Πρωταπριλιά: Η προέλευση του εθίμου, οι «θύτες» και τα «θύματα»

Κάθε τέτοια μέρα, πρώτη ημέρα του Απριλίου, τη λεγόμενη «Πρωταπριλιά» το έθιμο επιτάσσει να λέμε καλοπροαίρετα ψέμματα με σκοπό να παραπλανήσουμε το «θύμα» μας.

Πρωταπριλιά σήμερα και οι πιο επιθετικοί από εμάς αναζητούν τους τρόπους που θα ξεγελάσουν κάποιους λέγοντάς τους ένα πρωταπριλιάτικο ψέμα – αστείο ενώ οι πιο παθητικοί οχυρωνόμαστε και είμαστε σε εγρήγορση προκειμένου να μη ξεγελαστούμε από αυτόν που θα επιχειρήσει να μας ξεγελάσει.

Κάθε τέτοια μέρα, πρώτη του Απριλίου, το έθιμο επιτάσσει να λέμε καλοπροαίρετα ψέματα με σκοπό να παραπλανήσουμε το «θύμα» μας.

Η Πρωταπριλιά στη λαϊκή παράδοση

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση αυτός που λέει το ψέμα αν καταφέρει να ξεγελάσει αυτόν στον οποίο το απευθύνει,  θα έχει καλή τύχη μέχρι την ολοκλήρωση του έτους.

Τα παλιότερα χρόνια που οι άνθρωποι ασχολούνταν περισσότερο με τη γεωργία και βρίσκονταν πιο κοντά στη λαϊκή παράδοση θεωρούσαν ότι  αυτός που θα καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλον, λέγοντας του ένα πρωταπριλιάτικο ψέμα, θα απολάμβανε καλή σοδειά στις καλλιέργειές του.

Τα πράγματα, όμως, όχι μόνο δε θα ήταν τόσο καλά για αυτόν που θα έπεφτε στην παγίδα του πρωταπριλιάτικου ψέματος αλλά απεναντίας θα ήταν και άσχημα, καθώς,  αυτός που θα ξεγελαστεί θα έχει τη γρουσουζιά στο πλευρό του.  Και αν είναι παντρεμένος θα χηρέψει σύντομα.

Οι κατά τόπους δοξασίες

– Στη Θράκη το βρόχινο νερό της Πρωταπριλιάς θεωρείται θεραπευτικό και γι’ αυτό το μαζεύουν σε μπουκάλι και πίνει απ’ αυτό ο άρρωστος.

– Στην Κομοτηνή, την Πρωταπριλιά το είχαν σε καλό να γελούν, «για να γίνουν τα κουκούλια τους» όπως έλεγαν ότι εξέτρεφαν μεταξοσκώληκες.

– Στην Ανατολική Θράκη, είχανε σε καλό να «γελάσουν» τον άλλον, για να κάνουν τα δέντρα καρπό μα εκείνος που ξεγελιόταν, το είχε σε κακό όλο το χρόνο, θα ήτανε γελασμένος, κι αν ήταν παντρεμένος, θα χήρευε.

Οι Κέλτες ψαράδες

Το έθιμο της Πρωταπριλιάς δε φαίνεται να έχει ελληνικές ρίζες. Σύμφωνα με τις καταγραφές προήλθε από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, το έθιμο έχει προέλθει από τους Κέλτες οι οποίοι επί το πλείστον ήταν ψαράδες. Την πρώτη του Απριλίου λοιπόν ξεκινούσαν το ψάρεμα αλλά εκείνη την εποχή οι συνθήκες δεν ήταν ποτέ ευνοϊκές και κατά συνέπεια η «ψαριά» δεν ήταν  καθόλου καλή.

Ωστόσο, οι ψαράδες προκειμένου να ξορκίσουν την κακή ψαριά τους αλλά και για να μη ρεζιλευτούν μιας και θεωρούνταν δεινοί ψαράδες, έλεγαν ψέματα για το πόσα πολλά και πόσο μεγάλα ψάρια έπιαναν.

Η Πρωταπριλιά – Πρωτοχρονιά των Γάλλων

Μια δεύτερη εκδοχή αποδίδει τις ρίζες του εθίμου στη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά τους όχι την 1η Ιανουαρίου αλλά την 1η Απριλίου.

Το 1564 όμως, επί βασιλείας του Καρόλου του 9ου άλλαξε η ημερομηνία έναρξης του χρόνου και μετατέθηκε στην 1/1. Ομως δε δέχτηκαν αυτήν την αλλαγή όλοι οι Γάλλοι πολίτες. Μεγάλη μερίδα από αυτούς συνέχιζε να γιορτάζει την Πρωτοχρονιά στην προηγούμενη ημερομηνία της 1ης Απριλίου.

Αυτοί που προσαρμόστηκαν στην αλλαγή της Πρωτοχρονιάς και προκειμένου να κοροϊδέψουν τους άλλους που επιμέναν παραδοσιακά, τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα κάθε πρώτη ημέρα του Απριλίου.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News