιτ Μίντλετον θα «υποχωρήσουν», όταν οι υποστηρικτές ασχοληθούν με άλλες ιστορίες. «Πραγματικά, εξαφανίζονται καθώς οι άνθρωποι με τη «νοοτροπία συνωμοσίας», όπως το αποκαλούν οι ψυχολόγοι, περνάνε σε νέες εικασίες», κατέληξε.
Πηγή: tovima.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Κουλούρης: Η αναγέννηση ενός σεσημασμένου σκόρερ - «Καυτός» στην Πολωνία
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- National League 2: Απίστευτο! Οπαδός πέταξε κάδο στο κεφάλι του προπονητή της Αγίας Παρασκευής!
- Βασίλης Πλιάτσικας: Εφυγε από τη ζωή η αδερφή του, Ουρανία, στα 32 της χρόνια